Fikk hoppe i Vikersund

For seks år siden fikk en jente være prøvehopper i et verdenscuprenn i Vikersund. Ingen nektet henne det.

(Dagbladet.no): Den gang 18 år gamle Eva Ganster fra Tyskland var offisiell prøvehopper i et verdenscuprenn i skiflyging i Vikersund. Men i 1998 var det ingen som protesterte mot at hun fikk sette utfor overrennet, ikke engang FIS som arrangerer verdenscuprenn. I dag derimot har leder i hoppkomiteen, Torbjørn Yggeseth fått hoppentusiaster, politikere og likestillingforkjempere på nakken fordi han nekter Anette Sagen (19) å drive med skiflyging.

Eva Ganster hoppet tre ganger i Vikersund, og hun landet på rundt 130 meter hver gang uten dramatikk, skriver VG. Leder for prøvehopperne lot Ganster hoppe etter at treneren til tyskeren sa hun var god nok.

En ukontrollert ting

Torbjørn Yggeseth kaller det hele for en hoppteknisk ulykke at Ganster fikk fly i Vikersund.

- Jentene driver å tar seg til rette. Det er vi veldig redde for. Både arrangører og jentene har lurt seg til de greiene der tidligere, sier Yggeseth til VG.

Hoppkomiteen i FIS mener at jenter ikke skal kunne hoppe i større bakker en K90-bakker.

Ganster er ikke ukjent med skiflyging. I 7. februar 1997, altså året før Vikersund-svevet satt tyskeren verdensrekord for kvinner i skiflygingsbakken Kulm. Da hoppet hun 164 meter. Senere har andre også hoppet i Kulm, blant annet har Daniela Iraschko fra Østerrike hoppet 200 meter i bakken. Men Yggeseth og hoppkomiteen står på sitt og hevder jentene driver med ukontrollerte ting når de hopper i store bakker.

VERDENSREKORD: I 1997 satt Eva Ganster verdensrekord i Kulm.