GROMGUTTEN: Kjell Erik Ness viser fram bilde av gromgutten Lionel. Det blir litt av en søndag i Paris for den livsglade 60-åringen. Foto: Eirik Stenhaug / Equus Media
GROMGUTTEN: Kjell Erik Ness viser fram bilde av gromgutten Lionel. Det blir litt av en søndag i Paris for den livsglade 60-åringen. Foto: Eirik Stenhaug / Equus Media Vis mer

Lionel i Prix d'Amerique og håndballgutta i VM-finale

Fikk alvorlig kreftdiagnose, men det stanser ikke «Pip». - Det kan bli ellevilt i Paris søndag kveld

Skal se sin hest, norske Lionel utfordre franske superstjerner. Og så er det håndballfest til dessert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Kjell Erik Ness (60) lar ikke en alvorlig kreftiagnose stanse ham fra å se gullgutten Lionel starte i verdens tøffeste travløp.

Paris, travbanen Vincennes og hest i verdens tøffeste og mest krevende travløp Prix d'Amerique er selve drømmeturen for «Pip», som han kalles blant venner.

- Denne gang er det jo enda mer spesielt. Det er så utrolig moro med håndballandslaget. Maken til drama i semifinalen. Jeg fikk nesten ikke sove etter kampen. Drømmeturen min begynte bra, smiler Kjell Arne Ness.

Han sier:

- Det kan bli ellevilt i Paris søndag kveld.

Kjell Erik Ness er angrepet av lungekreft, men det skremmer ham ikke så mye. Han gir i hvert fall ikke uttrykk for det. Han fullførte en cellegiftkur på Ullevål Universitetssykehus før flyturen til Paris fredag.

- Nei, erru gæærn. Jeg føler meg frisk som en fisk jeg. Det kan fort skje at jeg blir overkjørt når jeg går ut på gata også.

Han sier:

- Skal det være over, så er det over. Jeg er 60 år. På sykehuset ser jeg 10-, 15- og 20-åringer som har det mye verre enn meg. Jeg kan ikke klage på noe, sier livlige Pip.

Det er kallenavnet til humørsprederen.

Pip og Sylvester

Han forteller hvorfor han kalles Pip av alle venner.

- Det har hengt ved meg fra barneskolen. Det kom fordi jeg gjerne hadde det med å erte på meg eldre gutter. Og så var jeg ganske kjapp og løp fra dem. Derfor ble jeg Pip i Pip og Sylvester.

Det var to tegneseriefigurer, en kanarifugl og en katt som var svært populære i Norge på 60-tallet. Figurene ble skapt på 40-tallet. Sylvester var konstant sulten og jaktet på kanarifugl til middag uten å lykkes.

Det er lørdag formiddag. Pip skal ut og hilse på Lionel sammen med kompis og medeier, travtrener Gøran Antonsen.

Hesten står oppstallet på det fasjonable gigantiske treningsområdet Grosbois utenfor Paris.

- Jeg har ikke sett Lionel siden Oslo Grand Prix i fjor (Norges største travløp som går i juni. red.anm.). Så det gleder jeg meg veldig til, sier Pip.

Gøran Antonsen sier at Lionel er i form til å sette farge på løpet.

- Strålende form

- Jeg har snakket med Daniel Redén som står for treningen av Lionel. De siste intervallene ble unnagjort fredag formiddag. Lionel skal ha sett helt strålende ut, forteller Antonsen.

MED HALEN HØYT: Lionel med trener Daniel Réden i vogna travet med halen høyt hevet på treningsbanen på Grosbois. Hesten er klar for kraftprøven Prix d'Amerique. Foto: Eirik Stenhaug / Equus Media
MED HALEN HØYT: Lionel med trener Daniel Réden i vogna travet med halen høyt hevet på treningsbanen på Grosbois. Hesten er klar for kraftprøven Prix d'Amerique. Foto: Eirik Stenhaug / Equus Media Vis mer

Han sier:

- Det er farlig å si at jeg er optimist med tanke på seier i et slikt stort løp. Men jeg tror Lionel vil sette farge på det. Vi tar en sjanse og river av skoene, forteller Antonsen.

Det ble også gjort i fjor. Da galopperte Lionel fra start.

- Han er mer følsom uten sko. Men vi må sjanse også.

Pip er mer bekymret.

- Jeg legger meg ikke opp i det. Men jeg var ikke så begeistret da jeg fikk høre om det. Men så sier Redén og kusken Abrivard at det går ikke å vinne Prix d'Amerique med sko.

Fransk storfavoritt

Den store favoritten i løpet er franske Bold Eagle. Men norske Lionel, født og oppvokst i vesle Slitu ved Mysen i Østfold skal utfordre i gigantløpet.

Lionel nærmer seg åtte millioner kroner på kontoen. Det kan bli et realt løft på søndag. Storløpet har en premiesum på en million euro.

Ender Lionel blant de tre første i mål, blir den mestvinnende i norsk travsport gjennom tidene.

Skryter

Pip skryter av sin kompis. Gøran Antonsen hadde ansvaret for å forme føllet til å bli en god traver.

Han forteller:

- Vi har alltid vært gode venner. Vi fikk leie, og senere fikk vi overta hoppa Aurora Sign for avl. En kveld med litt godt i glasset bestemte vi oss for hingst. Hun var litt liten, så vi hadde bestemt oss for at vi ønsket å bruke noe fransk. Vi bestemte oss. Heldigvis var det noe problemer med lisensiering for den hingsten som ikke har fungert i avlen i det hele tatt i etterkant. Derfor ble det Look De Star i stedet.

Pip sier:

- Flaks

- Vi har hatt flaks hele veien. Men jeg vil skryte av Gøran. Han var tålmodig med Lionel som unghest. Selv om hesten selvfølgelig har et talent, ville han neppe vært så god uten den lange og utrettelige innsatsen fra Gøran med å forme hesten.

FORMET HESTEN: Gøran Antonsen smiler fornøyd med en god snus under leppa. Lionel skal ut i verdens tøffeste travløp i Paris på søndag. Foto: EIRIK STENHAUG / Equus Media
FORMET HESTEN: Gøran Antonsen smiler fornøyd med en god snus under leppa. Lionel skal ut i verdens tøffeste travløp i Paris på søndag. Foto: EIRIK STENHAUG / Equus Media Vis mer

Han skal se håndballfinalen. Uansett hvordan det går på travbanen. Løpet går litt over klokka fire søndag ettermiddag. VM-finalen starter klokka halv seks. Det blir tid til å finne en TV.

Det er utsolgt i AccorHotels Arena, bare et kvarters biltur fra Vincennes. Pip fikk tilbud om billett til fem tusen kroner. Men han avstår.

- Jeg liker ikke svartebørs.

Hundrevis av nordmenn

Det er hundrevis av nordmenn i den franske hovedstaden. Noen er der bare for å se Lionel i Prix d'Amerique og satse norske kroner på hesten. Enda flere er der for å se VM-finalen i håndball. Og en del er der for å få med seg begge deler.

Fest er det uansett for nordmenn i Paris denne helgen. Uansett hvordan travløpet og VM-finalen ender. Og Pip er klar. Flyet hans går ikke hjem før mandag kveld.

Prix d'Amerique

  • Sted: Paris
  • Bane: Vincennes, 1950 meter lang
  • Distanse: 2700 meter
  • Førstepremie: Ca 4,5 millioner, den største premiesummen i internasjonal travsport.
  • Løpet er kjørt siden 1920, og er det største og tøffeste løpet i travsporten og samler 40 000 tilskuere. Mange av dem norske.
  • Det er 18 startende, men den endelige startlisten er ikke klar før fredag. Den beste norske prestasjonen er Yarrah Bokos tredjeplass i 2014.
  • Gjennomsnittshastigheten i løpet er ca 50 km/t.
  • Den gamle franske stjernetraveren Ourasi har som eneste hest vunnet fire Prix d’Amerique fire ganger (86, 87, 88 og 1990).
  • Det er akkreditert over 500 journalister til Prix d’Amerique, som sendes live til 36 land og fire kontinenter.
  • Prix d’Amerique er det travløpet i verden med høyest omsetning. Ni millioner innsatser gjøres fra hele verden og omsetningen i dette ene løpet er på over 360 millioner kroner.

Kilde: Equus Media

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer