<strong>KNYTTES TIL KORRUPSJON:</strong> Den nigerianske Fifa-toppen Amos Adamu lovet støtte til den amerikanske VM-søknaden i bytte mot finansiering av et privat prosjekt i møte med journalister fra Sunday Times, som utga seg for å være lobbyister. Her hilser han på Englands VM-ambassadør David Beckham i Sør-Afrika i sommer.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / HO / ENGLAND 2018 WORLD CUP BID
KNYTTES TIL KORRUPSJON: Den nigerianske Fifa-toppen Amos Adamu lovet støtte til den amerikanske VM-søknaden i bytte mot finansiering av et privat prosjekt i møte med journalister fra Sunday Times, som utga seg for å være lobbyister. Her hilser han på Englands VM-ambassadør David Beckham i Sør-Afrika i sommer.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / HO / ENGLAND 2018 WORLD CUP BID Vis mer

Fifa varsler etterforskning etter ny korrupsjonsskandale

Avsløringer om salg av VM-stemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Om halvannen måned offentliggjør Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) hvilke søkernasjoner som får tildelt oppgaven med å arrangere fotball-VM i 2018 og i 2022.
 
Tildelingen skjer etter en avstemning  blant de 24 medlemmene i Fifas såkalte Executive Committee. Det betyr at enkeltstemmer har stor verdi - såpass stor at enkelte av komitémedlemmene angivelig ser muligheten til å berike seg selv.

Ved å utgi seg for å være lobbyister for amerikanske næringsinteresser i forbindelse med USAs VM-søknad for 2022, oppsøkte journalister fra The Sunday Times (betalingstjeneste) komitémedlemmer for å forhøre seg om mulighetene til å påvirke avstemningen.

Ba om støtte
To stykker, Amos Adamu fra Nigeria og den Tahiti-baserte franskmannen Reynald Temarii, sa seg begge villige til å stemme til USAs fordel i bytte mot motytelser.

Adamu, som også er president i West African Football Union, ble sågar filmet med skjult kamera der han forsøker å forhandle fram en finansiering av fire kunstgressanlegg i hjemlandet til en verdi av 500 000 pund (cirka 4,6 millioner kroner). Adamu mente det beste var at pengene ble betalt til ham personlig. 

Også Temarii, som er visepresiden i Fifa, og deres øverste representant i Oseania, ønsket finansieringshjelp til et personlig prosjekt; et idrettsakademi. Han skal også ha opplyst til «Insight-teamet» til Sunday Times om at to søkere hadde tilbudt det oseanske forbundet mellom 55 og 70 millioner kroner for føderasjonens stemme, som Temarii forvalter.

Bekymrede engelskmenn
England er blant søkerne til mesterskapet i 2018 og konkurrere mot Russland og samlede søknader fra Belgia og Nederland og Portugal og Spania. Søkerne til mesterskapet i 2022 Australia, Japan, Qatar, Sør-Korea og USA.

Engelskmennene har uttrykt bekymring for om de tar del i en rettferdig prosess - først og fremst ved tidligere sjef for søknaden og FA-styreformann Lord Triesman.

Han ble tvunget til å trekke seg fra begge roller etter at antydninger om korrupsjon i en privat samtale med en medarbeider ble tatt opp på bånd og publisert i Daily Mail.

Fifa var raskt på banen med løfter om å etterprøve beskyldningene fra Triesman, men skrinla etterforskningen på et tidlig tidspunkt.

Tidlig på banen
Etter nye korrupsjonsbeskyldninger, varsler de nye undersøkelser i en uttalelse gjengitt blant annet av BBC.

- Fifa og Fifa etiske komité har overvåket søknadsprosessen til VM i 2018 og 2022 nøye, og kommer til å fortsette med det. Fifa har allerede bedt om å få oversendt all informasjon og dokumentasjon i relasjon til denne saken, og avventer nå å motta dette materialet. Fifa vil under enhver omstendighet umiddelbart analysere den tilgjengelige dokumentasjonen, og bestemme seg for videre potensielle skritt når denne analysen er gjennomført, heter det fra forbundskontorene i Zürich.

Ifølge The Guardian diskuteres det nå på høyt nivå i Fifa om å utsette tildelingen av de to mesterskapene, som etter den opprinnelige planen skulle sk

Dagbladet har forøvrig gjennom en artikkelserie i etterkant av sommerens VM-sluttspill i Sør-Afrika satt søkelys på utro tjenere i Fifa-systemet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer