Fikk hakeslepp i VM-sjokk

Kampen mellom Tyskland og Japan handlet litt om fotball. Det handlet enda mer om resultatet, 2-1 til Japan. Men mest av alt handlet det om Tysklands stille og kraftfulle protest mot FIFA før kampen.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

PÅ TRIBUNEN: FIFA-president Gianni Infantino satt på tribunen med den tyske innenriksministeren, Nancy Faeser. Foto: NTB
PÅ TRIBUNEN: FIFA-president Gianni Infantino satt på tribunen med den tyske innenriksministeren, Nancy Faeser. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Tyskland - Japan 1-2 (1-0)

DOHA (Dagbladet): Tyskland ledet lenge 1-0 på Khalifa International Stadium i Doha. Men Japan snudde og vant sensasjonelt 2-1.

Ilkay Gündogan sørget for 1-0 på straffe. Så scoret innbytterne Ritsu Doan og Takuma Asano for Japan i løpet av de siste 15 minuttene. Resultatet sender sjokkbølger gjennom fotball-VM.

- Det er ingen unnskyldning. Vi gjorde altfor mange feil og har oss selv å takke, sier Tysklands trener, Hansi Flick.

VIL JUBEL: De japanske spillerne kastet seg rundt hverandre. Foto: NTB
VIL JUBEL: De japanske spillerne kastet seg rundt hverandre. Foto: NTB Vis mer

Det ikoniske bildet ble skapt før kampen, selv om japanerne imponerte med jubelscenene. På lagbildet holdt tyskerne seg for munnen, samtidig som noen av dem hadde regnbuefarger på skoene.

Keeper Manuel Neuer droppet regnbuefarger på kapteinsbindet, som følge av trusselen om straffereaksjoner fra FIFA. Men tyskerne kan ikke beskyldes for å ha feiget ut, slik enkelte andre nasjoner har gjort.

Regnbuefarger på skoene - og hånda foran munnen - er det ingen som har snakket om. Det er foreløpig et åpent spørsmål om tyskerne kan straffes for dette, men i så fall vil skandalen være komplett.

PROTEST: Tyskerne valgte å markere slik før kampen mot Japan. Vis mer

På tribunen satt FIFA-president Gianni Infantino og var vitne til markeringen. Ved hans side var den tyske innenriksministeren, Nancy Faeser, med det mangefargede kapteinsbindet på armen.

Da Infantino og FIFA trodde de hadde klart å temme de sju nasjonene som ville stille med regnbuebindet i VM, fant Tyskland sin egen måte å markere på.

- Med kapteinsbindet ønsket vi å være et eksempel for verdier som lever i landslaget - mangfold og gjensidig respekt, skriver det tyske forbundet på Twitter.

- Å forby bindet er som om vi må holde munn.

ELLEVILT: De japanske spillerne jublet som besatt. Foto: NTB
ELLEVILT: De japanske spillerne jublet som besatt. Foto: NTB Vis mer

Infantino har virkelig gjort seg upopulær blant de europeiske nasjonene i VM.

Tyskland jublet da laget oppskriftsmessig tok ledelsen 1-0. De var favoritter, men Japan er et hardtarbeidende lag. De lå under med 1-0 og snudde til 2-1.

Etterpå jublet de som om de hadde vunnet VM. Tyskland tapte kampen, men ble de moralske vinnerne.

- Det var en beskjed vi ønsket å sende til FIFA. De vil at vi skal være stille, sier Hansi Flick om markeringen.

HYLLES: Japanske fans har gode manerer, og viser det enda en gang under årets VM. Vis mer

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer