Ragnhild Haga vil bryte tabu:

Fikk hjelp til å gå ned i vekt

Regjerende olympisk mester Ragnhild Haga forteller til Dagbladet at hun har fått hjelp av Olympiatoppen til å gå ned i vekt før viktige konkurranser. Nå advarer hun yngre løpere mot å kopiere de beste seniorløperne.

VIL SNAKKE ÅPENT: Ragnhild Haga ønsker å snakke om det som er tabubelagt for mange i langrennsmiljøet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VIL SNAKKE ÅPENT: Ragnhild Haga ønsker å snakke om det som er tabubelagt for mange i langrennsmiljøet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Debatten om ernæringsutfordringene i langrennssporten har preget nyhetsbildet i det siste. Dagbladets har avdekket et høyt antall landslagsløpere med spiseforstyrrelser på 1980-tallet og en markant økning i antallet skijenter med forstyrret spiseatferd i dag.

Dobbelt olympisk mester fra Pyeongchang, Ragnhild Haga, ønsker i dette intervjuet med Dagbladet å løfte fram og nyansere et nytt aspekt i debatten, som for mange er tabubelagt:

Nemlig «tuning» av vekt - også kalt vektoptimalisering i forkant av store konkurranser - i den absolutte toppidretten.

Haga vil bidra med åpenhet og ærlighet, for å unngå at temaet skal forbli tabulagt og misforstått i deler av langrennsmiljøet.

30-åringen innrømmer nå overfor Dagbladet at hun selv har bedrevet vektoptimalisering i forkant av viktige skirenn. Hun mener at det har skjedd på en forsvarlig måte.

- Jeg har noen ganger gått opp i vekt om sommeren og ned i vekt om vinteren, for å være mer robust i sesongoppkjøring og å «tune» vekta inn mot de viktigste konkurransene. Med andre ord gjør jeg det samme som en del av herrene gjør. Jeg fikk også hjelp til å gjøre det, forteller Ragnhild Haga til Dagbladet.

- Av hvem?

- Jeg fikk hjelp av en ernæringsfysiolog på Olympiatoppen på eget initiativ. Jeg har også lært mye av dem generelt om riktig ernæring i idretten.

OL-DRONNING: Ragnhild Haga ble OL-dronningen sammen med Marit Bjørgen i vinter-OL i Pyeongchang og ble gratulert av kronprins Haakon Magnus. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OL-DRONNING: Ragnhild Haga ble OL-dronningen sammen med Marit Bjørgen i vinter-OL i Pyeongchang og ble gratulert av kronprins Haakon Magnus. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ina Garthe, fagsjef idrettsernæring ved Olympiatoppen, sier til Dagbladet at de ikke kan kommentere enkeltcaser, men forteller hvordan de jobber med dette i denne saken.

- Siste prikken over i-en

Haga understreker at «tuning» - eller vektoptimalisering - ikke er noe som juniorløpere eller yngre bør gjøre eller tenke på engang.

- Vekt-faktoren er den aller siste brikken i puslespillet. Jeg tok gull i både junior-VM og U23-VM før jeg i det hele tatt tenkte tanken på «tuning», påpeker Haga.

- Enkelte er kritiske til signalverdien det sender til de yngre når dere beste «tuner» inn vekta inn mot mesterskap. Hva tenker du om din rolle som forbilde i så måte?

- Jeg vet at de yngre kopierer mye av det de beste gjør. Når vi holder foredrag, må vi vekte hvert ord vi sier. Men det er likevel på tide å ufarliggjøre feltet ernæring, og si at vekt, eller nærmere bestemt kroppssammensetning, er bare en av mange faktorer. Det er ikke den faktoren man begynner med. Det er den siste brikken man legger, akkurat som med høydetrening, tydeliggjør langrennsesset.

ADVARER: Ragnhild Haga advarer unge Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet .
ADVARER: Ragnhild Haga advarer unge Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet . Vis mer

Hun understreker at vektoptimalisering er «den siste prikken over i-en».

- Det er langt fram dit, før det trenger å bli en faktor for prestasjonen. Som tenåring ville jeg aldri tenkt på det. Da må man trene bra og spise variert for å la kroppen utvikle seg og tåle trening, sier Haga.

- I den perioden er min erfaring at det er prestasjonsfremmende å heller ha for mye enn for lite energi tilgjengelig. Er man tålmodig i ungdoms- og juniortid og tidlige seniorår, kommer man til de byggeklossene seinere i karrieren.

Haga sier hun har vært veldig tålmodig i sin karriere. Hun minner om at det er forskjell på toppidrett og breddeidrett på seniornivå.

- Da jeg var yngre, fikk jeg høre hjemme at alle kropper kan lykkes i langrenn. Da jeg ble eldre, forsto jeg at kroppssammensetning er en faktor i langrenn. Vi trenger åpenhet og ærlighet om det, men vi må også forstå at det er forskjell på å være 15 år og 30 år. Ungdom i utvikling skal ikke kopiere det voksne gjør på alle områder, mener hun.

GLAD I MAT: Ragnhild Haga, her sammen med Marit Bjørgen, Charlotte Kalla og Krista Pärmäkoski på pallen etter 10 km fristil i OL i Pyeongchang. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GLAD I MAT: Ragnhild Haga, her sammen med Marit Bjørgen, Charlotte Kalla og Krista Pärmäkoski på pallen etter 10 km fristil i OL i Pyeongchang. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Ikke alle trenere tør å ta den praten

På spørsmål om hva «tuning» før viktige konkurranser innebærer, svarer Haga:

- Jeg spiser litt mindre kake og godteri. Det er viktig å ha mye energi på de viktigste øktene, som intervaller, hardøkter og langkjøringer. Da må man mye ha energi, særlig i form av karbohydrater. Så kan man heller kutte litt i andre tider av døgnet, forteller 30-åringen.

- For meg har det aldri vært et problem å få i meg nok næring. Jeg er glad i mat og er i den enden av skalaen og må heller kutte litt ned på mengden i enkelte perioder. For noen kan det imidlertid være et problem å få i seg nok når man trener mye. Da må man jobbe med det, sier Haga.

Hun forteller videre at å snakke om dette temaet med trenere, har i enkelte tilfeller vært krevende.

- Jeg har opplevd at trenere synes det er vanskelig når jeg tar opp disse tingene. Det er viktig at vi tør å snakke om det. Ikke alle trenere tør å ta den praten.

- En del eldre trenere kan bli tøffere til å prate om optimalisering av ernæring. Der er en del yngre trenere bedre. Vi må tørre å prate om det, mener OL-dronninga fra Pyeongchang.

ØNSKER ÅPENHET: Ragnhild Haga, her sammen med Heidi Weng. Foto:Nina Hansen / dagbladet
ØNSKER ÅPENHET: Ragnhild Haga, her sammen med Heidi Weng. Foto:Nina Hansen / dagbladet Vis mer

- Havner fort i bås

Én som ikke er en fan av «tuning» av vekt før viktige konkurranser, er Nina Skeime, som var på landslaget på 1980-tallet.

- Jeg ble sjokkert da jeg leste hvor mye fokus flere av dagens norske langrennsløpere har på egen vekt, og at de har bevisst gått ned i vekt før mesterskap. Det er en annen verden enn da vi konkurrerte. Sånn holdt ikke vi på, hevder Skeime overfor Dagbladet.

REAGERER PÅ "TUNING": Tidligere landslagsløper Nina Skeime. Foto: Knut Bjerke / NTB
REAGERER PÅ "TUNING": Tidligere landslagsløper Nina Skeime. Foto: Knut Bjerke / NTB Vis mer

Haga har opplevd det utfordrende som kvinnelig utøver, å ta opp temaet vektoptimalisering.

- Som kvinnelig utøver kan man fort havne i båsen spiseforstyrret, om han man snakker åpent om vekt. Som kvinne får man stempel om at det er feil og farlig hvis man «tuner» vekt, mens for en gutt er det uproblematisk og kult. Mange unngår å snakke om det, fordi det er enklere å la vær og man slipper frykten for å si noe feil, sier Haga.

- Det er et landskap som er vanskelig å snakke om. Samtidig er det viktig å forebygge og snakke om det. Jeg beundrer Jessica Diggins som snakker så åpent om det.

Langrennssjef i Norges Skiforbund, Espen Bjervig, kommenterer dette slik:

- Begrepet «tuning» er «slang» for det toppidrettene betegner for vektoptimalisering i forkant av store konkurranser. Det er mulig at dette er enklere å prate om i guttemiljøer enn i jentemiljøer.

Han mener det uansett er det viktig at «vi tilstreber mest mulig åpenhet rundt temaet ernæring.»

- Det viktigste bak alle prestasjoner, om det er på topp internasjonalt nivå eller om det er på lavere nivåer, er å få i seg nok og riktig næring for å ha energi til å prestere sitt beste.

ØNSKER OGSÅ ÅPENHET: Espen Bjervig, langrenssjef i Norges Skiforbund. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ØNSKER OGSÅ ÅPENHET: Espen Bjervig, langrenssjef i Norges Skiforbund. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Langrennssjefen legger til:

- Påstanden om at jenter blir plassert i båsen «spiseforstyrret» hvis de prater om temaet, kjenner jeg meg ikke igjen i. Å prate åpent om dette temaet vil for meg heller vise at en har et bevisst forhold til det, og at en anerkjenner at dette er utfordringer som finnes.

Advarer

Ragnhild Haga tror økt kunnskapsnivå om riktig ernæring er viktig for at langrenn skal unngå å produsere så mange utøvere med forstyrret spiseatferd og spiseforstyrrelser.

- Det er litt mangel på kunnskap. Det er mange ernæringsfysiologer som kan mye, men jeg vet ikke hvor mye trenerutdanningen er knyttet til ernæringsfag, sier fristilsspesialisten.

- Hvis ikke trenerne er så tett på utøveren, kan treneren føle at man ikke kan nok og at det er vanskelig å snakke om det som kan oppleves som en del av den private sfæren. Jeg heier på å snakke om ernæring, både når og før det er et problem.

BOMTUR: Da langrennslandslaget valgte å droppe Ski Touren i Canada, var det to skistjerner, Heidi Weng og Ragnhild Haga, som allerede hadde satt seg på flyet. Reporter / video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Haga minner om at vekt og kroppssammensetning er en prestasjonsfaktor i langrenn

- Å ha for mye å drasse på opp motbakkene i toppidretten er en ulempe. Det må vi tørre å si, uten å overdrive det.

Samtidig legger Haga til:

- Å ha noen kilo for mye i motbakkene som yngre skiløper, er imidlertid bra, fordi man er mer robust og kroppen skal utvikle seg til å bli voksen. Å se på hva de beste gjør inn mot mesterskap, er ikke veien å gå når man er ungdom i vekst.

- En ung utøver bør ikke kopiere oss

Haga understreker igjen viktigheten av at yngre utøvere ikke bør fokusere på vekt, slik en rutinert seniorløper kan gjøre i forkant av et viktig mesterskap:

- Det er viktig å skille mellom de yngre og eldre – og å individualisere. Det er heller ikke samme råd som passer til alle i en gruppe. Det er ulike råd som gjelder til ulike personer også når det gjelder ernæring, sier Haga og eksemplifiserer:

- Jeg har alltid vært glad i mat. Å spise mer for meg, har derfor vært feil råd i mitt tilfelle. For andre igjen har det vært et riktig råd å spise mer, mener hun.

- Folk må ha mer fokus på hvordan kroppen fungerer, enn hvordan man ser ut. Ikke bare se på bilder og sammenlikne kropper. Det er for enkelt å starte der, altså å kopiere et utseende. Noen er bygd for å ha mer muskler, noen er lettere av natur. En ung utøver bør ikke se på en eldre landslagsutøver og kopiere vedkommende, sier Haga.

Langrennsesset vil samtidig gi Norges Skiforbund ros for tiltakene de har gjort.

- Jeg synes Skiforbundet og helsepersonellet skal ha skryt for at vi setter helse foran prestasjon.

I 2020 fikk Dagbladet et anonymt brev om påståtte, utbredte problemer med forstyrret spiseatferd på topplan og nedover klassene i norsk langrenn. Flere i miljøet snakket løst om det samme. Men det var bare påstander og enkelt­historier. Ingen hadde forsket på feltet på 16 år.

Var det virkelig så ille? Vi ville undersøke. I nesten et år har Dagbladet, ved hjelp av nye journalistiske metoder og gjennom hundrevis av menneskemøter, undersøkt omfanget av forstyrret spiseatferd og spise­forstyrrelser i vår nasjonalsport langrenn – og skiskyting.

Vi har foretatt røntgen­målinger, hormon­tester og omfattende, validerte psykologiske tester i jakten på dokumentasjon. Vi har også undersøkt langtids­virkningene av flere års ernærings­underskudd blant utøverne. Dagbladet har i tillegg brukt spesiell teknologi og analyse av store mengder data i søket etter svar. Det vi fant, bekreftet ikke bare ryktene. Det var mye verre.

Funnene er dystre, mener eksperter. I de neste ukene og månedene skal vi fortelle en helt ukjent historie om den norske nasjonal­idretten – og dokumentere den.

Les alle sakene her

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer