Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

FIFA vil ta knekken på Arsenal & Co.

FIFA-president Sepp Blatter med nytt utlendingsforslag.

(Dagbladet.no) I forkant av den kommende sesongen har Norges Fotballforbund skjerpet kravene til talentskapende arbeid. I år må norske topplag ha minst 14 lokalt utviklede spillere i førstelagsstallen.

Nå er det derimot ikke så sikkert denne regelen alene blir så gammel, for FIFA-president Sepp Blatter har andre planer.

Sveitseren vurderer å foreslå en 6+5-regel under FIFA-kongressen i mai. Planen hans er at klubbene forplikter seg til å ha maks fem utlendinger på banen samtidig.

Stridstema

- Ved å kjøpe flere og flere utenlandske spillere har klubbene gradvis mistet identitene sine, sier Blatter i en pressemelding.

Slike spørsmål har vært et stridstema i fotballen og EU de siste åra, og ordningen NFF har valgt for den kommende sesongen er tuftet på den som gjelder i europeiske kamper.

Men UEFA-reglene er ikke så strenge som de norske.

Både i Champions League og UEFA-cupen stilles det fra høsten av krav om at totalt åtte spillere må være lokalt utviklet - fire i egen klubb, fire innenfor ens eget forbund. Altså totalt seks færre enn hva som forutsettes i Tippeligaen samme sesong.

SERIELEDERE UTEN ENGELSKMENN: Da Arsenal klatret til topps i Premier League på lørdag skjedde det med bare en engelskmann på banen i ett minutt. Her er William Gallas (Frankrike), Mathieu Flamini (Frankrike), Bakari Sagna (Frankrike), Emmanuel Adebayor (Togo), Cesc Fabregas (Spania) og Aleksandr Hleb (Hviterussland). Foto: AP
SERIELEDERE UTEN ENGELSKMENN: Da Arsenal klatret til topps i Premier League på lørdag skjedde det med bare en engelskmann på banen i ett minutt. Her er William Gallas (Frankrike), Mathieu Flamini (Frankrike), Bakari Sagna (Frankrike), Emmanuel Adebayor (Togo), Cesc Fabregas (Spania) og Aleksandr Hleb (Hviterussland). Foto: AP Vis mer

Likevel: Selv om NFF-reglementet har store krav til mange lokalt utviklede spillere, stiller ikke reglementet noen krav til hvem som er på banen. Satt på spissen kan altså en klubb stille med 11 utlendinger samtidig.

11 Arsenal-utlendinger fra start

Det er slike ting FIFA ønsker å komme til livs. Flere europeiske storklubber har så mange utlendinger i stallene sine at det knapt er nasjonale innslag på banen.

Arsenal-manager Arsene Wenger ventet i helga 89 minutter før han sendte en engelskmann på banen mot Manchester City. Justin Hoyte fikk sjansen ett minutt før slutt - da kampen allerede var avgjort.

Londonerne er ikke alene om å ha en voldsomt stor overvekt av utlendinger på banen - men de engelske serielederne er et eksempel på det FIFA-presidenten ser på som et stort problem.

Sepp Blatter mener at en 6+5-regel vil være motiverende for talenter som i dag sliter med å komme på laget og etablere seg i mange storklubber.

Selv om de øverste sjefene i FIFA vil gå for dette forslaget, kommer det trolig til å skape storm. Mange klubber - som nevnte Arsenal - vil trolig protestere mot det de mener går imot den store graden av fri flyt av arbeidskraft som regjerer i fotballen.

image: FIFA vil ta knekken på Arsenal & Co.
VIL HA NYE REGLER: Sepp Blatter foreslår at klubbene kan ha maks fem utlendinger på banen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media