Fikk høre at potensialet var nådd som 17-åring. Nå er han glohet i Nederland

- Ikke misunnelig på Martin Ødegaard.

HAR MOTBEVIST KRITIKERNE:  Markus Henriksen har motbevist kritikernes spådommer og er svært populær hos barna. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR MOTBEVIST KRITIKERNE: Markus Henriksen har motbevist kritikernes spådommer og er svært populær hos barna. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

LILLESTRØM (Dagbladet): Martin Ødegaard ble et verdensfenomen da han slo igjennom i Tippeligaen og debuterte på landslaget som 15-åring.

Da Markus Henriksen gjorde det samme som 17-åring, ble han imidlertid møtt av en annen type oppmerksomhet.

Riktignok fikk han mye skryt da han bøttet inn mål som purung Rosenborg-spiller, men Henriksen fikk stadig vekk høre at potensialet omtrent var nådd og at han var for treg til å lykkes i internasjonal fotball.

- Jeg har brukt det som motivasjon. Jeg hadde veldig lyst til å motbevise de påstandene, sier Henriksen til Dagbladet.

Det har 23-åringen klart. Henriksen ble i 2010 Egil «Drillo» Olsens yngte landslagsdebutant noensinne, yngre enn eksempelvis John Carew, John Arne Riise og Kjetil Rekdal.

- Snakker med beina Likevel var det få som trodde at Henriksen ville lykkes internasjonalt. Men i nederlandske AZ Alkmaar har trønderen blitt en nøkkelspiller, og spesielt i høst har Henriksen imponert enormt.

- Journalister er ofte glad i folk som går hardt ut, men jeg er en rolig fyr som liker best å snakke med beina, sier han.

- Journalister liker også spillere som scorer mange mål?

MYE JUBEL: Markus Henriksen har fått mange scoringer å juble for i Nederland denne sesongen. Kanskje er det derfor denne feringen ble noe krampeaktig. Foto: EPA/BOGDAN CRISTEL
MYE JUBEL: Markus Henriksen har fått mange scoringer å juble for i Nederland denne sesongen. Kanskje er det derfor denne feringen ble noe krampeaktig. Foto: EPA/BOGDAN CRISTEL Vis mer

- Hehe, ja, det stemmer nok. Og den fyren vil jeg gjerne være, sier Henriksen.

Vanvittig målform Det er han også. For 23-åringen har allerede scoret ti mål for AZ Alkmaar i høst. Fire nettkjenninger i serien, to i cupen og fire i Europa League gjør Henriksen til en av ligaens mestscorende spillere, til tross for at han er midtbanespiller.

- Det er voldsomt som målene har kommet i høst. Som midtbanespiller kan man ikke akkurat forvente mål i hver kamp. Jeg er litt overrasket over at antallet er så høyt, sier Henriksen.

- Hvorfor har du lykkes slik denne sesongen?

- Jeg har alltid vært en målscorer. Jeg er flink til å komme meg i gode scoringsposisjoner og har trent mye på å bli en enda bedre avslutter. I tillegg er løpskapasiteten god, slik at jeg har friske bein når jeg skal avslutte.

Massiv interesse fra andre klubber Den høye scoringsfrekvensen - i tillegg til mange målgivende pasninger og storspill for øvrig - har gjort den norske 23-åringen til en glohet spiller.

AZ Alkmaar har allerede fått inn flere bud på midtbanespilleren.

- Jeg vet at det er interesse, men Alkmaar vil gjerne beholde meg, forteller Henriksen.

- Jeg trives godt her, men har hele tiden vært klar på at dette er et mellomstasjon. En dag vil jeg videre, helst til England eller Tyskland. Jeg føler absolutt at jeg har det nivået inne, forteller han.

Den tidligere Rosenborg-spilleren er likevel klar på at nivået er høyt i den nederlandske ligaen.

- Det er flere hakk opp fra Tippeligaen. Det er det ingen tvil om. PSV slo jo nylig Manchester United. Det sier det meste, mener Henriksen.

- Jeg er en potet Han har ikke fått mye tillit på landslaget under Per-Mathias Høgmo, men mot Bulgaria og Kroatia fikk han endelig sjansen på landslaget igjen.

Da fikk Henriksen i tillegg prøve seg i en mer offensiv rolle enn vanlig - som spiss.

- Jeg er en potet som kan bekle de fleste roller, både på midtbanen og i angrepet. Hvis Høgmo vil at jeg skal spille spiss, gjør jeg gjerne det, sier trønderen.

Han er den nordmannen som scorer desidert mest i internasjonal fotball for øyeblikket.

- Føler du deg som den beste avslutteren i Norge?

- Nei, det vil jeg ikke påstå. Det er mange gode avsluttere på landslaget. Jeg er en av dem, sier han.

- Ikke misunnelig på Ødegaard Alkmaar-profilen var purung da han slo igjennom i norsk fotball, men har aldri fått den massive oppmerksomheten som Martin Ødegaard har fått.

SNAKKER MED BEINA: Markus Henriksens utvikling har skjedd i det stille. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SNAKKER MED BEINA: Markus Henriksens utvikling har skjedd i det stille. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det går veldig fint. Jeg er ikke misunnelig på Martin. Jeg er glad jeg ikke har fått den samme oppmerksomheten, sier Henriksen.

- Jeg var ung da jeg debuterte på landslaget, men Martin var enda yngre og betydelig bedre enn det jeg var, mener 23-åringen.