Noah Jean Holm

Fikk Haaland-sjokk som 11-åring

RBKs spisstalent Noah Holm (20) om John Carew-sammenlikningen, møtene med Erling Braut Haaland i barndommen, hvilke spillere han studerer, relasjonen til pappa David Nielsen og hvordan Martin Ødegaard fikk ham til å sperre opp øynene i oppveksten.

STORTALENT: Rosenborgs Noah Holm gir et innblikk i eget liv, tanker og visjoner. Foto: Ole Martin Wold / NTB
STORTALENT: Rosenborgs Noah Holm gir et innblikk i eget liv, tanker og visjoner. Foto: Ole Martin Wold / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): Bare 20 år gammel har den norske U21-landslagsspissen Noah Jean Holm fått det store ansvaret som medfører i kraft av å være Rosenborgs spydspiss.

En 20-åring trenger gjerne tid og tålmodighet for å utvikle seg, men som spiss for Rosenborg forventes det automatisk scoringer og umiddelbar leveranse.

Forrige sesong ble det tre mål og fire assist på 1159 minutter. Denne sesongen står han med ett mål og to assist etter seks serierunder, etter en trøblete sesonginnledning for trønderne kollektivt. Men 16. mai løsnet det med 3-0-seier over Sandefjord, og Holm storspilte på topp med to målgivende pasninger.

- Målene vil komme om jeg kommer oftere i posisjon og får tatt noen straffespark også etter hvert, varsler 20-åringen selv overfor Dagbladet.

For det norske U21-landslaget har han allerede markert seg, og da han slo igjennom på Lerkendal i fjor høst, dro daværende RBK-trener Åge Hareide paralleller til selveste John Carew.

LISTA LAGT HØYT: Da Åge Hareide sammenliknet Noah Holm med selveste John Carew (bildet), ble lista lagt svært høyt for 20-åringen. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB
LISTA LAGT HØYT: Da Åge Hareide sammenliknet Noah Holm med selveste John Carew (bildet), ble lista lagt svært høyt for 20-åringen. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB Vis mer

- Jeg tror Noah blir bedre enn John. John var god, men jeg tror Noah blir bedre, sa Hareide til Discovery.

Til Dagbladet sier 20-åringen at han likevel ikke føler på presset.

- Først og fremst så jeg på det som ros fra en trener som har troen på meg. Jeg har ikke tenkt så mye på sammenlikningene og har ikke kjent på noe press. Det er dit jeg vil selv. Jeg vil bli et navn som neste generasjon sammenlikner seg med, forteller Holm, som også nyter stor tillit som spiss under nåværende RBK-trener Kjetil Rekdal.

Drogba og Giroud

20-åringen fra Drammen er svært lærevillig og bruker mye tid på selvstudium for å bli en best mulig fotballspiller. Selv er det targetspisser som Didier Drogba og Olivier Giroud han har studert aller mest for å lære av.

- Jeg har sett mye opp til Didier Drogba. Olivier Giroud har jeg også sett mye på, hvor god han er i oppspillsfasen og hvordan han løser det. Jeg har sett mange klipp fra dem og forsøker å lære hva de beste gjør. Når jeg ser en toppkamp, ser jeg på hva spissene gjøre, også i norsk fotball, som hva for eksempel Veton Berisha eller Runar Espejord gjør når Bodø/Glimt og Viking møtes. Jeg er veldig motivert for å lære, forteller RBK-spissen.

STUDERER DROGBA OG GIROUD: Noah Holm. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
STUDERER DROGBA OG GIROUD: Noah Holm. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

Holm er ett år yngre enn Haaland, men spilte med Manchester Citys nyeste signering tilbake i 2013 for satsingslaget Fyllingsdalen, med Holms egen far David Nielsen bak roret. Fyllingsdalen samlet - ifølge Bergensavisen - de ypperste norske talentene for å spille turneringer utenfor Norges grenser.

Haaland-møte: - Ikke sett på den måten før

På dette laget spilte blant annet Holm (født i 2001) og Braut Haaland (født i 2000).

- Hvordan var Braut Haaland på den tiden?

- Haaland var da en veldig annen type enn vi ser i dag. Vi var begge kortvokste og tynne da; det var før musklene hadde begynt å komme. Men vi så Erlings indre drive. Vi så at han ville bli så god som han er nå, forteller Noah Holm til Dagbladet.

- Hvordan da?

- Hele utstrålingen hans sa at han ville bli en toppspiller. Den mentaliteten han hadde, har jeg ikke sett på den måten før. Jeg har vært rundt Martin Ødegaard da han slo gjennom i Strømsgodset. Men den skallen til Haaland er enorm.

Rosenborgs spissjuvel utdyper:

- Han skilte seg veldig ut fra alle oss andre, selv om det var en gruppe der veldig mange i dag har eliteseriekamper og landskamper. Men Haaland hadde noe ekstra, kanskje ikke fotballmessig den tiden, men skallen hans var unik, sier Holm og eksemplifiserer:

- Der andre mistet ballen og ble litt resignert, var Haaland rett på gjenvinning og neste situasjon. Han krevde ballene hele tiden, forteller Holm, som var 11 og etter hvert 12 år den sesongen.

SPILTE SAMMEN I BARNDOMMEN: Erling Braut Haaland og Noah Holm møttes allerede for ni år siden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SPILTE SAMMEN I BARNDOMMEN: Erling Braut Haaland og Noah Holm møttes allerede for ni år siden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ødegaard-dedikasjon ga erkjennelse

Som Drammensgutt har han også oppvokst i ånden til den tre år eldre Martin Ødegaard.

- Martin var sinnssykt dedikert. Det var når jeg så Martin og hørte historiene om hvordan han trente og hvor systematisk han jobbet, at jeg innså hvor mye trening man må legge ned for å nå langt. Den dedikasjonen må man ha fra dag til dag, er det jeg husker best fra Martin de årene, forteller 20-åringen til Dagbladet.

Kanskje er det nettopp Noah Holm - gitt at utviklingen fortsetter - som blir den neste norske storspilleren. Det er i hvert fall det som er spisstalentets ambisjon.

- Målet er å se tilbake på karrieren min og ikke angre på noe som helst, at jeg har gjort det jeg kunne for å bli best mulig, sier han og legger til:

- Favorittlaget mitt er Real Madrid. Om jeg noen gang får muligheten til å spille for dem, da har jeg oppnådd noe i hvert fall.

- Rolig kar

- Hvordan vil du beskrive deg selv som spiller og som person?

- Jeg er en gutt fra Drammen som er veldig glad i å spille fotball og synes det er det morsomste i hele verden. Jeg er glad i å underholde når jeg spiller fotball og elsker å vinne fotballkamper og score mål. Jeg er en som kjemper beinhardt for å nå drømmene mine og vil vise at man kan få til hva som helst, bare man vil det nok og jobber hardt nok.

Holm beskriver seg videre som «en rolig kar og laidback type som ikke er roper høyest eller prater mest».

- Men jeg føler jeg går foran i gruppa når det gjelder duellspill og at jeg heller er en leder på den måten, i stedet for å rope og skrike.

Om egne styrker og svakheter sier han:

- Jeg begynner å bli en mer og mer komplett spiss. Samtidig har jeg fortsatt mye å jobbe med. Jeg er brukbart rask og sterk i kroppen, har bra blikk for spillet og kan gjøre litt av alt.

Mesterskapserfaring

Holm har tross sin unge alder allerede deltatt i to mesterskap for Norge, i U17-EM i 2018 og i U19-EM i 2019.

- Vi hadde en utrolig bra gruppe. Det var en utrolig kul reise å få være med på. Vi var nære en semifinale i U17-EM. Det var en opplevelse for resten av livet, forteller han entusiastisk.

- Dere er en generasjon med mesterskapserfaring fra aldersbestemte landslag. Er det din generasjon som skal lykkes å få Norge til seniormesterskap for første gang på over 20 år?

- Jeg tror at vår generasjon skal få A-landslaget til mesterskap. Kullene over meg har vært i sluttspill, og vi har vært det. Vi har i hvert fall erfaring med å kvalifisere oss til sluttspill på juniornivå. Jeg har troa på at generasjonen vår skal klare det i åra som kommer, sier Holm.

LANDSLAGSSPILLER: Noah Jean Holm gratuleres av Osame Sahraoui under en U21-landskamp mot Østerrike. Foto: Terje Bendiksby / NTB
LANDSLAGSSPILLER: Noah Jean Holm gratuleres av Osame Sahraoui under en U21-landskamp mot Østerrike. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

- Med deg og Halaand på topp?

- Det er det jeg må jobbe for hver dag. Men jeg er på U21-landslaget og stresser ikke. Om vi kommer oss til U21-EM og gjør det bra, er det mange fra dette laget som vil ta steget opp.

- Ikke et pappa-svar

Tross sin unge karriere har Holm allerede spilt for RB Leipzig i Tyskland og Vitoria Guimaraes i Portugal. Det har herdet ham og gitt viktige erfaringer.

- Jeg var tidlig med A-laget til Leipzig på treningsleirer og fikk kjenne på deres treningshverdag. Jeg fikk brynet meg på toppspillere. Den erfaringen har jeg tatt med meg videre. I Portugal fikk jeg kjenne på en helt annen kultur og A-lagsfotball. Fra Portugal har jeg tatt med meg mer finteknikk, fra Tyskland mer rå kraft og løpsvilje, forteller 20-åringen.

BLE HELTEN: Noah Holm scoret kampens eneste mål i oppgjøret mellom Rosenborg og Odd. Video: Fotball Media. Vis mer

Hans far David Nielsen var en stor profil i norsk fotball, etter å ha spilt for klubber som Start, Brann og Strømsgodset, hvor han også var trener. Og ikke minst spilte Noahs far for F.C. København, Norwich og Wimbledon.

Far David Nielsen er en viktig støttespiller for Noah.

- Jeg vet at jeg får et profesjonelt svar fra pappa og ikke et pappa-svar. Han er en veldig god sparringpartner. Vi snakker mye over telefon, både om fotball og andre ting. Han har ikke pusha på meg en fotballkarriere; han har vært tydelig på at jeg må ville det selv og at jeg kan gjøre det jeg vil med full støtte, forteller Rosenborg-spissen.

- Lillebroren min spiller basketball, for eksempel, og er tatt ut på U-landslag der. Det er utrolig kult at han går sin egen vei.

NOAHS FAR: David Nielsen. Foto: Berit Roald / NTB
NOAHS FAR: David Nielsen. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Det var imidlertid annerledes i oppveksten.

- Da jeg var yngre og pappa var treneren vår, fikk jeg høre det fra pappa om jeg spilte dårlig. Da ble han irritert på meg. Men nå er det annerledes med en mer analytisk tilnærming til hva jeg kan gjøre bedre, forteller Noah Holm.

Selv om faren er dansk og Noah selv er født i Danmark, har han lukket døra til mulig dansk landslagsspill. Nå er det definitiv bare Norge som gjelder.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer