Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

FIFAs generalsekretær sier Qatar kjøpte fotball-VM i 2022

Jerome Valcke med korrupsjonssjokk i privat e-post.

BETRODDE SEG: Generalsekretær Jerome Valcke skriver i en e-post til visepresident Jack Warner at VM i 2022 er kjøpt og betalt. Foto: AFP/Sebastian Derungs/Scanpix
BETRODDE SEG: Generalsekretær Jerome Valcke skriver i en e-post til visepresident Jack Warner at VM i 2022 er kjøpt og betalt. Foto: AFP/Sebastian Derungs/Scanpix Vis mer

ZÜRICH (Dagbladet): Uttalelsen har sendt sjokkbølger gjennom hele FIFA-systemet her i Zürich, og president Sepp Blatter har kalt inn til pressekonferanse klokka 18 i dag.

• Hele e-posten kan leses her, publisert av Ben Smith i britiske The Times.

Visepresident Jack Warner har varslet at en «tsunami» skulle ramme FIFA, etter at han og tidligere presidentkandidat Mohamed Bin Hammam ble suspendert fra FIFA på ubestemt tid. De to skal ha bestukket karibiske delegater til å støtte Bin Hammam i kampen om presidentvervet - som han trakk seg fra etter korrupsjonsavsløringene.

Warner hevdet seint i går kveld, etter at han ble utestengt fra FIFA, at Valcke hadde sagt følgende:

Kjøpt og betalt «Når det gjelder Bin Hammam har jeg aldri forstått hvorfor han stilte til valg - om han virkelig trodde han hadde en sjanse, eller om det bare var en ekstrem måte å si hvor mye han mislikte JSB (Joseph Sepp Blatter), skrev Valcke.

«Eller kanskje han trodde at du kan kjøpe FIFA som de (Qatar) kjøpte VM. Jeg veddet allerede dag en på at han ville trekke seg - men at han ville vente til talen sin (på valgdagen) 1. juni»

Generalsekretær Valcke, en sindig franskmann som har stått last og brast med Blatter i lang tid, bekrefter i dag at han skrev de voldsomme ordene.

Bekrefter - Det stemmer at jeg skrev dette. Det var en privat e-post til Jack Warner, heter det i en uttalelse fra Valcke i dag.

Dette snører opp om ryktene om at VM i 2022 skal trekkes på nytt. Det har spredt seg en voldsom misnøye blant de asiatiske delegatene som er til stede i Zürich, og ifølge UEFA-president Michel Platini er det en frykt for at disse boikotter presidentvalget.

- De boikottet valget i 1999, og jeg vet ikke om de vil gjøre det igjen. Jeg tror valget vil gå som planlagt, men vet ikke, sier Platini til AP.

Sepp Blatter er likevel rolig.

Nekter alt - De kommer, det er jeg sikker på, sier FIFA-presidenten.

PÅ SHOPPING? Valcke (t.v.) viser emir Sjeik Hamad bin Khalifa al Thani t.h.) og kona Moza Bint Nasser al-Misnad velkommen før VM-trekninga i desember. Lite ante emirparet om at Valcke senere skulle hevde - eller bekrefte, alt ettersom, at Qatars VM var kjøpt og betalt. Reuters/Christian Hartmann/Scanpix
PÅ SHOPPING? Valcke (t.v.) viser emir Sjeik Hamad bin Khalifa al Thani t.h.) og kona Moza Bint Nasser al-Misnad velkommen før VM-trekninga i desember. Lite ante emirparet om at Valcke senere skulle hevde - eller bekrefte, alt ettersom, at Qatars VM var kjøpt og betalt. Reuters/Christian Hartmann/Scanpix Vis mer

Blatter er nå eneste kandidat, og vil dermed trolig kunne vinne tross FIFAs omdømme.

Mohammed Bin Hammam opplyser at han vil anke utestengelsen. Qatar 2022 nekter i en fersk uttalelse at noe galt skal ha skjedd.

- Vi vil sporenstreks få klarert hos FIFA hva generalsekretæren deres har ment, heter det fra oljelandets fotballforbund i ettermiddag.

Dagbladet følger FIFA-dramaet ringside utover dagen og uka.

VARSLET «TSUNAMI»: Jack Warner er fly forbanna etter at han ble suspendert fra FIFA. Foto: Reuters/Arnd Wiegmann/Scanpix
VARSLET «TSUNAMI»: Jack Warner er fly forbanna etter at han ble suspendert fra FIFA. Foto: Reuters/Arnd Wiegmann/Scanpix Vis mer