RETT I VANTET: Norges kaptein Tommy Jacobsen (t.h.) fikk seg en tur i vantet av svenske Jimmie Ericsson da Norge raknet i sluttperioden.  Foto: SCANIX/AFP PHOTO/DAGMAR KIELHORN
RETT I VANTET: Norges kaptein Tommy Jacobsen (t.h.) fikk seg en tur i vantet av svenske Jimmie Ericsson da Norge raknet i sluttperioden. Foto: SCANIX/AFP PHOTO/DAGMAR KIELHORNVis mer

Fikk juling av storebror i sluttperioden

Norge tapte i VM-åpningen mot Sverige.

|||Norge ville spise kirsebær med de store i VM. Mot Sverige hang laget lenge godt med, men det ble til slutt 2-5-tap for storebror.

De norske kjempet hardt og holdt bedre følge med Sverige enn ventet, men som så ofte før raknet det i tredjeperioden. Da kom det tre ubesvarte svenske mål. 2-2 ble til 2-5, og et godt resultat ble til et klart tap.

Men det svenske laget fikk ingen lett vei mot sine tre poeng. Danmark og Tyskland hadde allerede overrasket i VM med hver sin seier mot henholdsvis Finland og USA. Skulle Norge endelig klare å klå Sverige?

Norske iskrigere har ikke slått Sverige siden 1963. Derfor var det en etterlengtet skalp som lå for dagen i åpningskampen i ishockey-VM søndag. Etter en åpningsperiode der nordmennene innledningsvis hang godt med gikk svenskene til pause med 2-0-ledelse. Storebror i øst ville ikke la seg pille på nesen av lillebror.

Slo tilbake
Etter å ha fått ristet av seg åpningsnervene slo Patrick Thoresen og hans førsterekke voldsomt tilbake. Etter 20 sekunder av midtperioden hadde nordmennene redusert til 1-2 med russlandsproffen som målgjører.

I midtperioden fortsatte de norske å dominere og det hadde vært fortjent om de hadde klart å få en utligning også.
Norges førsterekke var giftig i OL, men da med Tore Vikingstad som hærfører. Da veteranen valgte å si nei til takk til mer landslagsspill, børstet Roy Johansen støvet av Vålerengas Anders Fredriksen.

Den lille teknikeren, som ble «oppdaget» av Leif Boork i 2000, har virkelig funnet seg god til rette i kompaniskap med Thoresen og Mats Zuccarello Aasen.

Kontring
I tredje periode var Fredriksen mannen bak en kontring som Stavanger-backen Henrik Solberg satte i mål. Dermed levde kampen igjen med stillingen 2-2. Like før hadde det norske laget ridd av sitt tredje strake undertallsspill.

Svenskene svarte med en gang og gikk rett til 3-2 relativt lett ved Mattias Weinhandel, som gjorde sitt annet mål for kvelden. Sveriges lag inneholder ikke så mange stjerner, men mange sultne spillere som vil gi alt for en plass på laget.

Etter at Sverige gikk opp til 4-2 hadde det norske laget ikke mer å svare med. Weinhandel avsluttet med å sette inn sitt tredje mål til 5-2.
Norge møter Tsjekkia tirsdag og Frankrike torsdag i det innledende gruppespillet i VM.

(NTB)