FIKK KRITIKK: Carlos Velasco Carballo kan ha fått stallordre fra FIFA om å holde tilbake gule kort. Foto: NTB Scanpix
FIKK KRITIKK: Carlos Velasco Carballo kan ha fått stallordre fra FIFA om å holde tilbake gule kort. Foto: NTB ScanpixVis mer

FIFAs hemmelige stallordre til dommerne før VM

- De har lagt lista for høyt.

(Dagbladet):  Det har til tider gått hett for seg under VM i Brasil.

I kampen mellom Brasil og Colombia fikk Neymar et kne i ryggen og mister resten av VM. I samme kamp ble Jamez Rodriguez kvestet av Citys midtbanespiller Fernandinho gjentatte ganger.

Kortene satt ikke løst hos dommer Carlos Velasco.

Og nå hevder tyske Bild at det ikke er tilfeldig.

Stallordre Dommerne skal nemlig ha fått beskjed om å holde tilbake de gule kortene så langt det lar seg gjøre.  Det er dommersjef Massimo Busacca som skal ha gitt beskjeden, og med på kjøpet skal det ha fulgt en advarsel:

«De som ikke følger ordrene, risikerer å ikke få dømme igjen i mesterskapet.»

Bild bruker kampen mellom Brasil og Colombia som eksempel. I kampen ble det blåst frispark 54 ganger - men bare delt ut fire gule kort.

Da det ble klart at Neymar mister resten av VM - krevde Brasil at FIFA så på situasjonen og la inn en offisiell klage.

Den tidligere VM-dommer Urs Meier sier:

- FIFA er ansvarlig for taklingen på Neymar. De har lagt lista for å gi gule kort altfor høyt.

Historisk lavt Vi må tilbake til 86-VM i Mexico for å finne forrige gang det ble gitt så få gule kort. I årets VM er det så langt blitt gitt 174 gule kort på 60 kamper (2,90 i snitt) totalt i mesterskapet. I VM i Tyskland for åtte år siden var snittet på 5,39 gule kort per kamp.

Det kan være en tilfeldighet, men Bild hevder de har en sak. 

- Jeg har ikke hørt noe om dette utover at jeg har lest denne artikkelen selv i dag, sier NFFs dommersjef Rune Pedersen til Dagbladet.

- Foran alle mesterskap vil fagkomiteen gi instrukser til dommerne om hva som skal vektlegges. Jeg har ikke hørt hvilke instrukser som er gitt nå, og vår mann Svein Oddvar Moen er på vei hjem, så jeg ikke snakket med ham ennå.

Pedersen har ikke notert seg en spesiell endring i om det er «snillere» spill i dette mesterskapet enn tidligere.

- Hvis det er noe i det som er gjengitt i media, vil jo det føre til færre kort. Eller spillerne kan ha tatt signalene fra dommerne om hva som vil bli slått ned på, og rettet seg etter det. Det er jo det samme vi ønsker når vi har gjennomgang av retningslinjene med våre lag, vi ønsker færre kort.

Pedersen regner med at det vil komme grundigere evalueringer av blant annet dette i etterkant av VM.