- Fikk beskjed om å holde kjeft og la dem behandle dopingsakene på huset

Eksdoperen letter på sløret overfor procycling.no.

STØRSTE TRIUMF: Jörg Jaksches største personlige triumf i sykkelkarrieren var sammenlagtseieren i Paris-Nice i 2004. Her jubler han i gul trøye fra podiet sammen med lagkameratene (fra venstre) Jens Voigt, Fränk Schleck, Bobby Julich, Ivan Basso og lagsjef Bjarne Riis. Foto: Tim De Waele, TDWSport.com
STØRSTE TRIUMF: Jörg Jaksches største personlige triumf i sykkelkarrieren var sammenlagtseieren i Paris-Nice i 2004. Her jubler han i gul trøye fra podiet sammen med lagkameratene (fra venstre) Jens Voigt, Fränk Schleck, Bobby Julich, Ivan Basso og lagsjef Bjarne Riis. Foto: Tim De Waele, TDWSport.comVis mer

PONFERRADA/INNSBRUCK (procycling.no): Jörg Jaksche bedrev systematisk doping for å være en av verdens beste.

Han vant Paris-Nice, var på pallen i Sveits rundt og var en nøkkelmann for lagene han syklet Tour de France for i deres jakt på den gule trøya.

I 2007 ble det bekreftet at alt var juks og bedrag.

I et langt intervju med Der Spiegel innrømmet tyskeren at han jukset seg til millioner av kroner og topplasseringer.

Avfeid
Jaksche fortalte UCI alt han visste etter at han innrømmet å ha jukset i 2007. Han la kortene på bordet og gjenfortalte alt han hadde sett og opplevd i sykkelsporten. 

Reaksjonen til UCI for sju år siden sjokkerte tyskeren.

- Da jeg tilsto, var hovedspørsmålet til UCI om jeg hadde fått betalt av Der Spiegel for å fortelle historien. Ja, det fikk jeg, men det var uansett sannheten. Jeg fortalte kommisjonen deres alt jeg visste.

- Svaret jeg fikk var å holde kjeft og la dem behandle dopingsakene innad på huset, forteller Jaksche til procycling.no.

procycling.no vet at Jaksche har gjort et nytt forsøk i år.

UCI og deres president Brian Cookson (valgt høsten 2013) lagde i januar en uavhengig reformkommisjon for sykkelsporten (CIRC). Den garanterer at informasjonen ryttere, ledere og andre gir rundt doping og juks i sykkelsporten forblir konfidensiell slik at de kan prate fritt.

Bekrefter samtaler
CIRC vil i slutten av januar 2015 legge fram en rapport basert på kunnskap de har fått fra de som har kjennskap til dopingkulturen i sykkelsporten.

- Jeg kan bekrefte at jeg har pratet med CIRC, men innholdet i våre samtaler er konfidensielt, sier Jaksche.

procycling.no kan likevel avsløre at 38-åringen har lagt hele historien på bordet.

Akkurat slik han gjorde det for UCI da han innrømmet juks i 2007.

- Håper historien betyr noe denne gang
Jaksche har fortalt CIRC alt fra hans mørke tid i sykkelsporten, fra hvordan han vinteren 1997 lærte å injisere vitaminer med sprøyter, via hans første EPO-dose ei uke før Sveits rundt samme år, til systematisk juks i forskjellige lag.  

- Min historie hjalp ikke forrige gang jeg pratet med UCI da Pat McQuaid var president. Jeg håper at den hvert fall betyr noe denne gang, forklarer tyskeren.

Nåværende president Cookson har vært i kontakt med Jaksche. Da procycling.no pratet med briten i Ponferrada i forbindelse med årets sykkel-VM, gjorde han det klart at Jaksche var ønsket av CIRC.

- Hva synes du om at han ønsker å hjelpe?

- Jeg er veldig åpen for at Jörg og andre som har brutt reglene, om de er villige til å fortelle hele sannheten og gi oss informasjon, hjelper oss i jakten på sannheten, svarer Cookson procycling.no.

Vil ha lederne straffet
Selv om Jaksche følte han ble lyttet til, tror han ikke Cookson klarer å endre mye av lagstrukturene og det som ligger til grunn i sykkelsporten. Den tidligere proffsyklisten er tydelig på at lagledere og lagarbeidere med en dopingfortid ikke hører hjemme i sporten.

Det betyr at han blant annet vil se Bjarne Riis (Tinkoff-Saxo), Jonathan Vaughters (Garmin-Sharp), Aleksandr Vinokurov (Astana) og Hans-Michael Holczer (tidligere Katjusja-manager) sparket bort fra posisjonene de har i den profesjonelle sykkelverdenen.

- Selvfølgelig skal ryttere som jukser straffes, men hvorfor kan de jobbe som ledere? Det er alltid rytteren som er syndebukk når han blir tatt. Ingen stiller spørsmål ved lagsjefen og støtteapparatet.

Presidenten vil ikke å svare på Jaksches utfordring, men han varsler kjøreregler på hvem som skal få lov til å jobbe i sporten.

- Dette er ett av spørsmålvene vi ønsker at CIRC skal svare på når rapporten er klar. Jeg håper at de gir oss en tydelig anbefaling på hvem som får lov til å være involvert i lagene.

- Vi vet at dopingproblemet er inngrodd i sporten vår. Vi vet at noen ledere har jukset og vært åpne om det som ledere, mens andre har holder igjen informasjon. For framtiden kan det bli nødvendig for ledere med en dopinghistorie å fortelle CIRC sannheten, kanskje vil det avgjøre om de får jobbe i et lag, utdyper Cookson.

Selv om Jaksche ønsker å bidra til at sykkelsporten gjør de riktige veivalgene i kampen mot doping, ser han ikke for seg en framtid i den profesjonelle delen av sporten.

- Jeg vil gjerne gi av min erfaring, men til den profesjonelle verden handler det kun om å fortelle sannheten. Om jeg skal være aktiv i sporten, må det være for å hjelpe ungdommer og juniorer som kommer opp til å gå riktig.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

DOPINGBEFENGT: Jörg Jaksche syklet i en periode hvor doperne dominerte de største etapperittene. Her tauer han på landsmannen Jan Ullrich, også han en juksemaker. Foto: Tim De Waele, TDWSport.com
DOPINGBEFENGT: Jörg Jaksche syklet i en periode hvor doperne dominerte de største etapperittene. Her tauer han på landsmannen Jan Ullrich, også han en juksemaker. Foto: Tim De Waele, TDWSport.com Vis mer