Fikk fingrene kuttet

De to siste lørdagene har det skjedd alvorlige uhell med to hopprekrutter i Lønnberget Hoppanlegg på Raufoss. For to uker siden fikk Kim René Elverum Sorsell (11) fra Ullensaker Skiklub den høyre lillefingeren i klem under bommen i 40-metersbakken, og måtte amputere inn til det andre leddet. Sist lørdag skjedde det samme med Didrik Andersen (10) fra Skimt. Han måtte amputere det ytterste leddet av venstre lillefinger.

- Jeg hadde fingeren under da jeg skulle legge ned bommen. Så falt den rett ned. Det er jeg ikke vant til, sier Kim René om uhellet for to uker siden. - Jeg fikk også fingeren inni da jeg skulle legge ned bommen. Det gjorde litt vondt, sier Didrik om uhell nummer to i den samme hoppbakken sist lørdag.

Begge de unge ulykkesfuglene er noen ordentlige tøffinger, og lar seg ikke stoppe av uhellene i Lønnbergbakken.

- Jeg fortsetter å hoppe, sier Kim René.

- Det samme med meg. Jeg har hoppet siden jeg var fire år, og gir meg ikke nå, sier Didrik.

- Beklager sterkt

Raufoss IL eier hoppanlegget i Lønnberget. Gunnor Andersen, leder i Raufoss IL Hopp, beklager meget sterkt det som har skjedd.

- To uhell er to for mye. Nå har vi tatt konsekvensen, og festet bommen oppe i tilløpet. Når bommen sitter fast, er det ikke mulig å klemme fingrene. Slike uhell skal ikke skje igjen, sier Gunnor Andersen til Dagbladet.

Kim René Elverum er sønn til Kollenhopp-trener Ken Roar Elverum.

- Etter uhellet reiste vi først til fylkessykehuset på Gjøvik, hvor det ble tatt røntgenbilder og konstatert to brudd i lillefingeren. Deretter dro vi til SIA (Sentralsykehuset i Akershus). Der ble fingeren skåret opp, skinnet dratt vekk og sena sydd fast. Til slutt ble fingeren spjelket og bandasjert, sier Ken Roar Elverum.

- Etterspill

Nye røntgenbilder hos spesialist viste at beina i fingeren var helt ute av stilling.

- Jobben som ble gjort på SIA, var for lettvint. Litt over et døgn seinere, var fingeren helt svart. Onsdag for halvannen uke siden måtte lillefingeren amputeres inn til det andre leddet. Mandag skal den åpnes igjen. Dette må få et etterspill, sier Ken Roar Elverum til Dagbladet.

Kjetil Eide Andersen er pappa til Didrik, og leder av hoppgruppa i Skimt.

- Jeg satt i varmestua ved sletta i Lønnbergbakken, og lurte på hvorfor Didrik ikke hoppet. Da han ropte oppe fra stillaset, kom det fort hjelp. Men det tok nesten tjue minutter før vi fikk tak i verktøy og fikk ham løs, sier Kjetil Eide Andersen.

Kappet tvers av

Da han fikk av seg votten, ble det raskt konstatert at det ytterste leddet på venstre lillefinger var kappet tvers av.

- Bommen fungerte som ei saks. Når den falt ned, var det med full tyngde. Noen motvekt fantes ikke. Fingeren hang i et par blodårer og noen kjøttstrimler. Vi kjørte til Gjøvik fylkessykehus hvor fingeren ble amputert, sier Kjetil Eide Andersen.

  • Både Kim René Elverum Sorsell og Didrik Andersen er under lisenspliktig alder, som er 12 år. I begge skadetilfellene kommer barneforsikringen til Storebrand/Norges Idrettsforbund til anvendelse.
GIR SEG IKKE: - Vi skal hoppe igjen. Uhellene stopper oss ikke, sier Kim René (t.v.) og Didrik.