Fikk kjæresten på kroken med fiskekokkelering

Møt Trond Nymark - og les suksessoppskrifta.

(Dagbladet.no): I en artikkelserie før og under de olympiske lekene vil Dagbladet.no presentere flest mulig av Norges OL-deltakere.

Alle utøverne får de samme seks spørsmålene, som dekker så vel det sportslige som hva de gjør når de ikke trener eller konkurrerer.

Trond Nymark (31), kappgang

- Hva er din målsetning for OL?

- Målet er medalje. 6-8 utøvere er kapable til å oppnå det, og jeg er en av dem. Jeg er fornøyd hvis jeg disponerer løpet mitt riktig. Da vet jeg at plasseringen blir god.

- Vil du engasjere deg i samfunnsspørsmål i forbindelse med lekene, og i så fall hvordan?

- Nei, det kommer jeg ikke til å gjøre. Det ville også være i strid med det OL-charteret vi har skrevet under på. 


- Hva er ditt beste OL-/idrettsminne?

MAT- OG BILGLAD: Kappgjengeren Trond Nymark, her fotografert under EM i Göteborg i 2006, går for medalje under OL i Beijing. - Formen er veldig god, jeg er i rute, konstaterer han. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
MAT- OG BILGLAD: Kappgjengeren Trond Nymark, her fotografert under EM i Göteborg i 2006, går for medalje under OL i Beijing. - Formen er veldig god, jeg er i rute, konstaterer han. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

- Det er da jeg ble nummer to i verdenscupen - eller det var egentlig VM for lag - i 2006. Jeg satte personlig rekord, fordi jeg traff ekstremt bra, både taktisk og på andre måter. Jeg har aldri gått så godt i forhold til maksnivå. På slike dager kan du bare øke farten og presse, sjøl om du er sliten. Du kan stenge ute all smerte i kroppen, sjøl om det gjør vondt. Det er en herlig følelse å plukke en etter en av konkurrentene, med deres glassaktige øyne. Denne fandenivoldskheten er følelsen du søker etter. Men den oppstår bare 0 til 3 ganger i året, så det må klaffe skikkelig i de største konkurransene. Jeg går jo bare et par skikkelige 50-kilometere i året.

- Hva er ditt pinligste minne fra idrettsbanen?

- Jeg tror jeg må si Aten-OL da jeg bommet totalt. Det ble 13.-plass, og jeg hadde bare lyst til å grave meg ned. Årsaken var at jeg hadde bommet på formen, enkelt og greit. Da blir det tungt. Men det var aldri aktuelt å bryte, det er det aldri - så sant det er medisinsk mulig å gå til mål. Bryter du en gang, blir det lettere å bryte neste gang. Så langt har jeg bare brutt løp to ganger: en gang på grunn av salmonella og en gang da jeg ble skadd. Det er helt nødvendig å være streng med seg sjøl. Når det går dårlig, får du god trening i å holde ut. 

- Hva liker du å gjøre når du ikke driver idrett?

- Bil er en stor hobby - her har jeg en generell interesse, jeg leser alt jeg kommer over. Og så er jeg glad i både å lage og spise mat. Favorittretten er et brosmemåltid med en slags eplesaus. Om oppskrifta er hemmelig? Nei, nei. Den finnes i Lars Barmens bok om sjømat, og den anbefales. 

(På dette tidspunktet roper Nymarks samboer, Britt Lise, i bakgrunnen. Hun innskyter at matretten også er et bra sjekketriks).

- Ja, denne retten er et bra sjekketriks. Det var ved hjelp av denne brosmen at jeg fikk henne på kroken. Og så fulgte jeg opp med and en annen gang. Vi har vært sammen en tre års tid nå, ler Nymark.

Da Dagbladet.no kontakter forfatter Barmen, blir han oppglødd.

Fikk kjæresten på kroken med fiskekokkelering

- Kjempemoro! Dette er jo verdt hele boka i seg sjøl. Men jeg kjenner ikke igjen en oppskrift med brosme og eplesaus ...

- Det stemmer at det er kveite som står i oppskrifta. Men du kan hilse forfatteren og si at brosme er enda bedre, kontrer kappgjenger Nymark.

- Hvem er ditt forbilde?

- Prestasjonsmessig er det han som har vunnet mest innen kappgang, Robert Korzeniowski. Men når det gjelder holdninger og treningsinnstilling, så er det råskapen Olaf Tufte viser som inspirerer. Jeg har trent mye sammen med ham. Han er absolutt blant de fremste, fordi han har en evne til å ta unna det som kommer og gjøre det som er nødvendig.