Fikk go'stol av kona

FORNEBU (Dagbladet): I denne nyinnkjøpte go'stolen akter landslagssjef Nils Johan Semb å synke ned store deler av vinteren. Det har han jammen fortjent.

- Jeg skal se mange fotballkamper i vinter, smiler Semb mens han styrer og ordner for å få det lite samarbeidsvillige IKEA-møbelet på plass i stasjonsvogna.

Han rister ivrig på hodet når vi spør om han har fått tid til shopping mellom slagene på fotballbanen.

- Det er kona som har vært og handlet, sier han til Dagbladet.

Men før Semb parkerer legemet i den nye, offwhite lenestolen, skal han til fjells. Etter at gårsdagens pressekonferanse og andre viktige dagen-derpå-gjøremål var over, tok han familien med til vintersportsstedet Beito.

- Å dra på fjellet er god medisin. Jeg skal bare slappe av, sier Nils Johan Semb.

Omringet

Han sitter i en stol (langt fra lenestol-nivå) i hotellobbyen på Fornebu og er omringet av en samlet norsk presse. Det har gått nøyaktig 13 timer siden Norge slo Bosnia 2- 0 på Ullevaal og Sembs øyelokk er tyngre enn normalt.

- Det ble lite søvn, som det pleier å være etter landskamper. Men som jeg sa etter Romania-kampen; det er egentlig godt å ligge våken. Det har vært en flott uke, men jeg kjenner at jeg er litt tom nå. Likevel sitter jeg her med en god følelse. Alt er jo lettere når vi vinner, sier Semb.

Mange meldinger

Da han våknet i går morges, var innboksen på mobiltelefonen full av meldinger fra glade norske fotballfans. Mange av dem var nok også med i hylekoret da Norge for to måneder siden tapte 1- 0 mot Nederland i en privatlandskamp på Ullevaal.

- Det er veldig svart/hvitt i dette gamet, og det har jeg sagt flere ganger. Derfor bør man holde fokus når alt virker svart. Og når det er hvitt - som i dag - er det viktig å være ydmyk og holde beina godt plantet på jorda, sier Semb

Fæl høst

I fjor var det definitivt svart. Presset på Semb var enormt etter en begredelig VM-kvalifisering.

- Vurderte du å gi deg?

- Nei, overhodet ikke. Det var en fæl høst, spesielt ved inngangen til Wales-kampen. Støyen rundt oppgjøret mot Nederland var mer oppkonstruert, og jeg valgte ikke å bry meg så mye med det. Til tross for dette vurderte jeg aldri å gi meg.

Nå har han blitt forvandlet fra syndebukk til folkehelt i løpet av åtte uker.

- Hadde du på forhånd trodd at Norge skulle ligge på toppen av tabellen etter tre kvalifiseringskamper?

- Ja, det hadde jeg. Det var et optimistisk, men også et realistisk, mål, sier Semb.

Han mener tabelltoppen i EM-puljen og et Norge på opptur skaper stor entusiasme rundt det som skal skje til neste vår og sommer.

- Vi har flyt i spillergruppa, så det beste nå hadde egentlig vært å ha hatt tre dager fri og så spilt de resterende fem kvalifiseringskampene over den neste fem ukene, sier Semb og smiler lurt.

Tror på EM

- Kommer Norge til EM?

- Det er fremdeles langt igjen. Men hvis spillerne holder seg friske og presterer like bra som vi har gjort i de tre første kampene, tror jeg det skal gå bra.

Allerede om fire uker skal Norge i ilden mot Østerrike i Wien, og 12. februar går turen til Hellas. EM-kvaliken starter igjen 2. april, og da er det Luxembourg som skal slås.

TID FOR HVILE: Rosenborg-trener Nils Arne Eggen sverger til go'fot-teorien, mens landslagssjef Nils Johan Semb satser på go'stol-teorien. I alle fall de neste ukene.