Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotball-VM:

FIFA utvider VM til 48 lag

Fra 2026.

STOR ENDRING: I fotball-VM om ni år vil hele 48 lag delta. Her feirer Tyskland VM-gullet i 2014. Foto: NTB Scanpix
STOR ENDRING: I fotball-VM om ni år vil hele 48 lag delta. Her feirer Tyskland VM-gullet i 2014. Foto: NTB Scanpix Vis mer

FIFA utvider fotball-VM til 48 lag fra 2026. Det ble avgjort på FIFA-rådets møte i Zürich tirsdag.

- FIFA-rådet har enstemmig besluttet at VM i 2026 skal ha 48 lag. Det blir 16 grupper med 3 lag i hver, skriver FIFA på sin offisielle Twitter-konto.

Dermed vil sluttspillet om ti år mønstre 35 flere lag enn i det første verdensmesterskapet som ble arrangert. Kun 13 nasjoner deltok i Uruguay-VM i 1930.

Tirsdagens vedtak er en stor seier for FIFA-president Gianni Infantino. 46-åringen inntok sjefsstolen i FIFA for 11 måneder siden for å gjenreise forbundet og fotballens anseelse etter tiden med Sepp Blatter som øverste sjef.

Utvidelsen av VM har hele tiden vært et helt sentralt punkt i Infantinos plan.

-Vi er nødt til å skape et VM som passer inn i det 21. århundre. Fotball er mer enn Europa og Sør-Amerika. Med det nye formatet vil flere nasjoner få mulighet til å drømme om en VM-plass, sa Infantino.

Mer inkluderende

En rekke store fotballnasjoner har stilt seg svært skeptiske til FIFA-presidentens fanesak. Dårligere kvalitet på kampene i VM-sluttspillet, samt merbelastningen det vil påføre spillerne, er argumenter som har vært fremført av kritikerne.

Den tyske fotballegenden Karl-Heinz Rummenigge er formann for Den europeiske klubbforeningen (ECA). Han liker ikke utviklingen.

- Jeg har ikke endret mening. Et VM med 48 deltakerland sender ut feil signal. Her er det kun politiske grunner som spiller en rolle, ikke sportslige, sa Rummenigge før tirsdagens vedtak ble kjent.

FIFA-president Infantino har på sin side gjort det tindrende klart at forslaget ville få tilslutning i FIFA-rådet. Sveitseren har hevdet at endringene vil gjøre VM "mer inkluderende".

- Det vil være utviklende for fotballen i hele verden, sa Infantino på en konferanse i Dubai i desember.

Infantino har også argumentert med at økningen vil tilføre FIFA betydelige midler. En hemmeligstemplet rapport skal antyde at et VM med 48 lag vil gi 5,5 milliarder kroner mer i overskudd enn estimatene for neste års sluttspill i Russland.

Flere kamper

Den argentinske fotballegenden Diego Maradona er blant dem som har uttalt seg positivt om utvidelsen.

- Dette vil gi muligheter for nasjoner som aldri tidligere har nådd dette stadiet i turneringen, sa han mandag.

Afrika og Asia kan bli vinnerne av tirsdagens vedtak. Begge de to kontinentene vil trolig få langt flere VM-plasser som følge av utvidelsen. En økning blir det trolig også for Europa. En kilde sier til det franske nyhetsbyrået AFP at 16 europeiske nasjoner trolig får plass i sluttspillet i 2026. I dag er tilsvarende tall 13.

Som følge av tirsdagens vedtak vil antall kamper i VM øke fra 64 til 80, men vinneren vil likevel kun ha spilt sju kamper til slutt. Turneringen vil gå over 32 dager slik det nye turneringsformatet er lagt opp.

Endringen som ble vedtatt tirsdag markerer den første utvidelsen i antall lag siden VM i 1998, skriver BBC. Den gang økte man fra 24 til 32.

Det er foreløpig ikke adgang til å søke om å få arrangere VM-sluttspillet i 2026. FIFA-president Infantino har imidlertid signalisert at han gjerne vil ha ansvaret delt mellom to nasjoner. Det har vært spekulert i en felles søknad fra USA og Canada – muligens med Mexico involvert som et tredje land.

Også Marokko er nevnt som arrangørland.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling