FIFAs studiegruppe fornøyd

Toulouse (NTB): Gerard Houillier, medlem i FIFAs studiegruppe under fotball- VM, har gjort en første oppsummering etter gruppespillet. - Det tekniske nivået er høyere enn noen gang, sier Frankrikes tidligere landslagssjef.

Ti anerkjente trenere har ansvaret for kampene på hver sin arena, og de har to assistenter hver. Resultatet av arbeidet deres blir en omfattende teknisk og taktisk rapport, produksjon av videofilmer om målene, målvaktene, treninger og dommere, og statistikk for alle 64 kamper.

Houiller gjorde sin oppsummering av de 48 gruppekampene i 11 punkter:
- Det tekniske nivået er svært høyt, høyere enn ved noe tidligere VM.

3-5-2 formasjon

Den mest brukte formasjonen er 3-5-2, slik det var i 1990 da 19 lag brukte tre forsvarere og bare fem lag brukte fire. Dette var omvendt i forrige VM i USA.

- Spydspissenes rolle er svært viktig, som i USA. De beste gir sine lag en stor fordel, som italienske Vieri, argentinske Batistuta og brasilianske Ronaldo.

Midtbanespillerne er dyktige, men ikke så kreative som før. De scorer imidlertid mer. 37,3 prosent av målene i gruppespillet ble scoret av midtbanespillere, mot 25,8 prosent i 1994, sier Houiller.

Finter

- Keepernes nivå er forbedret siden 1994. Dette var særlig tydelig i de asiatiske og afrikanske lagene, hevder Houiller:

- Trenerne ser ut til å gjøre gode strategiske avgjørelser. Et tegn på det er at 14 mål i gruppespillet ble scoret av innbyttere. Trenerne har også gjort nytte av den tekniske sonen der de kan bevege seg for å gi spillerne instruksjoner.