STRAFF: FIFA, her ved president Sepp Blatter, ønsker strengere straffer for å stoppe bakmennene i kampfiksingssaker. Foto: REUTERS/Michael Buholzer
STRAFF: FIFA, her ved president Sepp Blatter, ønsker strengere straffer for å stoppe bakmennene i kampfiksingssaker. Foto: REUTERS/Michael BuholzerVis mer

FIFA vil ha strengere straffer for å bekjempe kampfiksing

Mener bakmenn slipper for lett unna.

FIFA ber om at kriminelle bakmenn straffes hardere for å kunne vinne kampen mot kampfiksing.

Det internasjonale fotballforbund har «null toleranse» når det gjelder kampfiksing, men FIFA-direktør Ralk Mutschke sier de trenger hjelp fra politikere og lovverk.

- Vi utestenger spillere og dommere på livstid, men de kriminelle bakmennene er fortsatt på frifot. De får ingen straff. Det er helt feil, sier Mutschke.

FIFA samarbeider tett med Europol. Nærmere 700 fotballkamper verden rundt kan være utsatt for kampfiksing. På listen finner du kamper fra mesterliga og VM-kvalifisering.

Gir seg ikke Irritasjonen er stor over at Singapore har nektet å arrestere en person mistenkt for kampfiksing som Italia ønsker utlevert.

- Vi må bringe ulike regjeringer på banen og endre lovverket. Mange land har ikke lover mot kampfiksing, sier Mutschke. Han viser blant annet til en sak i Sveits hvor tre spillere mistenkt for kampfiksing ble frikjent ettersom det ikke fantes et åpenbart offer for handlingene.

Thorbjørn Jagland fortalte nylig at Europarådet jobber for en felles lovgiving for å få bukt med kampfiksingen som har preget europeisk fotball den siste tiden. FIFAs egne jurister vil også fronte saken i mai når en rekke politiske topper med ansvar for sport møtes i Berlin.

For tiden er 150 delegater fra asiatisk fotball samlet i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur hvor Det asiatiske fotballforbundet (AFC) holder hus.

- Vi er klare til å fjerne denne kreftsvulsten fra fotballen. AFC gir seg ikke før den plagen er fullstendig fjernet i Asia, sier AFCs fungerende president Zhang Jilong.

Pandemi Overfor nyhetsbyrået AFP innrømmer Zhang at det kan bli vanskelig å fjerne kampfiksing ettersom gamblingen er så utspredt.

Europol mener at et syndikat i Singapore står bak de nesten 700 kampene som er under mistanke om kampfiksing. Samtidig ber politiet i Singapore om mer håndfaste bevis før de pågriper den antatte bakmannen.

- Kampfiksing er så komplisert og utspredt at en organisasjon alene ikke kan bekjempe det. Intet kontinent slipper unna denne sykdommen. Det er en pandemi som har rammet fotballen i hele verden, sier Zhang Jilong.

(NTB)