Fikk beskjed: - Slapp av

Hopperne opplever ny gullalder etter at det forrige regimet i Norges Skiforbund ville kvitte seg med sportssjef Clas Brede Bråthen (54). I natt ble det feiret i Østerrike.

SETTER NORGE PÅ KARTET: Sportssjef Clas Brede Bråthen og hopperne. Foto: Geir Olsen / NTB
SETTER NORGE PÅ KARTET: Sportssjef Clas Brede Bråthen og hopperne. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

BISCHOFSHOFEN (Dagbladet): Halvor Egner Granerud (26) vant Hoppuka og jublet som besatt i går kveld.

For sportssjef Clas Brede Bråthen ble det en følelsesmessig berg-og-dal-bane. Igjen lyktes han med hopperne han er sportssjef for.

Før det siste hoppet til Granerud - der hele Den tysk-østerrikske hoppuka skulle avgjøres - hadde Bråthen det vondt.

BAMSEKLEM: Trener Alexander Stöckl og Clas Brede Bråthen kastet seg rundt halsen på hverandre etter seieren. Foto: Tore Ulrik Bratland
BAMSEKLEM: Trener Alexander Stöckl og Clas Brede Bråthen kastet seg rundt halsen på hverandre etter seieren. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Mens Granerud jubler i bakgrunnen på sletta i Bischofshofen forteller han:

- Jeg tror ikke jeg tenkte så mye før det siste hoppet hans. Jeg klarer i alle fall ikke å gjengi hva jeg tenkte. Da Halvor satt på toppen, kom det et par østerrikere bort til meg.

STERKT ØYEBLIKK: Clas Brede Bråthen tar seg til hodet etter klemmen med Alexander Stöckl. Begge er lettrørte når norske hoppere lykkes. Foto: Tore Ulrik Bratland
STERKT ØYEBLIKK: Clas Brede Bråthen tar seg til hodet etter klemmen med Alexander Stöckl. Begge er lettrørte når norske hoppere lykkes. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Østerrikerne ga Bråthen klar beskjed:

- De sa: «Slapp av, Clas, det går bra.» Jeg sa til dem: «Jeg håper Halvor har det bedre enn meg nå. Hvis han ikke har det, kommer han ikke til å sitte på bommen. Da går han langt inn i skogen og gjemmer seg.»

MANGE FØLELSER: Clas Brede Bråthen ble blank i øynene flere ganger i går kveld. Foto: Tore Ulrik Bratland
MANGE FØLELSER: Clas Brede Bråthen ble blank i øynene flere ganger i går kveld. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Men Granerud satt på bommen. Med 143,5 meter i andre omgang vant han rennet og Hoppuka sammenlagt. Polakken Dawid Kubacki og Anze Lanisek fra Slovenia ble nummer to og tre.

- Hvordan har du det nå?

- Nå handler ikke dette om meg. Jeg er bare en av dem som får lov til å være med på dette. Det er hvordan Halvor har det som er viktig. Og han hadde det bra nok til å parkere feltet, påpeker Bråthen.

FLAGGET TIL TOPPS: Halvor Egner Granerud ble en suveren vinner av Hoppuka. Foto: AFP / NTB
FLAGGET TIL TOPPS: Halvor Egner Granerud ble en suveren vinner av Hoppuka. Foto: AFP / NTB Vis mer

Forrige sesong tok Marius Lindvik OL-gull i stor bakke og VM-gull i skiflyging. I går vant Granerud Hoppuka - for første gang på 16 år for Norge.

Alt kommer i kjølvannet av arbeidskonflikten der tidligere skipresident Erik Røste og generalsekretær Ingvild Bretten Berg ønsket Bråthen ut. Han var angivelig vanskelig å samarbeide med.

Siden har Røste og Bretten Berg sluttet i Skiforbundet. Tove Moe Dyrhaug har kommet inn som skipresident. Samtidig er Bråthen tilbake i sin gamle jobb som sportssjef og håver inn triumfer sammen med hopperne.

JUBLER: Halvor Egner Granerud vil alltid huske Paul Ausserleitner-bakken i Bischofshofen. Foto: Geir Olsen / NTB
JUBLER: Halvor Egner Granerud vil alltid huske Paul Ausserleitner-bakken i Bischofshofen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Selv er han opptatt av å trekke fram folkene rundt seg.

- Det er mange som har jobbet mye mer enn det arbeidsmiljøloven tilsier at de skal gjøre, forteller Bråthen.

Han trekker fram Magnus Brevig, Adrian Livelten, Thomas Lobben og Kenneth Gangnes som jobber med hoppdresser og ski.

- Jeg er glad resten av hoppverden ikke skjønner hvor viktige de er. De sitter oppe hele natta og gjør tilpasninger. Det var ikke en eneste mulig tilfeldighet som skulle komme inn og ødelegge dette. Vi har opplevd det før, sier sportssjefen, og sikter til Daniel-André Tande i 2017. Han ble felt av en løs binding da han skulle avgjøre Hoppuka.

- Hvordan vil du beskrive de to siste sesongene?

- Det er et stykke norsk hopphistorie som er skrevet. Jeg er ekstremt takknemlig for å få lov til å følge dette på nært hold.

På spørsmål om hvordan feiringen ville bli i går kveld, svarte Bråthen:

- Det blir en folkelig feiring med pizza og passende drikke.

Allerede søndag er det NM stor bakke på Rena.

- NM kommer til å dukke opp i bevisstheten til folk når vi kommer til München lørdag. NM er viktig og vi gleder oss til det. Men nå må vi få dette ut av kroppen. Dette er en av de større begivenhetene dette miljøet har opplevd sammen. Og det skal feires.

ALL GRUNN TIL Å FEIRE: Halvor Egner Granerud og hoppgutta tok en velfortjent fest i går kveld. Foto: Geir Olsen / NTB
ALL GRUNN TIL Å FEIRE: Halvor Egner Granerud og hoppgutta tok en velfortjent fest i går kveld. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Granerud har opptrådt som en perfeksjonist under hele Hoppuka. Utenfor bakken har han vært bevisst på hvordan han har porsjonert kreftene. Opplegget fungerte åpenbart ett hundre prosent.

Der han de siste ti dagene har virket stram i maska overfor folk som kan tappe ham for energi, hilste han på «hela sletta» i går kveld.

- Jeg har vært ekstremt egoistisk og hatt dårlig samvittighet for at jeg bare har gått forbi fryktelig mange snille fans. De er her for å heie på oss. Men jeg har bare ruslet rett forbi uten å si noe. Å sette av tid til dem som heier på oss, og som gjør det ekstra kult å hoppe langt på ski, var veldig hyggelig.

FRISTELSER: Da Halvor Egner Granerud kom tilbake til hotellet, ventet kake og champagne. Foto: Geir Olsen / NTB
FRISTELSER: Da Halvor Egner Granerud kom tilbake til hotellet, ventet kake og champagne. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Hva har du vunnet på opplegget ditt der du har vært veldig bestemt?

- Jeg hadde ett mål for øye da jeg kom hit. Og det var å vinne. Jeg har prioritert etter det.

Dette var ellevte gang Norge vant Hoppuka.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer