Figo har fått finaleoppskriften

- Sånn skal du gjøre, sier Eusebio og viser Luis Figo veien til finalen. Han er den eneste på kloden som kan gjøre akkurat det. Og Figo lytter og Figo ler. Og vet at han aldri kan bli så stor som læremesteren.

Eusebio var fotballspilleren som fikk oss til å gråte av glede og beundring i 60-åra. Han er Portugals største - støpt i bronse utenfor Benficas stadion i Lisboa. Og uansett hva Figo måtte klare å trylle fram mot Frankrike i kveld - og enda bedre i en eventuell EM-finale på søndag - vil han aldri oppleve den samme æren.

Fordi han valgte Barcelona og rikdom framfor den ultimate berømmelsen i eget land.

- Jeg har all mulig respekt og beundrer ham voldsomt, men ingen kan vinne et EM alene, sa Eusebio til en skokk pressefolk på Stade Roi Baudouin i går kveld. Det var etter undervisningen ute på gresset. Men det var ikke alle som ville høre på det øret - vi er jo stup forelsket alle mann.

Og:

Når du først har døpt ham Gud ligger det jo i kortene at han kan gå på vannet.

Skulle det knipe.

Flukten til Spania

Luis Figo har utviklet seg fra en liten pusling av en Lisboa-født kantspiller til en av verdens mest ettertraktede fotballspillere. Som guttunge vant han både VM for U-16- og U-20-lag med Portugal. Men i 1995 ville han vekk fra Sporting Lisboa og havnet etter mye overgangsbråk i Barcelona for 15 millioner norske kroner.

Siden det har han aldri sett seg tilbake.

Noe av grunnen til det skyldes bråket rundt flukten til Spania. Luis Figo med agent presterte nemlig det kunststykket å skrive kontrakt med både Parma og Juventus før han endte opp i Barcelona.

Hvilket resulterte i en to års Serie A-karantene - hevngjerrig effektiv hvis han plutselig skulle angre seg.

Akkurat som om Barcelona ville selge.

I fjor sommer hadde sir Alex Ferguson og Manchester United de lengste fingrene ute. De dro dem kjapt til seg da prisen på totalpakka nærmet seg 500 millioner norske.

- Isolert kunne vi klart overgangsummen og isolert kunne vi klart lønna, sa Ferguson den gangen. - Men til sammen i en pakke - nei, ingen er verd så mange penger.

På vei til Lazio

I Lazio ser man imidlertid ut til å mene noe annet. Tre uavhengige portugisiske TV-journalister jeg snakket med i går kveld sa alle som en at Sven Gøran Ericssons Roma-klubb blir Figos neste stoppested. Sjøl er han taus og sier at rådgiverne hans vil komme opp med noe etter EM.

Det eneste fotball-herren er opptatt av nå er EM-tittelen.

Luis Figo snakket ikke i går. Med verden, vel og merke, han hadde det jo fint sammen med Eusebio. For han har sagt sitt - resten er opp til beina. Som i løpet av de neste 90 minuttene fort kan bli verdens dyreste.

- Jeg er enig med de som sier at Figo ikke kan gjøre dette alene, sier Portugals trener Humberto Cohelho. - Men samtidig har han disse helt spesielle evnene. Og gjennom dem kan han gi resten av laget den inspirasjonen som trengs. Til å gjøre alle lykkelige.

Vakkert sagt, ikke sant? Og spot on, som engelskmennene kaller det. For Figo er mannen sjøl om han aldri blir støpt i bronse.

Og:

En eventuell EM-tittel er jo uansett mer verd.

FOTNOTE: 23. juni 1984 slo Frankrike Portugal 3-2 i en sensasjonell EM-semifinale i Marseille. Michel Platini scoret seiersmålet i andre ekstraomgangs siste minutt. Frankrike tok tittelen - Portugal ble bare litt mer voksne. Er det rart det lille landet med den store drømmen snakker om revansje?

<B>LEGENDEN:</B> Eusebio er fortsatt Portugals største fotballspiller, uansett hva Figo måtte finne på i kveld.