Danmark - Tunisia

Fikk dansk smekk

Mens Danmark spilte 0-0 mot Tunisia, skjedde det ting på bakrommet på stadion i Doha. Danmarks tidligere statsminister, Helle Thorning-Schmidt, møtte FIFA-president Gianni Infantino med regnbuefarger.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

PÅ PLASS: FIFA-president Gianni Infantino. Foto: NTB
PÅ PLASS: FIFA-president Gianni Infantino. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Danmark - Tunisia 0-0

Oppdateres!

DOHA (Dagbladet): Danmark var store favoritter mot Tunisia, men lyktes ikke og klarte bare 0-0 i ettermiddag.

En dramatisk situasjon i sluttfasen - der Danmark ropte på hands og straffe - endte med at dommeren blåste spillet videre etter VAR-sjekk.

SPILTE 0-0: Christian Eriksen og Danmark. Foto: NTB
SPILTE 0-0: Christian Eriksen og Danmark. Foto: NTB Vis mer

Det mest oppsiktsvekkende på Education City Stadium ble strengt talt ikke vist på TV.

Underveis i kampen la ESPNs seniorreporter, Tom Hamilton, ut et bilde på Twitter.

Bildet viste Danmarks tidligere statsminister, Helle Thorning-Schmidt, i en samtale med FIFA-president Gianni Infantino. Hun hadde regnbuefarger rundt albuene.

Forbløffende nok slapp Thorning-Schmidt inn på Education City Stadium i Doha med disse fargene.

Andre tilskuere som har forsøkt seg, har fått streng beskjed om at de ikke kommer inn på arenaer i Qatar med slike farger. Fargene er et symbol på fri kjærlighet, men i Qatar er homofili forbudt.

FIFA - med president Gianni Infantino i spissen - bestemte denne uka at kapteiner ikke får spille med regnbuefarger på armbindet. Thorning-Schmidts markering fikk Ekstra Bladet til å melde underveis i kampen:

- Danske vekker vill oppsikt.

NEKTET: Danske Christoffer Pederstrup slipper ikke inn på en kamp under VM i Qatar fordi han bærer «One Love»-båndet på armen. Vis mer

Uansett hva Infantino må ha tenkt, var det en dansk smekk mot den kontroversielle avgjørelsen.

Hva så med kampen?

Danmark er i gruppe med Tunisia, Frankrike og Australia. To av lagene går videre, og Kasper Hjulmands lag måtte nærmest vinne mot Tunisia. To av lagene går videre fra gruppa.

Danskene startet svakt, men spilte seg opp utover i kampen.

På tribunen ble danskene knust av fansen til Tunisia. Stadion hadde usedvanlig høy akustikk, og det var nesten umulig å høre hva sidemannen snakket om.

Nede på banen må det ha vært enda verre. Stemningen var eksplosiv i Doha.

ETT POENG: Christian Eriksen og Danmark åpnet VM med 0-0. Foto: NTB
ETT POENG: Christian Eriksen og Danmark åpnet VM med 0-0. Foto: NTB Vis mer

Christian Eriksen var tilbake igjen for Danmark i mesterskap. For halvannet år siden falt han om med hjertestans i EM-kampen mot Finland. Eriksen virket tydelig rørt da nasjonalsangen ble spilt foran 42.925 tilskuere.

Men mål ble det aldri i denne kampen.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer