Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norges nye landslagstrener

Fikk en bombe av en personalsak i fanget. Slik løste han bråket

Lagerbäck om Zlatan og Ljungberg: - De gutta gikk aldri godt sammen.  

NY JOBB: Lars Lagerbäck ble onsdag presentert som landslagstrener i fotball. Svensken har kontrakt fram til 2019. Foto: Nina Hansen
NY JOBB: Lars Lagerbäck ble onsdag presentert som landslagstrener i fotball. Svensken har kontrakt fram til 2019. Foto: Nina Hansen Vis mer

Nyheten om at Lars Lagerbäck (68) er ansatt som landslagstrener i fotball ble tatt godt imot onsdag. Det skjedde etter uker med spekulasjoner. Og i formiddag kulminerte det i kaos på Ullevaal.

Omtrent hver eneste forbipasserende med et kjent fotballansikt ble av journalister koblet til jobben helt til det siste. Det summet i krokene:

«U21-trener Leif Gunnar Smerud gikk inn døra der? Er det et tegn?»

«Var Godset-trener Tor Ole Skullerud virkelig forkjølet da han avlyste turen til La Manga denne uka? Er ikke dette en NFF-mann?»

«Hva med Roy Hodgson? Kan det tenkes at han ønsker en siste utfordring før han inntar solsenga i Spania for godt?»

Men inn døra kom Lars Lagerbäck. Og merittene overgår Drillo (74), en mann enkelte i desperasjon ropte på en siste gang.

Lagerbäcks Sverige: Fem mesterskap. Lagerbäcks Nigeria: Ett mesterskap. Lagerbäcks Island: Sensasjonell EM-kvartfinale i sommer.

Fraksjoner

Men noen av de største overskriftene fra Sverige-tida var ikke det som skjedde på banen, derimot utenfor. Spillere var forbannet på hverandre. Til og med de to største stjernene. Zlatan Ibrahimovic og Fredrik Ljungberg.

KALDT BLOD: Fredrik Ljungberg (t.v.) og Zlatan Ibrahimovic (bak) gikk aldri godt sammen da de spilte på det svenske landslaget. Til høyre trener Lars Lagerbäck. Foto: NTB Scanpix
KALDT BLOD: Fredrik Ljungberg (t.v.) og Zlatan Ibrahimovic (bak) gikk aldri godt sammen da de spilte på det svenske landslaget. Til høyre trener Lars Lagerbäck. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er ingen hemmelighet at vi hadde to fraksjoner i laget. En med Zlatan og Olof Mellberg. En annen med Fredrik Ljungberg. De gutta gikk aldri godt sammen. Aldri, forteller Lagerbäck til Göteborgs-Posten.

John Carew og John Arne Riise får ha oss unnskyldt. Men når Zlatan og Ljungberg bråker med hverandre, er nyheten ti ganger større enn «Slagene i Drammen».

Smak på det: Zlatan, en verdensklassespiller. Ljungberg, ving på et Arsenal som spilte sensasjonell angrepsfotball.

Tonen mellom stjernene var giftig. Det handlet om å kontrollere garderoben, være den toneangivende stemmen.

Hva gjør du når lagets to største profiler ligger i krig? Det er en bombe av en personalsak.

Hadde respekt

Lagerbäck - som trente Sverige fra 2000 til 2009 - forteller:

- Vi hadde en «number one» som gikk hjem hos alle, og som alle hadde respekt for: Henrik Larsson. Han sa: «La de to holde på og gjøre det jævlig for hverandre, så lenge vi gjør det bra på banen.» Henrik var ekstremt resultatorientert i alt han gjorde. Det er heller ikke feil med en viss dynamikk i gruppa.

Mange vil hevde at Lagerbäcks resultater med Sverige kom på grunn av spillere som Zlatan og Ljungberg. Samtidig må slike stjerner gjerne takles på sin egen måte. Og episodene var flere.

Etter at Zlatan, Olof Mellberg og Christian «Chippen» Wilhelmsson var litt for lenge på byen i 2006 ble de sendt hjem. Trioen forlot hotellet i Göteborg klokka 23.55 og kom tilbake 01.15.

- Nei, det der var ingen morsom sak, sier Lagerbäck i dag.

Tidspress

- Vi i ledelsen havnet under tidspress og ble tvunget til å ta en beslutning. I mitt lederskap har jeg alltid forsøkt å ikke ha masse regler. Hvis du har det, må det også være en konsekvens når noen bryter dem. Derimot har jeg noen ledestjerner som jeg jobber etter, en ramme.

AFTONBLADET 16. JANUAR 2017: Lars Lagerbäck uttaler seg om konflikten mellom Zlatan og Fredrik Ljungberg. 
AFTONBLADET 16. JANUAR 2017: Lars Lagerbäck uttaler seg om konflikten mellom Zlatan og Fredrik Ljungberg.  Vis mer

Spillerne selv mente byturen i Göteborg var en fillesak.

- Et justismord. Jeg kommer ikke til å spille mer for landslaget så lenge Lagerbäck er trener. Vi har ikke gjort noe galt, tordnet Mellberg, ifølge Sydsvenska Dagbladet.

Zlatan gikk sin vei.

- Jeg har støttet Lagerbäck lenge nok. Nå holder det.

Året etter var han tilbake. Partene hadde skværet opp.

Ingen verdensstjerner

I Norge overtar Lagerbäck en tropp uten verdensstjerner.

Mildt sagt.

- Det er først og fremst fotballutfordringen som trigger meg. Det har alltid styrt meg. Det passer meg fotballmessig å jobbe slik som dette. Det er det viktigste. Og jeg har alltid hatt gode relasjoner til Norge og norsk fotball, sa Lagerbäck i dag.

Ingen svulstigheter, ingen luftige drømmer. Bare fag. Han og Nils Johan Semb må ha funnet hverandre da temaet plutselig ble den ledige landslagsjobben.

Og kanskje er det akkurat dette Norge trenger. En fagmann. Ingen drømmeselger. Derimot en som sier det som det er, også når Norge har skjemmet seg ut for åpen scene.

De første svarene får vi mot Nord-Irland 26. mars.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media