MØTTE LIVERPOOL: Ragnar Klavan ga Philippe Coutinho en hjelpende hånd da han spilte for Augsburg i Europa League forrige sesong. Foto: Stefan Puchner/dpa/NTB Scanpix
MØTTE LIVERPOOL: Ragnar Klavan ga Philippe Coutinho en hjelpende hånd da han spilte for Augsburg i Europa League forrige sesong. Foto: Stefan Puchner/dpa/NTB ScanpixVis mer

Fikk fem minutter i VIF som tenåring - i dag kan Ragnar (30) endelig få oppfylt drømmen

Estlands Ragnar Klavan kan bli Liverpool-spiller.

(Dagbladet): Det var ikke mange som så den komme: Ragnar Klavan (30) fra Estland er i ferd med å singere for Liverpool. I løpet av dagen er det ventet at han skal gjennomgå den medisinske testen på treningsanlegget Melwood.

I så fall får han endelig oppfylt drømmen om spill i Premier League.

31. august 2004 ble den da 18 år gamle Ragnar Klavan hentet til Vålerenga på en tre måneders leieavtale. Dagbladet omtalte ham dagen etterpå som et «vidunderbarn».

- Vi kan ikke gjøre mye gærnt ved å hente han til klubben. Du får ikke tak i mange 18-åringer som har 13 landskamper for A-laget i verden. Selv om det er for Estland, vet vi at gutten har imponert, uttalte VIF-trener Kjetil Rekdal.

Klavan hadde altså allerede rukket å spille 13 landskamper for Estland, og ble sett på som et kjempetalent. Men det ble aldri til at Oslo-klubben gjorde overgangen permanent.

Etter totalt to Tippeliga-kamper (Klavan kom innpå i det 86. og 90. minutt mot henholdsvis Odd og Molde) var det slutt.

Skulle lære

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal husker Klavan, som på den tiden spilte på venstrebacken.

- Han var voksen for alderen. Det var hans første sjanse i den store verden. Han kom for å lære. Gutten var god han. Det var ikke noe galt med nivået, sier Rekdal.

Treneren forteller at Vålerenga hadde et sterkt forsvar på den tiden, og at de ikke trengte forsterkninger i det bakre leddet på kort sikt.

- Han var der for å få et annet miljø. Fotball på Estland var ikke store greiene på den tiden. Hadde det vært en langsiktig plan ville vi tatt ham, sier Rekdal.

Rekdal forhørte seg om prisen på Klavan, som han omtaler som «ganske dyr».

- Enorme steg

Tom Henning Hovi (44) spilte i Vålerenga da Klavan var på låneopphold. Han husker den venstrebeinte 18-åringen.

- Han var en helt ok spiller på den tiden. Han hadde mye for seg. Det skjer mye på tolv år, sier Hovi.

For nå er 30-åringen på vei til Liverpool og Premier League.

- Han har tatt enorme steg. Han har utviklet seg veldig bra. Først i Nederland og så fire år i Augsburg. At han har over 100 landskamper for sitt land viser at han har kvaliteter. Det er ikke noe tvil om det. Jeg tipper Klopp har bedre oversikt enn meg på dette. Jeg tror dette er en type backup for andre stoppere Liverpool har. Du vinner ikke Premier League hvis Klavan skal spille 38 seriekamper. Men at han kan bidra og gjøre enkelte innsatser, det har han vist. Seinest mot Liverpool i Europa League, sier Hovi.

For Klavan spilte begge kampene da Liverpool slo ut Augsburg i Europa League forrige sesong. Ifølge Liverpool Echo er Klavan en backup for Mamadou Sakho og Joe Gomez, som begge sliter med skader. I tillegg er spillere som Martin Skrtel og Kolo Touré ferdig i klubben. Klavan er hovedsakelig stopper, men kan også spille venstreback.

- Det er artig for han selvfølgelig. Han har hatt en bra karriere og vi får håpe at han lærte litt her, sier Rekdal om den mulige overgangen.

Lang vei

Klavan startet karrieren i hjemlandet hvor han debuterte som 15-åring for Elva og seinere vant hjemlig liga med Flora Tallinn i 2003. Han spilte så i sju sesonger i Nederland for Heracles Almelo og AZ Alkmaar.

For sistnevnte var han med å vinne ligatittelen under manager Louis van Gaal i 2008/09. Med Klavan som stopper gikk klubben hele 28 kamper uten tap. Det hører med til historien at van Gaal ble så imponert over Klavans svar på taktiske spørsmål, at han signerte ham på dagen da stopperen spilte i Heracles Almelo.

I 2012 gikk turen til Bundesliga hvor Klavan spilte mer enn 30 kamper i alle de fire sesongene han har vært i Augsburg. Han har ifølge Sky Sports vært på prøvespill for Sunderland som tenåring, men her ble han veiet og funnet for lett. Han er i dag kaptein på Estland som han har spilt 108 kamper for.

Klavan er en robust forsvarer som er god i lufta. Han er taklingsterk og timer som oftest taklingene perfekt, noe to gule kort hele forrige sesong vitner om. Han er også god med ballen i beina.

Klavan startet ifølge The Telegraph karrieren som midtbanespiller. Han var en playmaker som så opp til den franske legenden Zinedine Zidane. Det var først i 2009 Klavan spilte fast på stopperplass.

Tidligere i karrieren datet han popstjernen Lenna Kuurmaa, som var en del av bandet Vanilla Ninja. Forholdet gjorde at pressen i hjemlandet døpte paret «Posh og Becks» etter Victoria og David Beckham.

- Overrasket

Lokalavisa har snakket med den tyske eksperten Archie Rhind-Tutt for å høre mer om spilleren. Han ble tatt på senga av overgangen til Liverpool.

- For å være ærlig så ble jeg overrasket da nyheten ble kjent - og det er jeg sikker på at mange folk ble! Klavan er en grei spiller med et godt rykte, men hvis du hadde fortalt meg at han var på vei bort, hadde jeg sett for meg en Premier League-klubb på midten av tabellen, og ikke en klubb som Liverpool, sier Rhind-Tutt til Liverpool Echo.

Han beskriver Klavan som «solid» og er sikker på at estlenderen kan gjøre en god jobb for de røde.

Forresten, visste du at Ragnar Klavan er Arsenal-fan? Tilfeldighetene vil ha det til at Liverpool møter nettopp Arsenal i serieåpningen, på The Emirates.

En annen ting som vil glede Liverpool-supportere er at Klavan skal ha takket nei til Everton i 2015. Grunn? At de blå ikke deltok i noen europacuper.

Klavan blir den femte spillere Jürgen Klopp henter til klubben om han passerer den medisinske testen. Tidligere har tyskeren signert Loris Karius, Sadio Mané, Marko Grujic og Jöel Matip.

Overgangssummen for Klavan skal ligge på rundt 47 millioner norske kroner.