ARRESTERT: Tidligere visepresident i FIFA Jack Warner etterforskes for korrupsjon, svindel og hvitvasking av penger. Foto: Reuters/Scanpix
ARRESTERT: Tidligere visepresident i FIFA Jack Warner etterforskes for korrupsjon, svindel og hvitvasking av penger. Foto: Reuters/ScanpixVis mer

FIFAs tidligere visepresident latterliggjøres. Rundlurt av satirenettsted

- FIFA har «febrilsk annonsert et VM i 2015».

(Dagbladet): Onsdag ble FIFAs tidligere visepresident Jack Warner (72) arrestert og siktet for korrupsjon av det amerikanske justisdepartementet. 

I en fersk video på sin egen Facebook-side tar Warner nå til motmæle mot det han mener er en heksejakt fra USAs side. 72-åringen hevder blant annet at en artikkel fra satirenettstedet «The Onion» er et bevis på dobbeltmoral fra USAs side.

I den oppdikta saken, som Warner åpenbart tror er sann, skal FIFA ha innkalt til pressekonferanse bare timer etter at flere politirazziaer rystet FIFA sist onsdag. I et forsøk på å blidgjøre USA står det at president Sepp Blatter lar USA arrangere fotball-VM til sommeren.

- Jeg finner ut at FIFA har «febrilsk annonsert et VM i 2015». I 2015, i år. Hvis alt er så galt med FIFA, hvorfor vil USA ha VM? spør Warner seg.

Latterliggjøres Warners blunder omtales nå av medier verden over. Henvisningen til satirenettstedet er heller ikke det eneste i den åtte minutter lange forsvarstalen som vekker oppsikt. 

Warner mener også fredagens gjenvalg av Blatter som FIFA-president viser at sveitseren anses som en mann med plettfri vandel, samtidig som UEFA truer med å trekke seg fra FIFA i protest.

Parallelt jobber amerikanske myndigheter med å få den aldrende mannen fra Trinidad og Tobago utlevert til USA.

Der vil Warner stilles for retten, som en av 14 personer siktet for å ha mottatt bestikkelser for over en milliard kroner datert tilbake til starten på 1990-tallet. 

Warner stiller seg imidlertid uforstående til siktelsen.

- Hvorfor vil amerikanske styresmakter ydmyke FIFA i Zürich? Noe må være galt. Jeg har sagt om igjen og om igjen at dette handler om USAs mislykkede forsøk på å få VM, sier Warner. 

Skandaleforfulgt Warner har de siste tiårene hatt flere sentrale verv i internasjonal fotball - både som medlem av FIFAs eksekutivkomité og som president for CONCACAF (forbundet for Nord- og Mellom-Amerika).

Skandalene har imidlertid stått i kø.

I 2011 kunne Dagbladet avsløre at Warner sto i ledtog med svartebørshaier. Samme år trakk han seg fra FIFA, etter at organisasjonens etiske komité hadde suspendert ham.

I siktelsen FBI offentliggjorde torsdag kom det også fram at Sør-Afrika skal ha betalt rundt 10 millioner dollar for å arrangere VM i 2010 og at en andel av disse pengene skal ha gått rett i Warners lomme. 

Ifølge den engelske avisa Daily Telegraph skal Warner også ha mottatt 1,2 millioner dollar i bestikkelser i forbindelse med tildelingen av VM til Qatar.