Figos tårevåte oppstandelse

At Ronaldo og Maniche scoret målene var den faktiske veien til finalen. Resten av Portugals seiersrus handler om Luis Figos tårer og oppstandelse fra de nesten fotballdøde.

LISBOA (Dagbladet): Før kampen var det mange som med god grunn mente det var et ugjenkallelig faktum at Luis Figo (31) ikke lenger er en av verdens beste fotballspillere. Problemet, mente kritikerne, var bare at han ikke visste det sjøl. Men i pausen var det omvendt - i løpet av de første 45 minuttene hadde Figo spilt tvilerne til taushet.

Gjennom å gjøre seg sjøl Figod.

Godt å oppleve

At Figo gikk i bakken og lot tårene fosse ved kampens slutt var like naturlig som det var godt å oppleve. Og det var Figos rettferdiggjørelse av seg sjøl som toppspiller som rant nedover kinnene hans. For det finnes ingen legitimitet i den globale julingen Figo har fått etter de dramatiske reaksjonene hans på Big Phil Scolaris spillerbytter mot Spania og England.

Og i går kveld fikk han sin revansje.

-  Jeg var sliten, sier Figo som en forklaring på hvorfor han gikk i bakken. -  Sliten og følelsesmessig utladet. Men jeg klarer ikke å beskrive følelsene - det går bare ikke.

- At vi er i finalen er så stort både for laget og folket at jeg her og nå ikke er i stand til å sette ord på det.

Luis Figo ble selvfølgelig kåret til banens beste spiller i går kveld. Har jeg rett her i farten er det første gang i turneringa at en ikke-målscorer vinner utmerkelsen. Og det er også første gangen i turneringa at en trener ikke tillater sin kaptein å juble etter scoring.

Viktige beskjeder

Slik Big Phil Scolari stoppet Figo fra feiringen etter Maniches enorme skudd til 2- 0.

Fordi han hadde et par viktige beskjeder å formidle.

KAMPFAKTA

EM Semifinale
Portugal - Nederland 2- 1 (1- 0). Mål: 1-0 Cristiano Ronaldo (26), 2- 0 Maniche (58), 2- 1 Jorge Andrade (selvmål, 63). Dommer: Anders Frisk, Sverige. Gult kort: Ronaldo (27), Valente (44), Figo (90), Portugal, Overmars (39), Robben (71), Nederland. Tilskuere: 46 679.

Luiz Felipe Scolari - brasilianeren som leder det portugisiske landslaget med jernhånd - har sagt at futebol-arte (fotballkunst) er noe som tilhører 50-åra. Han vil ikke ha det har han sagt - futebol-arte er utopi, det kan ikke føre til suksess. Men her og nå lurer jeg på om ikke Big Phil faktisk tar helt feil.

Det var nemlig ikke et nostalgisk gufs fra Utopia Luis Figo leverte i første omgang i går kveld.

Det var moderne fotballkunst.

To ganger slo han ferdigscorede crossballer inn foran mål. Hvorfor det ikke ble scoringer må du spørre Ronaldo og Pauleta om. Og hvorfor han ikke fikk gleden av å se sitt mest perfekte øyeblikk ende stang inn istedenfor stang ut, må du nesten spørre fotballgudene om.

Helt enorm

-  Vi var veldig gode før pause, sier Figo. -  Da var kampen helt enorm. Men sjøl om vi led litt mot slutten så greide vi det likevel.

-  Og det er det som føles så vidunderlig.

For 13 år siden på dagen i går vant Luis Figo U21-VM med Portugal. Siden den gang har hans landslagskarriere bare handlet om én eneste drøm.

-  En finale, sier Portugals største helt. -  I 13 år har jeg ønsket å være med på noe et portugisisk landslag aldri har klart - å gå til finalen i et slutspill. Og nå er vi der etter en fantastisk fotballkamp.

-  Tro meg når jeg sier at dette er en historisk dag for nasjonen Portugal.

Søndagen på Estadio da Luz kan bli enda større. Og om mulig enda mer støyende. Skjønt det er ikke lett å fatte at decibelnivå her i Lisboa kan bli høyere enn det er akkurat nå. For folket var ute i natt - alle sammen.

Frelseren Figo

Mens de kjørte i ring, tutet og vrælte ut sin glede.

I Portugals garderobe har spillerne sin statue av Lady of Fatima - skjebnens gudinne. I går leverte hun ikke bare finelaplassen søndag kveld - hun ga også frelseren Figo nytt liv. Og er man av dem som mener rettferdighet jevner seg ut over tid - være seg på fotballbanen eller andre steder her i livet - så var det en festaften i går.

Fordi Figos oppstandelse var til de grader fortjent.

Når man kommer til et visst punkt i en fotballkamp av denne kveldens betydning, og når du vet at det du gjør kan være forskjellen på himmel og helvete for en hel nasjon, da løper du deg sjøl over ende. Slik Figo gjorde.

Kan ikke velge

-  Nå er jeg en lykkelig mann, sier Luis Figo. -  I morgen begynner forberedelsene til finalen. Men jeg ønsker meg ingen spesiell motstander - du kan ikke velge hvem du skal møte.

-  Det eneste som er sikkert er at det blir veldig vanskelig.

FIGOS FINALETÅRER: Portugals Luis Figo kaptein sitter utmattet på gresset og lar tårene renne etter at EM-finalen er sikret. - Jeg var sliten, sier Figo som en forklaring på hvorfor han gikk i bakken. - Sliten og følelsesmessig utladet. Men jeg klarer ikke å beskrive følelsene - det går bare ikke.
PORTUGALS 2. MÅL: De portugisiske spillerne feirer Mancines fantastiske scoring. Men trener Scolari tok kaptein Figo vekk fra feiringen for å gi nye instrukser.
LYKKELIGE SUPPORTERE: Portugals tilhengere feiret til langt på natt.