- Fifas omdømme er betydelig skadet

Utestenger korrupsjonsmistenkte Amos Adamu og Reynald Temarii.

UTESTENGT: Fifa-delegaten Amos Adamu  (midten) er utestengt av Fifa i tre år, og blir dermed fratatt muligheten til å avgi stemme når det skal avgjøres hvem som får VM-sluttspillet i 2018 og 2022.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / HO / ENGLAND 2018 WORLD CUP BID
UTESTENGT: Fifa-delegaten Amos Adamu (midten) er utestengt av Fifa i tre år, og blir dermed fratatt muligheten til å avgi stemme når det skal avgjøres hvem som får VM-sluttspillet i 2018 og 2022.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / HO / ENGLAND 2018 WORLD CUP BIDVis mer

(Dagbladet): To medlemmer av Det internasjonale fotballforbundets (Fifa) eksekutivkomité - Fifas høyeste utøvende organ - har blitt fratatt stemmeretten når VM-sluttspillene i 2018 og 2022 skal opp til votering 2. desember.

Amos Adamu fra Nigeria og Reynald Temarii fra Tahiti har dessuten blitt utestengt fra all fotballaktivitet i henholdsvis tre og ett år etter mistanker om stemmejuks, og har begge blitt bøtelagt, melder Fifa i en pressemelding.

Avstemningen vil likevel avvikles som planlagt, men med 22 stemmeberettigede delegater i stedet for 24.

Adamu ble ilagt en bot på 10.000 sveitserfranc (60.000 kroner), men Temariis bot lå på halvparten av dette beløpet, ifølge NTB-Reuters.

- Så lenge jeg har vært i den etiske kommisjonen, har vi hatt nulltoleranse for regelbrudd. Vi vil ikke ha juksemakere, vi vil ikke ha de som doper seg, og vi vil ikke tolerere misbruk på noen måte, sier Claudio Sulser, leder for Fifas etiske komité, som har behandlet saken.

Samtidig har søkerkomiteene fra Spania-Portugal, som søker om mesterskapet i 2018, og Quatar, som søker om mesterskapet i 2022, blitt frikjent for all mistanke om en sammensvergelse om utveksling av stemmer.

- Det ble ikke funnet tilstrekkelig bevis for å konkludere med at det var en sammensvergelse, heter det fra Fifa, ifølge The Guardian.

Avslørt av skjult kamera Adamu og Temarii ble begge avslørt av The Sunday Times (betalingstjeneste) sitt team for gravende journalistikk, «Insight». Ved å utgi seg for å være lobbyister for amerikanske næringsinteresser i forbindelse med USAs VM-søknad for 2022, oppsøkte journalister fra  avisa komitémedlemmer for å forhøre seg om mulighetene til å påvirke avstemningen.

To stykker, Amos Adamu fra Nigeria og den Tahiti-baserte franskmannen Reynald Temarii, sa seg begge villige til å stemme til USAs fordel i bytte mot motytelser.

Adamu, som også er president i West African Football Union, ble sågar filmet med skjult kamera der han forsøkte å forhandle fram en finansiering av fire kunstgressanlegg i hjemlandet til en verdi av 500 000 pund (cirka 4,6 millioner kroner). Adamu mente det beste var at pengene ble betalt til ham personlig. 

Også Temarii, som er visepresident i Fifa, og deres øverste representant i Oseania, ønsket finansieringshjelp til et personlig prosjekt; et idrettsakademi. Han skal også ha opplyst til «Insight-teamet» til Sunday Times om at to søkere hadde tilbudt det oseanske forbundet mellom 55 og 70 millioner kroner for føderasjonens stemme, som Temarii forvalter.

- Når noen er knyttet til FIFA, har de tatt på seg ansvar og har ingen rett til å gjøre slike feil. Skaden for FIFAs omdømme er betydelig, sier Sulser.

Uforstående Adamu Fifa var tidlig på banen og varslet full gjennomgang av saken. De to toppene ble umiddelbart suspendert, og fikk i dag sin dom av Fifas etiske komité.

Adamu stiller seg uforstående til dommen.

- Jeg er dypt skuffet over den etiske komiteens avgjørelse, og jeg hadde ærlig talt forventet at jeg alle anklager mot meg skulle bli frafalt. Anklagene mot meg er grunnløse. Jeg er uskyldig, og jeg nekter å anerkjenne avgjørelsen de har tatt. Selv om jeg ennå ikke har rådført meg om den etiske komiteens avgjørelse, men jeg kommer umiddelbart til å anke den, sier Adamu, ifølge BBC.

Sårbare for korrupsjon Søkerne til mesterskapet i 2018 er England, Russland og samlede søknader fra Belgia og Nederland og Portugal og Spania. Søkerne til mesterskapet i 2022 Australia, Japan, Qatar, Sør-Korea og USA.

Det er første gang Fifa skal tildele to mesterskap samtidig, noe som har gjort søkerprosessen ekstra sårbar for stemmesalg og ulovlige avtaler.

Det mener iallfall lederen av Det asiatiske fotballforbundet, Mohamed Bin Hammam fra Qatar.

- Jeg håper det er siste gang man velger to vertsnasjoner samtidig, sier han, ifølge NTB.

PS! Dagbladet har de siste månedene satt søkelys på korrupsjon i Fifa-systemet. Det kan du lese mer om HER.

UTESTENGT I ETT ÅR: Fifas visepresident Reynald Temarii er utestengt fra all fotballvirksomhet i ett år. Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / GREGORY BOISSY
UTESTENGT I ETT ÅR: Fifas visepresident Reynald Temarii er utestengt fra all fotballvirksomhet i ett år. Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / GREGORY BOISSY Vis mer