OL-DRONNING: Marit Bjørgen gjorde som hun ville på dagens skiathlom, og kunne paradere inn til sitt andre OL-gull denne uka.Foto: Heiko Junge / Scanpix
OL-DRONNING: Marit Bjørgen gjorde som hun ville på dagens skiathlom, og kunne paradere inn til sitt andre OL-gull denne uka.Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

- Fikk frysninger da jeg kom inn på oppløpet

Bjørgen paraderte inn til OL-gull nummer to.

||| (Dagbladet): Marit Bjørgen avsluttet et fire år langt marerittkapittel i langrennskarrieren da hun fikk full uttelling på tirsdagens sprint i Whistler.

Det var imidlertid bare en forsmak på hva som var i vente fra Rognes-jenta.

15 kilometer skiathlom ble nemlig en eneste lang parademarsj mot nok en gullmedalje. 

Bjørgen er smått overveldet over forvandlingsnummeret hun har gjennomgått siden fjorårssesongen, da hun var fullstendig nedkjørt og måtte bevilge seg en lang ferie i håp om å få kroppen til å fungere som i glansdagene igjen.

- Jeg tror ikke jeg har oppfattet helt at jeg har tatt et gull, sier Bjørgen til NRK.

SLÅTT MED EN SKOTUPP: Det var ikke mange centimeterne som skilte Kristin Størmer Steira fra hennes første OL-medalje. Tanaværingen måtte se seg slått med en skotupp av Justyna Kowalczyk.Foto: SCANPIX/AP Photo/Elaine Thompson
SLÅTT MED EN SKOTUPP: Det var ikke mange centimeterne som skilte Kristin Størmer Steira fra hennes første OL-medalje. Tanaværingen måtte se seg slått med en skotupp av Justyna Kowalczyk.Foto: SCANPIX/AP Photo/Elaine Thompson Vis mer

- Det er en litt rar følelse, det kommer nok til å gå mer opp for meg når jeg kommer hjem. Nå har jeg hatt fokus på et nytt løp, fortsetter hun.

Fantasiske skiBjørgen var toneangivende allerede fra første stavtak i klassiskdelen, og så seg aldri tilbake. Én etter én måtte kapasiteter som Charlotte Kalla, Arianna Follis, Marianna Longa og Aino Kaisa Saarinen gi tapt mot Bjørgens fryktinngytende marsjfart i front av hovedfeltet.

2,5 kilometer før mål, kom nådestøtet.

Båret fram av fantastiske ski og struttende av selvtillit, reiste Bjørgen lekende lett fra en tetkvartett bestående av Bjørgen selv, Kristin Størmer Steira, svenske Anna Haag og polske Justyna Kowalczyk i den siste tøffe motbakken i den 3,75 kilometer lange sløyfa.

Ingen av konkurrentene hadde noe å svare med i motbakken, og i letterrenget og utforkjøringene inn mot skistadion seilte Bjørgen i fra fra front og paraderte inn til sitt andre OL-gull to dager etter det første.

- Jeg fikk frysninger da jeg kom inn på oppløpet. Dette er veldig stort. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle klare å gjøre det jeg gjorde i dag, sier Bjørgen.

SKULDERTRØBBEL: Vibeke Skofterud måtte bryte etter å ha falt og slått skulderen ut av ledd tidlig i dagens skiathlom.Foto: Heiko Junge / Scanpix
SKULDERTRØBBEL: Vibeke Skofterud måtte bryte etter å ha falt og slått skulderen ut av ledd tidlig i dagens skiathlom.Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Tung kontrabeskjed for Steira Der kampen om gullet var fullstendig udramatisk, var det langt mer spenning knyttet til de to siste plassene på seierspallen.

Kristin Størmer Steira hadde los på sin første individuelle OL-medalje i spurtoppgjør mot Justyna Kowalczyk. Anna Haag viste seg for sterk i sølvkampen, men Steira hadde grep om bronsen.

Likevel klarte en stokk stiv Kowalczyk å slenge fram støvelen de nødvendige centimeterene foran Steiras skotupp, og dermed ble Steira henvist til nok en bitter fjerdeplass i OL-sammenheng - i Torino ble det tre av dem.

Enda bitrere ble det da Steira først fikk en feilaktig beskjed om at hun var dømt foran Kowalczyk før juryen hadde gransket målfotoet. Steira lot gledesfølelsene få fritt utløp i målområdet, bare for å få servert kontrameldingen et drøyt minutt seinere.

Skofterud fikk skulderen ut av leddTherese Johaug kronet en fantastisk laginnsats ved å bli nummer seks i sin OL-debut.

Verre gikk det for Vibeke Skofterud, som måtte bryte etter å ha falt og slått skulderen ut av ledd.

Etter en småseig start på OL, har det norske gullrushet tiltatt i styrke de siste dagene. Bjørgens gullmedalje var Norges femte i mesterskapet, noe som betyr en annenplass på medaljeoversikten - bare ett gull bak USA.

PS! På pressekonferansen etter gulløpet fikk Bjørgen spørsmål om at hun er den første norske jenta siden Sonia Henie til å ta mer enn ett OL-gull, og ble minnet om at Henie fikk en karriere i Hollywood og døde som en av verdens rikeste kvinner. Hun svarte:

- Det er stort, men jeg tenker ikke så mye på det. Bente (Skari) var en stor langrennsløper, men hun har bare ett gull. Nå har jeg to og har skrevet historie. Det er jeg veldig glad for. Og så har jeg ett individuelt gull mer enn kjæresten min, Fred Børre (Lundberg)
.