FIFA varsler full etterforskning etter Lundekvams uttalelser

Men tidligere lagkamerat i Southampton sår tvil om nordmannens motiver.

HAR FÅTT SNØBALLEN TIL Å RULLE: Claus Lundekvams uttalelser til norske medier nådde de engelske storavisene i dag, og nå griper også FIFA inn. Foto: Keith Hammett
HAR FÅTT SNØBALLEN TIL Å RULLE: Claus Lundekvams uttalelser til norske medier nådde de engelske storavisene i dag, og nå griper også FIFA inn. Foto: Keith HammettVis mer

(Dagbladet): FIFA har engasjert seg og varsler full granskning etter Claus Lundekvams ferske uttalelser om kampfiksing i England.

Det var mandag at den tidligere Southampton-kapteinen røpet hvordan han og lagkameratene spilte på egne kamper, og manipulerte enkeltsituasjoner de hadde satt penger på.

- I Southampton spilte vi flere ganger på at et lag for eksempel skulle få det første innkastet. Vi var ofte flere spillere som la penger i en pott, og så ga vi pengene til en materialforvalter som satt veddemålet for oss. Vi gjorde en avtale med motlagets spillere om at den som fikk avsparket slo den tilbake til en stopper som spilte ballen frem i en kanal og så sparket en forsvarer ballen ut til innkast. En ganske vanlig start på en fotballkamp, med andre ord, sa Lundekvam til Dagbladet.

Uttalelsene er blitt fanget opp av engelske medier, og toneangivende aviser som The Sun og Daily Telegraph har gitt saken stor oppmerksomhet i dag.

Det har altså fått FIFA til å reagere. Det melder blant annet reportere fra nyhetsbyrået PA, CNN og Sky Sports News på Twitter.

- FIFA overvåker saken og har engasjert vår sjefsetterforsker i England. Når all informasjon er kommet på bordet vil det bli bestemt hvem som skal lede etterforskningen. Vi kan ikke gi ut navn på etterforskerne, eller stille til intervjuer, fordi det kan ødelegge for etterforskningen, heter det i erklæringen fra FIFA.

Flere av Lundekvams tidligere lagkamerater i Southampton har fått med seg nordmannens uttaleser, men to av dem rykker nå ut og hevder de ikke har peiling på hva han snakker om.

- Bortsett fra den ene hendelsen jeg har omtalt i boka mi (Le Tissier satte penger på første innkast, men mislyktes), har jeg aldri vært involvert i noen form for kampfiksing. Og jeg har ingen kjennskap til påstandene fra Claus Lundekvam, skriver Premier League-legenden Matthew Le Tissier på Twitter.

Southampton-veteran Francis Benali, som var en del av klubben mellom 1988 og 2005, sår tvil om Lundekvams motiver for utspillet.

- Jeg er gjort kjent med avsløringene, og jeg er overrasket på flere måter. Jeg visste ikke at det foregikk tidligere, så jeg aner i hvert fall ikke om det skljer nå. Det er en kjent sak at Claus har hatt en del personlige problemer i nyere tid, og jeg lurer på om det er grunnen til at han har gått ut med den historien. Det framstilles som at alle sammen har vært med på å fikse kamper, og at alle visste om det. Det var ikke tilfelle, sier han til BBC.

Claus Lundekvam har ikke besvart Dagbladets henvendelser i ettermiddag.

STILLER SEG UFORSTÅENDE TIL LUNDEKVAM-PÅSTANDER: Matthew Le Tisser. Foto: Dan Chung REUTERS
STILLER SEG UFORSTÅENDE TIL LUNDEKVAM-PÅSTANDER: Matthew Le Tisser. Foto: Dan Chung REUTERS Vis mer