FORAN DET HVITE HUS: Lance Armstrong og Bill Clinton møtte hverandre utenfor Det Hvite Hus da Armstrong vant Tour de France for første gang i 1999.  Foto: EPA PHOTO / AFP / TIM SLOAN
FORAN DET HVITE HUS: Lance Armstrong og Bill Clinton møtte hverandre utenfor Det Hvite Hus da Armstrong vant Tour de France for første gang i 1999. Foto: EPA PHOTO / AFP / TIM SLOANVis mer

Fikk hjelp av Clinton, truet Obama og brukte kreften som skalkeskjul

Slik hevder journalist at Lance brukte sitt mektige nettverk for å slippe unna.

(Dagbladet): Etter å ha etterforsket Lance Armstrong i to år, annonserte statsadvokat Andre Birotte Jr. i februar i år at de overraskende nok avsluttet etterforskningen.

- Are you F-ing kidding me?, tvitret Tyler Hamilton da pressemeldingen kom, men angret seg og slettet tweeten.

Det Amerikanske Antidoping-byrået (USADA) tok imidlertid over saken, og publiserte tidligere denne måneden kortversjonen av den totalt tusen sider lange rapporten om det de beskrev som «det mest sofistikerte, det mest profesjonaliserte og suksessfulle dopingprogrammet sportsverdenen har sett».

• USADAs-rapport: Her kan du lese kortversjonen av USADAs rapport.

MED CLINTON IGJEN: Lance Armstrong snakker med tidligere president Bill Clinton. Foto: AP Photo / Jason DeCrow / NTB Scanpix
MED CLINTON IGJEN: Lance Armstrong snakker med tidligere president Bill Clinton. Foto: AP Photo / Jason DeCrow / NTB Scanpix Vis mer

En lurer imidlertid fremdeles på, ettersom bevisene USADA presenterte 10. oktober står såpass stert, hvorfor i all verden Birotte valgte å lukke saken.

Den annerkjente sportsjournalisten Selena Roberts kommer i en artikkel kalt «The Influence Peddler» (et uttrykk for en person som bruker egen innflytelse på politiske krefter til egen gevinst) med sterke indisier på at venner av Armstrong høyt i det politiske systemet skal ha presset statsadvokaten til å droppe saken. Lignende indisier blir presentert av mannen som skrev Tyler Hamiltons bok «The Secret Race», Daniel Coyle.

Roberts skriver at noen av vitnene som vitnet mot Armstrong til FBI var redd for at Birotte ble påvirket av Lance-vennlige politikere. De sa at Armstrong hadde advokater og PR-rådgivere i Washington for å drive lobbyvirksomhet for ham. 

«Armstrong syklet med daværende president George W. Bush, gikk på diverse arrengementer med Al Gore. Og, nærmere California, hadde han en beundrer i senator Dianne Feinstein som nominerte Birotte til jobben (som statsadvokat) i 2009 og som sitter som visedirektør i kreftorganisasjon C-Change som har Livestrong som medlem» skriver Roberts.

Presset av Clinton? Bill Clinton var også en venn av Lance, og Roberts skriver at en person involvert i FBI-etterforskningen skal ha gjort det klart overfor Birotte at myndighetene hadde bedre ting å gjøre enn å drive rettsak mot en helt. 

MED KERRY: John Kerry møter Lance Armstrong før en Tour de France-etappe i 2005. Foto: AFP Photo / Joel Saget / NTB Scanpix
MED KERRY: John Kerry møter Lance Armstrong før en Tour de France-etappe i 2005. Foto: AFP Photo / Joel Saget / NTB Scanpix Vis mer

En talsmann for Birotte nekter «kategorisk» for dette, og sier at saken ble steng på grunn av dens «meritter». Han ble spurt om hva disse merittene var, men ville ikke gå nærmere inn på det ti tross for at det i statsadvokatens regelverk står at hvis en sak blir lukket uten en rettsak, skal statsadvokaten gjøre rede for hvorfor.

Armstrong var også venner med Nicolas Sarkozy, Frankrikes tidligere president. Franske medier begynte ifølge The Guardian å spekulere i om vennskapet dem i mellom hadde satt en hindring for en fransk etterforskning av Armstrong. En rådgiver i det franske antidoping-byrået sa, ifølge Roberts´ artikkel, til Le Monde at byrået visste at Armstrong ble tipset om dopingtester, og at Sarkozy hadde hjulpet Armstrong å bli kvitt antidopingbyråets daværende president Pierre Bordry. 

Armstrong ble invitert til presidentens slott i 2009, og det samme året, bare en uke etter å ha sagt at det franske antidopingbyrået ville samarbeide med FBI i etterforskningen av Armstrong, sa Bordry opp jobben.

- Det er ikke noe politisk vilje til å kjempe mot doping, sa Bordry etter å ha sagt opp, ifølge Velo News. Bordry var også kritisk til vennskapet mellom Armstrong og Sarkozy og sa at en ikke kunne hylle Armstrong uten å annerkjenne tvilene om hans prestasjoner.

«Au Revoir Pierre» skrev Lance Armstrong på sin Twitter-konto samme dag.

I DET HVITE HUS: Lance Armstrong gir president Bush en gul Tour de France-trøye og en Trek-sykkel lik den han vant Touren med. Til høyre i bildet står Armstrongs tidligere kone Kristin og sønnen Luke. Foto: Reuters / William Philpott
I DET HVITE HUS: Lance Armstrong gir president Bush en gul Tour de France-trøye og en Trek-sykkel lik den han vant Touren med. Til høyre i bildet står Armstrongs tidligere kone Kristin og sønnen Luke. Foto: Reuters / William Philpott Vis mer

- Det finnes mektige mennesker i verden, og Lance er en av dem. Jeg sympatiserer ikke med Lance - jeg synes han har vært en veldig ond person - men han skal ha det at han har en utrolig evne til å påvirke mektige mennesker, sier den Emmy-vinnende tv-produsenten Kent Gordis som har kjent Armstrong siden 1992.

Stilte ultimatum til Obama John Kerry - som i likhet med Armstrong hadde hatt testikkelkreft, og var gode venner med Armstrong - holdt en middag på en fin restaurant i Nantucket i 2008. Frankie Andreu, Greg LeMond og deres respektive koner Kathy og Betsy var noen av gjestene, og Kerry viste dem en mail han hadde fått av Armstrong.

Da Barack Obama i 2008 ledet meningsmålingene til å bli den neste presidenten i USA prøvde Armstrong å få Obama til et Livestrong-arrangement. Han tok kontakt med Kerry, og gjorde det - ifølge artikkelen til Roberts - klart at han ikke ville ta nei som et svar, til tross for at Obama talte for 200 000 mennesker i Berlin dagen i forveien. Mailen inneholdt et ultimatum:

«Hvis kreft ikke er et tema for det Demokratiske Partiet vil vi gå i databasen til Livestrong, som inneholder millioner av mennesker, og fortelle dem hvor det Demokratiske Partiet står» skal Armstrong ha skrevet.

Betsy Andreu har i lang tid prøvd å fortelle verden om den mørke siden av Lance Armstrong, og sistnevnte har kalt henne både «bitter» og «hevngjerrig». Hun beskriver eposten fra Armstrong som «truende», men en talsmann for Kerry sier at den nåværende senatoren ikke tok seg nær av den. Andre gjester i selskapet hevder imidlertid at Kerry skal ha vært sjokkert, hevdes det i artikkelen.

MED BUSH: George W. Bush ute med Lance Armstrong på en sykkeltur. Talsperson for Det Hvite Hus på tidspunktet, Trent Duffy, ble spurt om Armstrong fulge Bushs regel om at ingen skulle sykle foran ham. Duffy svarte: - Armstrong respekterte den første regelen i sykling. Foto: AFP PHOTO / THE WHITE HOUSE / PAUL MORSE / GETTY
MED BUSH: George W. Bush ute med Lance Armstrong på en sykkeltur. Talsperson for Det Hvite Hus på tidspunktet, Trent Duffy, ble spurt om Armstrong fulge Bushs regel om at ingen skulle sykle foran ham. Duffy svarte: - Armstrong respekterte den første regelen i sykling. Foto: AFP PHOTO / THE WHITE HOUSE / PAUL MORSE / GETTY Vis mer

- Det var derfor han delte eposten med oss. Han ble overrasket fordi han innså at Lance så på seg selv som større en valgkampen. En innser hvilken tilgang Lance hadde på mektige mennesker, sier Kathy LeMond.

- Brukte kreften som skalkeskjul Armstrongs mest effektive forhandlingskort i samtale med mektige mennesker var kreften, skriver Roberts og fortsetter:

«Armstrong brukte kreftbakgrunnen til å skjerme seg selv fra dopingbeskyldninger mens han bygde en lukrativ og inspirerende industri i Livestrong. Han brukte den også som en pute for å få støtte av politikere, avskaffe media-forespørsler og holde forretningspartnere nær.»

- Hvis en ikke var hundre prosent med på det Lance og menneskene hans ønsket, var en ødeleggende for kreftsaken. Det er gode forhandlingskort, er det ikke?, sier en ikke navngitt person som har vært i møter med Armstrong tidligere, til Roberts.

«Du er ikke verdt stolen du sitter på» Den anerkjente sportsjournalisten, og tidligere proffsyklisten, Paul Kimmage, skriver i sin spalte i Irish Independent at kreften gjorde Armstrong uangripelig.

- Boken hans - It´s Not About the Bike: My Journey Back to Life - fremstile ham som Jesus. Hun som skrev den for han, Sally Jenkins, fikk ham til å høres ut som Jesus. Fansens hans veivet med armbåndene sine etter ham som han var Jesus. Og da han sommeren 2005 fikk mikrofonen på Champs-Elysees etter sin syvende Tour-seier, trodde han på det selv også: «Folk som ikke tror på sykling, kynikerne, skeptikerne, jeg synes synd på dere. Jeg synes det er synd dere ikke kan drømme stort og jeg synes det er synd dere ikke tror på mirakler». Kreften gjorde ham uangripelig. Det var hans våpen, hans skjold, skriver Kimmage.

MED SARKOZY: Lance Armstrong hilser på Nicolas Sarkozy etter en etappe i Tour de France 2010. Foto: AFP PHOTO / ALAIN MOUNIC
MED SARKOZY: Lance Armstrong hilser på Nicolas Sarkozy etter en etappe i Tour de France 2010. Foto: AFP PHOTO / ALAIN MOUNIC Vis mer

Da Armstrong gjorde comeback i 2009 møtte Kimmage opp på en pressekonferanse i forkant av Tour of California. Kimmage ville vite hvorfor Armstrong var så ivrig på å ønske Ivan Basso og Floyd Landis velkommen tilbake, til tross for at de ikke har innrømmet eller beklaget dopingbruk. Armstrong reagerte med sinne på Kimmage (som tidligere hadde skrevet at Lance var sykkelsportens kreft), og sa blant annet at Kimmage «ikke var verdt stolen han satt på».

- Jeg tror ikke det er noen politikere, kjendiser eller atleter som har satt sammen et slik maskineri for å undertrykke medias saker om en slik Lance Armstrong har gjort, sa Roberts til East Idaho News da UCI strippet Armstrong for de syv Tour de France-titlene sine tidligere denne uka.