LEI: Mange er lei av vuvuzelaene og nå kan de bli forbudt under VM. Denne Argentina-supporteren er ikke lei. Foto: AFP
LEI: Mange er lei av vuvuzelaene og nå kan de bli forbudt under VM. Denne Argentina-supporteren er ikke lei. Foto: AFPVis mer

FIFA vurderer å forby vuvuzelaene

Spillere, treneren, publikum - og ikke minst TV-seere klager på det vanvittige lydnivået i Sør-Afrika. Nå kan FIFA være på glid.

|||(Dagbladet): Med mindre du er døv eller bor i en hule, har du fått med deg det evige bråket fra vuvuzelaene i VM i Sør-Afrika.

Vår egen mann på stedet, Morten Pedersen, beskrev et nært møte med blåsehornet på følgende måte i VM-bloggen sin:

Når et lydbilde på 140 desibel (flymaskiner) reduseres til noen spredte nærstøt inn i ens høyre øre på vei vekk fra stadion for å møte en Zulu-mann ved navn JB, går man ikke av skaftet, man går i transe.

Ikke bare vår mann Morten P. føler ubehaget. Lionel Messi, verdens største tryllekunstner, mener han ikke kan snakke med lagkameratene på grunn av den vanvittige støyen fra de overdimensjonerte, sør-afrikanske fløytene.

- Får ikke sove Nå kan det imidlertid gå mot en løsning på problemet. Tidligere har FIFA uttalt at de ser på vuvuzelaene som en del av sør-afrikansk kultur og ikke ville gjøre noe i sakens anledning, men i dag er det andre toner fra VM-arrangøren.

- Vi kommer til å forby dem, hvis de skader spillet på banen, sier Danny Jordan, sjef for VM-arrangementet, til BBC.

Det blir ikke noe problem for Jordan å finne misfornøyde spillere.

- Vi kan ikke sove om natta på grunn av vuvuzelaene. Folk starter og bråke i sekstida om morgenen, sier Frankrikes kapteni Patrice Evra, som mener støyen på stadion får ta sin del av skylda for at åpningskampen til Frankrike endte målløst.

- Vi kan ikke høre hverandre ute på banen og får ikke gitt viktige beskjeder.

- Sang er bedre Jordan innrømmer at han ikke er noen stor fan av vuzuelaene selv. Personlig foretrekker han sang, også som uttrykk for sør-afrikansk kultur.

- Sang har alltid inspirert det sør-afrikanske folk. I kampen mot apartheid sang vi, gjennom hele vår historie har vår evne til å synge inspirert oss.

Sier Jordan, som nå står overfor det vanskelig valget: Sang eller vuvuzelaer under VM?

Hvis du lever under mottoet «if you can't ban'em, join'em», finnes det muligheter på nettet - om du ikke har gått til anskaffelse av din egen vuvuzela til bruk i TV-stua. Nettsida Blow me - we love the Vuvuzela tilbyr gratis vuvuzela-spilling under hele fotball-VM. Undertegnedes rekord er forøvrig elleve sekunder.

Vuvuzelaen har også sin egen Facebook-app og man får apps til både Apple- og Android-plattformer.

MINIVUVU: Denne lille jenta spiller på en minivuvuzela. Foto: EPA
MINIVUVU: Denne lille jenta spiller på en minivuvuzela. Foto: EPA Vis mer