Denis Juskovs uvirkelige helg

Fikk alle til å måpe etter ubegripelig sisterunde:
- Hva er det som foregår?

I går satte Denis Juskov verdensrekord på 1500 meter. I dag gikk han like godt til topps også på sprintdistansen 1000 meter med en sisterunde ingen trodde var mulig. I OL i Pyeongchang kan han imidlertid bli nektet deltakelse.

I SUPERFORM: Hvis Denis Juskov får klarsignal av IOC til å delta i OL i Pyeongchang, er han en stor gullfavoritt. I går satt han verdensrekord på 1500 meter. I kveld overrasket han med en seier også på 1000 meter. Foto: NTB Scanpix
I SUPERFORM: Hvis Denis Juskov får klarsignal av IOC til å delta i OL i Pyeongchang, er han en stor gullfavoritt. I går satt han verdensrekord på 1500 meter. I kveld overrasket han med en seier også på 1000 meter. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norges nye skøytestjerne Håvard Holmefjord Lorentzen møtte Kai Verbij i en superduell i siste par på 1000-meteren i Salt Lake City i kveld.

Duoen åpnet friskt og hadde et halvsekund å gå på til russeren Denis Juskov før sisterunden.

Det var ikke i nærheten av nok. På de siste hundre meterne fikk de grisebank av den formsterke 28-åringen, som var i en helt egen klasse mot slutten av dagens 1000 meter.

Jusokv, som først og fremst er en 1500-meterspesialist og viste det da han satte verdensrekord på distansen i går, sjokkerte med en helt hinsides sisterunde på 25,1.

Den var blant annet et helt sekund raskere enn Lorentzen og også over fire tideler raskere en Koen Verweij, som de aller fleste trodde leverte en helt uslåelig sisterunde.

Og la det ikke være noen tvil: Nederlenderen leverte en vanvittig gode sisterunde.

Men så kom 1500-meterspesialisten Denis Juskov og knuste alle sprinterne på deres hjemmebane og på arenaen hvor russeren ikke var blant de aller største favorittene.

- Det er helt ubegripelig

Tidligere verdensmester på 1000 meter, Even Wetten, måtte gni seg i øynene over den russiske bragden.

Det var rett og slett uvirkelig det skøyteverden fikk se av Juskov på de siste hundre meterne i Salt Lake City i kveld. Til slutt vant russeren over spesialsprinterne med tiden 1.06.92.

- Han skjønner det ikke selv. Hva er det som foregår? Det er helt ubegripelig. Han slår Koen Verweij, som leverte en avslutning som vi er overbegeistret for, med fire tideler på sisterunden, sier NRKs skøytekommentator Even Wetten.

- Det er så utklassing at det ikke går an å beskrive det på noen måte. Det er helt vanvittig. Juskov og Verweii kommer inn her og sjokkerer sprinteliten, fortsetter Wetten.

Pavel Kulizjnikov tok 3.-plassen like bak Verweij og Juskov, som lå et hav bak de øvrige sprinterne før sisterunden. Lorentzen klokket inn på tiden 1.07,44 og endte til slutt som nr. 9.

Kan bli utestengt fra OL

Med russerens vanvittige form og favorittstempel før vinterlekene i Pyeongchang dukker den problematiske tematikken opp igjen:

Båd Juskov og Kulizjnikov risikerer å bli utestengt fra vinter-OL i Pyeongchang. Sjansen for at to av de desidert største gullkandidatene aldri kommer til OL, er stor.

Årsaken er deres dopinghistorikk i lys av de kriteriene som IOC har satt. Juskov testet positivt på marihuana i 2008.

Dermed venter en vanskelig oppgave for Juskov når det gjelder å få godkjennelse av panelet som skal avgjøre hvilke russere som får delta i OL. Kriteriene er nemlig slik:

* Russiske utøvere som vil til OL under «Olympic athlete from Russia (OAR)» må betraktes som rene av det ovennevnte panelet og må ikke ha blitt diskvalifisert for brudd på antidopingreglene tidligere.

* Vedkommende må også ha gjennomgått et omfattende testprogram i forkant av testene og andre testkrav spesifisert av panelet

PS: I kvinneklassen gikk Hege Bøkko inn til en sterk 7. plass. Hun klokket inn på 1.13,81. Det var ny norsk rekord. Hun endte 1,72 sekunder bak den japanske vinneren Nao Kodaira, som satte ny verdensrekord.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer