Ragnhild Haga vil bryte tabu:

Fikk hjelp til å gå ned i vekt

Regjerende olympisk mester Ragnhild Haga forteller til Dagbladet at hun har fått hjelp av Olympiatoppen til å gå ned i vekt før viktige konkurranser. Nå advarer hun yngre løpere mot å kopiere de beste seniorløperne.

VIL SNAKKE ÅPENT: Ragnhild Haga ønsker å snakke om det som er tabubelagt for mange i langrennsmiljøet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VIL SNAKKE ÅPENT: Ragnhild Haga ønsker å snakke om det som er tabubelagt for mange i langrennsmiljøet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Debatten om ernæringsutfordringene i langrennssporten har preget nyhetsbildet i det siste. Dagbladets har avdekket et høyt antall landslagsløpere med spiseforstyrrelser på 1980-tallet og en markant økning i antallet skijenter med forstyrret spiseatferd i dag.

Dobbelt olympisk mester fra Pyeongchang, Ragnhild Haga, ønsker i dette intervjuet med Dagbladet å løfte fram og nyansere et nytt aspekt i debatten, som for mange er tabubelagt:

Nemlig «tuning» av vekt - også kalt vektoptimalisering i forkant av store konkurranser - i den absolutte toppidretten.

Haga vil bidra med åpenhet og ærlighet, for å unngå at temaet skal forbli tabulagt og misforstått i deler av langrennsmiljøet.

30-åringen innrømmer nå overfor Dagbladet at hun selv har bedrevet vektoptimalisering i forkant av viktige skirenn. Hun mener at det har skjedd på en forsvarlig måte.

- Jeg har noen ganger gått opp i vekt om sommeren og ned i vekt om vinteren, for å være mer robust i sesongoppkjøring og å «tune» vekta inn mot de viktigste konkurransene. Med andre ord gjør jeg det samme som en del av herrene gjør. Jeg fikk også hjelp til å gjøre det, forteller Ragnhild Haga til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.