ENDELIG MESTER: Chicago Blackhawks-kaptein Jonathan Toews lar Kimmo Timonen løfte Stanley cup-pokalen etter at de avgjorde finalen med 2-0 mot Tampa Bay Lightning i den sjette finalekampen i natt. Timonen spilte sin siste NHL-kamp, og ble endelig mester, etter å ha kjempet seg tilbake etter blodpropp i lungene. Foto: Dennis Wierzbicki / USA TODAY / NTB Scanpix
ENDELIG MESTER: Chicago Blackhawks-kaptein Jonathan Toews lar Kimmo Timonen løfte Stanley cup-pokalen etter at de avgjorde finalen med 2-0 mot Tampa Bay Lightning i den sjette finalekampen i natt. Timonen spilte sin siste NHL-kamp, og ble endelig mester, etter å ha kjempet seg tilbake etter blodpropp i lungene. Foto: Dennis Wierzbicki / USA TODAY / NTB ScanpixVis mer

Fikk blodpropp i fjor. I natt vant han Stanley Cup - mot alle odds

Og nå legger Kimmo Timonen (40) opp.

Chicago Blackhawks vant Stanley Cup i natt - etter å ha slått Tampa Bay Lightning 2-0 på hjemmeis i den sjette finalekampen.

Blackhawks har vunnet NHL-trofeet tre ganger de seks siste åra, men nattens triumf var første gang på 77 år at klubben sikret seg den digre pokalen hjemme foran egne fans - og det tok helt av da lagkaptein Jonathan Toews løftet pokalen.

Det første han gjorde etterpå var å la lagkamerat Kimmo Timonen få løfte trofeet.

Det var ikke tilfeldig.

Døden nær Det rørte mange da finske Timonen løftet pokalen i United Center i natt.

40-åringen var døden nær da han fikk blodpropp i lungene mens han var på ferie hjemme i Finland i fjor, men han kjempet seg tilbake til både livet og ishockeyen. Og i karrierens siste kamp endte han endelig opp som en mester.

- Det her er ufattelig, noe jeg har drømt om de siste 17 åra, sa Kimmo Timonen til NBC etter finaleseieren, skriver svenske Expressen.

Han fikk beskjed om å unngå kontaktsport. I så fall er ishockey en av idrettene du i alle fall bør holde deg unna. Men etter en kortere pause fra idretten, så besteme Timonen seg for å fortsette karrieren.

- Jeg visste faktisk ingen ting om lungeemboli før legen sa at det var livstruende. De gode nyhetene er at hjertet klarte seg med skrekken. Et annet tenkbart scenario ville vært veldig farlig, i verste fall kunne jeg kollapset på isen, sa Timonen i et med Ilta-Sanomat i fjor sommer.

Heltehistorie Etter mange år i Nashville Predators og Philadelphia Flyers, så gikk han til Chicago Blackhawks på deadline Day i starten av mars. Det skulle vise seg som et smart siste trekk i en lang karriere.

Timonen ville gjøre et siste forsøk på å vinne Stanley cup.

Han fikk med seg 16 kamper i grunnserien og 18 sluttspillkamper for Blackhawks. Forsvarsspilleren noterte seg ikke for noen poeng for sin nye og siste klubb - og det vil være feil å si at han spilte en sentral rolle i Blackhawks' vei til Stanley cup-pokalen. Men det spiller ingen rolle:

Kimmo Timonen er en typisk historie om den tunge og lange veien til topps.

Idretten er full av dem - og vi elsker dramatiske historier som ender godt til slutt.

- Klar til å legge opp - Nå er jeg lykkelig og klar til å legge opp. Å få dette øyeblikket har vært verdt alle timer, treninger og kamper opp gjennom åra. Med tanke på det som skjedde i fjor sommer, så har det vært en tøff reise, sier Kimm Timonen etter 16 sesonger og 1213 NHL-kamper.

Timonen har ikke bare kommet seg tilbake etter en livsfarlig sykdom. Finnen har også hatt en evne til å bli bare nest og tredje best i idretten sin:

• Han vant bronse i OL i 1998, 2010 og 2014. Han var ett mål unna å vinne OL i 2006.

• Han har tre VM-sølv.

• Han tapte en Stanley cup-finale i 2010.

• Inntil i natt var to titler i den finske ligaen alt han hadde vunnet.

Er det rart hockeyverdenen tørker en tåre for Kimmo Timonen i dag..?