Fighter for døve ører

EKEBERGSLETTA (Dagbladet): - Uuut, uuut med forsvaret. Ikke vær så sidrumpa, roper trener Thomas Hansen mens han fekter vilt med armer og bein. Men ingen av spillerne på Ungdommens Døvelandslag hører beskjeden.

Derfor må trener'n få nærkontakt med kaptein Amund Haugen (19). På sidelinja legges en slagplan for å ta igjen det tapte mot Rælingen.

Men keeperen plukker ball etter ball ut av nettet. Nettsusen fortsetter - dessverre. Frustrasjonen er synbar blant de døve. Protestene foregår i det stille - det vil si med kroppsspråk.

Slapp kort

- Leif, ikke prat så mye. Hold deg i ro. Dommeren bestemmer, hyles og tegnes det fra publikum. Leif ser signalet og besinner seg, og får en advarsel i stedet for å kjefte på seg kort.

- Kan ikke huske at noen har protestert så kraftig at det har blitt kort ut av det. Men det er klart vi viser dommeren hva vi mener med kroppsspråket vårt, forteller kaptein Amund Haugen (19). Det er han som har oppgaven med å styre laget på banen.

- Når vi skal sette opp forsvarsmuren plasserer jeg en mann på siden av muren. Han kikker på keeperen vår, og «drar» muren på plass, forklarer Amund. Men det ble noen glipper i går. Rælingen ledet hele 6-0 etter første omgang.

Fullt volum

Thomas Hansen skrur volumknappen på for fullt, og dirigerer videre etter pausen.

- Jeg roper og skriker selv om jeg vet at de ikke hører. Det er mest for å få ut min egen aggresjon når vi spiller dårlig.

- Men hvordan dirigerer du spillerne på banen?

- Vi har spesielle tegn for å gå i angrep, holde forsvarslinja, passe offside, flytte opp laget, gjennombruddsmulighet og to-pasningsspill. All fektingen min er disse tegnene i «stor skrift». Jeg må bruke hele kroppen for å signalisere, forklarer Hansen.

Tegn for alt

- Gjelder dette for å bytte spillere også?

- Vi har et tegn for navnet på hver spiller, dermed slipper vi plakater. Når jeg vil forandre laget viser jeg først tegnet for navn og etterpå bytte. Det er vanskeligere hvis jeg vil forandre formasjon midt i kampen, sier Thomas Hansen.

<B>FÅR BESKJED:</B> I kampens hete er det ikke lett å kommunisere for gutta på døvelandslaget. Her får kaptein Aamund Haugen taktiske meldinger på sidelinja av trener Thomas Hansen.