Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Fikk gevær mot hodet i eget hjem

Derfor sa Cruyff nei til landslaget.

30 år etter at han sa nei til fotball-VM i Argentina forteller Johan Cruyff nå at et opprivende kidnappingsforsøk bidro til avgjørelsen.

Cruyff var på 1970-tallet en av verdens aller største stjerner, og han var sjefen på Nederlands lag som med «totalfotball» spilte seg fram til VM-finale i 1974.

- Pekte på hodet mitt med gevær

Fire år senere avslo den daværende Barcelona-stjernen å spille VM i Argentina.

Til nå er det blitt utlagt dels som en politisk protest mot militærregimet i landet, dels som et resultat av uenighet med landslagsledelsen.

Til Radio Catalunya sier Cruyff at han hadde annet å tenke på.

- Noen kom inn i hjemmet mitt og pekte på hodet mitt med et gevær. De bandt kona mi, alt mens barna våre var i huset. Noen ganger blir andre ting i livet viktigere enn fotball. Vi hadde politibeskyttelse i fire måneder, og barna mine måtte følges til skolen av vakter, sier han.

- Var ikke 200 prosent sikker

SNAKKER UT: Johan Cruyff (t.h.) er her fotografert i 1980, tre år etter at han ble forsøkt kidnappet. I midten står trener Leo Beenhakker, med Bobby Haarms til venstre. Foto: COR MULDER/AFP/SCANPIX
SNAKKER UT: Johan Cruyff (t.h.) er her fotografert i 1980, tre år etter at han ble forsøkt kidnappet. I midten står trener Leo Beenhakker, med Bobby Haarms til venstre. Foto: COR MULDER/AFP/SCANPIX Vis mer

Dette skjedde høsten 1977, omtrent samtidig med at han sa nei til landslaget.

- For å spille VM må man være 200 prosent. Det var ikke jeg.

Cruyffs uttalelser kom som reaksjon på en bok hvor han kritiseres for dårlig form den sesongen, som ble hans siste i Barcelona.

Selv uten Cruyff kom Nederland til VM-finale i 1978, men akkurat som fire år tidligere ble det tap mot vertslandet - Vest-Tyskland i 1974, Argentina i 1978.

(NTB)

image: - Fikk gevær mot hodet i eget hjem
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media