Figo er gud

Du ser det med en gang, og kan bli religiøs av mindre - treneren og nummer 7, Jesus og gud. Og sånn blir de dyrket også.

For på vei inn i kvartfinalene er det Portugal alle vi utslåtte og EM-nasjonsløse trykker til vårt bryst. De spiller jo så vakker fotball. - Teknikken vår kommer innenfra - den har med glede å gjøre, sier Humberto Manuel de Jesus Coelho. Han er trener.

- Vi er gode og vi tror det er vår tur til å vinne noe - man gjør jo alltid det, sier Luis Filipe Madeira Caeiro Figo. Han er gleden. Og sjøl er jeg bare enda en fotballskribent - fotball-bakfull og fanget i den norske elendigheten. På vei til sengs med fienden.

- Jeg vil helst ikke uttale meg om andre nasjoner, jeg gjør normalt ikke det, sier Coelho. - Men jeg er enig i at den direkte fotballen ikke når fram. For se på England og de nordiske lagene - resultatene deres taler for seg sjøl.

- De har jo reist hjem.

Best i alt

En tyrkisk journalist som kommer fra egen leir bringer med seg følgende ord fra Tyrkias landslagstrener Mustafa Denizli: - Portugal er Europas beste lag, Portugal har de beste spillerne, Portugal har det beste systemet, Portugal har de beste teknikerne, Portugal, ja - de er best i alt.

- Hyggelig å høre, men vi må bevare roen. sier Coelho. - Vi kan ikke tro at kvartfinalen mot Tyrkia blir noen lett kamp. For vi husker hva som skjedde i England etter at vi ble utpekt som favoritter etter gruppespillet.

Og for de som har glemt: Tsjekkias Karel Poborsky lobbet dem ut av turneringen.

En dannet gud

- Vi har mer erfaring nå, sier Figo. - Dagens Portugal kan ikke sammenliknes med det laget vi hadde for fire år siden. Og derfor mener jeg at utgangspunktet vårt er bedre enn noen gang.

- Det er på tide at også Portugal vinner noe.

Luis Figo har gele i håret og klør ganske mye langt oppe på venstrearmen. Men han er hyggelig - og veldig rolig. Og sjøl da spanske journalister angriper ham med ryktene om hans mulige flukt fra Barcelona, og på toppen av det vil at han der og da skal ta stilling til presidenskapet og hvem som bør lede den massive catalanske stoltheten ut av elendigheten, beholder han ballen i beina. Og dribler.

- Jeg har ikke tid til å tenke på framtida min ut over det som skal skje mot Tyrkia, sier Figo.

Legalisert utroskap

Sjøl bryter Luis Figo ned de fleste. Som god nordmann så du sikkert hvordan han ødela ditt andre landslag da Portugal snudde 0-2 til 3-2 mot England. Og slik skal han herje med Tyrkia også - stormende framover fra sin midtbaneposisjon.

For å fordele sine kvaliteter på spissene.

- Vi kan ikke gjøre annet enn å gjøre det vi kan best - spille teknisk god fotball, sier Figo. - Samtidig må vi huske at vi kan tape. For Tyrkia er gode og har mange spillere fra Galatasaray som vant UEFA-cupen.

Og:

- Mot Belgia så vi jo hvor flinke de er til å forsvare seg og ta vare på de kontringene man alltid får i en fotballkamp.

Gud og Jesus snakker i 15 minutter hver. Så reiser de seg gjennom sigarettrøyken - alle røyker nemlig på portugisiske pressekonferanser. Hvor du ser - ja, du må være blind for ikke å se det - hvorfor Portugal er her og Norge er hjemme.

Teknikk, folkens - ferdigheter fra himmelen. Å gå til sengs med Portugal er legalisert utroskap.

To-koneri, bidragsløst og deilig.

GUD: - Vi er gode og vi tror det er vår tur til å vinne noe - man gjør jo alltid det, sier Luis Filipe Madeira Caeiro Figo.