Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fikk ikke gå stafetten

SOLDIER HOLLOW (Dagbladet.no): Russiske Larissa Lazutina og ukrainske Valentina Shevchenko ble stoppet i blodtesten før stafetten. Russland vil levere inn protest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland var storfavoritter foran dagens stafett, men stilte ikke lag etter at en av de russiske løperne ikke besto blodtesten før rennet.

- Jeg vet ikke mye, men vi fikk beskjed kort tid før start om at to av våre løpere ikke ble tillatt å starte, sa det russiske IOC-medlemmet Sjamil Tarpitsjev til NTB mens den andre etappen pågikk.

- Jeg hører at den ene er Larissa Lazutina, og at hun skal ha hatt for høyt hemoglobinnivå i blodtesten. Blodverdien til de to løperne skal ha vært bare så vidt over grensen, fortalte Tarpitsjev.

Også Ukrainas Valentina Shevchenko skal ha hatt for høye verdier.

Jentene kan ikke ha over 16,0 på hemoglobinmålingen. Ifølge russiske journalister hadde Lazutina 16,5.

Det er en skuffelse russerne ikke vil avfinne seg med. IOCs visepresident Vitalij Smirnov sa at det vil bli levert inn protest.

- Blodtesten ble tatt bare en time før stafetten. Da verdien var for høy, var det for sent å sette inn en reserve, ettersom det må skje senest to timer før start. Det er grunnlaget for at vår skipresident Anatolij Akhatijev leverer en offisiell protest til FIS og IOKs medisinske kommisjon, sier Smirnov til NTB.

- Jeg har selv vært i kontakt med Jacques Rogge (IOC-presidenten) og spurt hva som foregår. Jeg venter på svar, sien en opprørt Smirnov.

Norges dopingekspert Rune Andersen er i OL som observatør for antidopingbyrået WADA, og han ville i likhet med FIS-ledere si lite om det dramatiske som skjedde før start.

- Jeg vil ikke kommentere noe som helst nå. WADA er i OL for å ha en observatørrolle, og vi vil rapportere i etterkant. De som kan opplyse om dette er særforbundet (FIS) og eventuelt IOK, sa han.

Patrick Schamasch, som er leder i IOKs medisinske kommisjon, hadde heller ikke så mye å si da NTB kontaktet ham torsdag.

- Jeg har hørt at to lag ble stoppet i henhold til FIS-reglene. Jeg føler meg trygg på at det ble truffet en riktig avgjørelse, sa han.(NTB/Dagbladet.no)

HAR TO OL-SØLV: Etter å ha tatt to Ol-sølv i USA, ble Larissa Lazutina stoppet før stafetten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!