Karoline Bjerkeli Grøvdal:

Fikk åpenbaring. Tar uvanlig grep

Karoline Bjerkeli Grøvdal har i lengre tid slitt med en del skader. Selv beskrev hun sommeren i fjor som «sitt livs verste», men høsten ble en enorm opptur. Nå går langdistansehåpet mil etter mil på ski for å finne OL-formen.

I BALANSE: Karoline Bjerkeli Grøvdal forteller at hun har funnet en balanse på hvor mye løpetrening hun tåler. Foto: Heiko Junge / NTB
I BALANSE: Karoline Bjerkeli Grøvdal forteller at hun har funnet en balanse på hvor mye løpetrening hun tåler. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Våren 2020 så alt lyst ut for Karoline Bjerkeli Grøvdal. Hun var i sitt livs form da coronapandemien stoppet alt, og nedturen begynte.

Stevne etter stevne ble avlyst. Lyspunktet var at man klarte å gjennomføre Impossible Games på Bislett i juni. Det endte med brutt løp og en stor skuffelse for Norges største langdistansehåp.

En skade som viste seg vanskelig å behandle hadde meldt sin ankomst. Til slutt viste det seg at hun hadde pådratt seg et tretthetsbrudd og en lang periode uten løping ventet.

Hjemme i Isfjorden i Møre og Romsdal startet arbeidet. Hun måtte trene alternativt for å bygge seg selv opp igjen. Til NRK fortalte hun seinere at hun hadde hatt «sitt livs verste sommer».

Men treningen fungerte og høsten ble en eneste stor opptur. Høydepunktet var at hun i midten av oktober senket Ingrid Kristiansens rekord på 10 kilometer gateløp fra 1989 med 17 sekunder, og ble kåret til månedens kvinnelige friidrettsutøver i Europa.

- Valgt å «safe»

Sommeren i fjor var langt fra Bjerkeli Grøvdals første skadeperiode, men denne gangen tok hun med seg ny lærdom som hun nå bruker i arbeidet med å prikke OL-formen til august.

- Jeg trente mye alternativt i sommer på grunn av skaden, og jeg kom ut av det med god form. Da oppdaget jeg at det kanskje ikke er så dumt å bytte ut noe av løpetreninga med alternativ trening, også mens man ikke er skadet, forteller Grøvdal til Dagbladet.

Det har ført til at hun denne vinteren har kuttet ned på antallet løpeøkter.

- Jeg har trent mer alternativt enn jeg noen gang har gjort. Jeg har valgt å «safe» litt mer enn vanlig i frykt for å komme i en skadesituasjon. Da går jeg mye langrenn og rulleski for å få et godt treningsvolum, forklarer Grøvdal.

DUELL: Den tyske friidrettsstjerna Alica Schmidt pangåpet sin Youtube-karriere med å invitere selveste Mats Hummels til duell på 400 meter. Video: Alica Schmidt / YouTube / Rødt Kort Vis mer

- Funnet en balanse

I stedet for å ha to økter med løping om dagen, har hun nå byttet ut den ene daglige løpeøkta med en daglig tur på langrennsski eller rulleski.

- For meg er det viktigste å holde meg skadefri. Jeg tror jeg har funnet en balanse på hvor mye løping jeg kan gjøre. For min del responderer jeg godt på å gå rulleski i tillegg til løpetrening. Formmessig er det veldig gunstig, forteller Grøvdal om vinterens treningsfokus.

Hun poengterer at øktene med ski under beina først og fremst er for å bygge opp et godt treningsvolum. Alle spesifikke økter og kvalitetsøkter er fremdeles løping. Men for Grøvdal som var aktiv langrennsløper i sine yngre år, er skiene en god avveksling.

Droppet utenlandstur

Grøvdal har droppet å reise på treningsleirer i utlandet som mange av sine norske kollegaer og utenlandske konkurrenter har gjort. Det gjør at hun er litt usikker på formen per dags dato, men hun poengterer at det har vært flere positive sider med en treningsvinter i Oslo.

- Jeg har fått veldig kontinuitet i treninga og jeg har ikke vært syk på halvannet år. Det har vært jevnt bra med trening og det har gått veldig bra gjennom vinteren, forsikrer hun.

OL-håpet for Norge på langdistanse i Tokyo er fremdeles i en tung treningsperiode og lever i uvisshet om når hun får konkurrere igjen.

Litt på samme måte som de fleste av oss lever i uvisshet i dag …

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer