Fikk først ja

Vikersund fikk tidlig i januar klarsignal til å slippe Anette Sagen utfor som prøvehopper. Etterpå har de internasjonale hopptoppene endret mening.

VIKERSUND/OSLO (Dagbladet): 10. januar fikk arrangøren klarsignal fra det internasjonale skiforbundets (FIS) teknisk delegerte, Sandro Sandugaro, til å invitere seks-sju kvinnelige prøvehoppere til rennet 6. og 7. mars. Så kom kontrabeskjeden fra den mektige FIS-presidenten Gian Franco Kasper.

- For ei uke siden fikk vi et krast brev fra FIS, hvor det heter at jentene ikke får hoppe. Seinere har både politikere og statsministeren engasjert seg. Selv mener jeg at jentene vil klare seg greit i Vikersundbakken. Samtidig har vi behov for å holde oss inne med FIS, slik at vi får tildelt verdenscuprenn igjen, sier rennleder Ole Gunnar Fidjestøl.

Brudd på norsk lov?

I går hersket det full forvirring om Anette Sagen og de andre jentene skal få prøvehoppe. Skal FIS' regelverk, som forbyr jenter å hoppe i større enn 90-metersbakker, gjelde, kan arrangøren få et problem.

Det kan nemlig være brudd på norsk likestillingslov som sier at kvalifikasjoner, og ikke kjønn, skal telle.

- FIS sier at jentene ikke får hoppe skiflyging fordi de er jenter. Jeg vil stoppe rennet hvis de ikke forandrer denne uttalelsen, sier lensmann i Modum, Halvor Hartzt til Dagbladet.

Han har innvilget søknaden fra Vikersund IF om arrangementstillatelse, og forutsetter at arrangøren avvikler rennet etter norsk lov.

På debatten på «Tabloid» på TV 2 i går kveld sa skipresident Sverre Seeberg at det til sjuende og sist er juryen som bestemmmer hvem som er kvalifisert til å hoppe.

Der sitter Sandro Sandugaro, teknisk delegert fra FIS _ som i møte med Vikersund tidligere har sagt at jentene kan hoppe.

Ryddige

- Hvis forholdene tillater hopping, er jeg ikke betenkt over å vinke jentene utfor. Risikoen er den samme som for gutta, sier Fidjestøl, som selv er tidligere verdensmester i skiflyging.

Kravet om likestilling sender Vikersund over til Norges Skiforbund.

- Det blir en sak mellom Skiforbundet og FIS. Vi har vært ryddige i denne saken, og vil jobbe videre for at jentene skal få hoppe i Vikersundbakken, sier arrangementssjef Anne Marie Lund Thorvik.

Ingen god reklame

Både Skiforbundet og Hoppkomiteen mener nå at løpet er kjørt for denne gang.

- Vi kommer ikke til å sette saken på spissen i forhold til Vikersund, sier hoppkomiteéns leder Steinar Johannesen til Dagbladet. Skipresident Seeberg uttalte i går at lensmannen burde holde seg unna Vikersund-rennet.

Hopp-Norges øverste sjef understreker at de ønsker at jenter skal få hoppe hvis de er kvalifisert, men at de må forholde seg til regelverket. Han vil ikke gå med på at flygeforbudet er dårlig reklame for hoppsporten, men:

- Dette er ikke god reklame for hvordan vi behandler jenter.

HOPP-POLITI: Lensmann Halvor Hartz i Modum vil i ytterste konsekvens sette makt bak kravet om at Anette Sagen og de andre hoppjentene skal få prøvehoppe i skiflygingsbakken i Vikersund 6. og 7. mars.