TATT AV KRAMPA: Urige Buta løp den siste mila av VM-maratonen med kramper. Arkivfoto: Lise Aserud, Scanpix
TATT AV KRAMPA: Urige Buta løp den siste mila av VM-maratonen med kramper. Arkivfoto: Lise Aserud, ScanpixVis mer

Fikk krampe mer enn en mil før mål

Urige Buta ble nummer 32 på VM-maratonen.

Krampa tok Urige Buta etter vel 30 kilometer av maratonløpet i VM søndag, og de siste 10-11 kilometerne ble en kamp for å komme til mål. Det klarte han så vidt.

Han møtte veggen og endte på en skuffende 32.-plass. Avstanden fram til vinneren var 12.38 minutter. Derfor var det en skuffet Buta som forlot mesterskapet etter å ha fått sin VM-debut for Norge.

- Rett etter at jeg hadde passert 30 kilometermerket merket jeg at krampa kom. Det gjorde skikkelig vondt, og det eneste jeg kunne tenke på var å komme meg til mål. Det gikk så vidt, sa en svært skuffet Buta til NTB etter løpet.

Han åpnet bra og hang med teten til halvmaraton var passert. Da rykket de sterke kenyanerne, men Buta var klok og slapp seg litt tilbake. Han passerte etter 25 kilometer på 14.-plass og var ikke mer enn 40 sekunder bak teten. Det hadde økt til vel to minutter etter 30 kilometer, men Buta hadde da løpt seg opp til 12.-plass.

Så skjedde katastrofen.

- Alt var gått som planlagt, men plutselig slo krampa til. Jeg klarte ikke å holde farten, og det eneste jeg kunne tenke på var å holde hjulene i gang. Jeg tenkte på bryte, men bet tennene sammen og klarte å komme meg til mål, selv om det gjorde fryktelig vondt, sa haugesunderen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kenyanerne vant dobbelt ved Abel Kirui og Vincent Kipruto, og den regjerende mesteren fra Berlin i 2009, Kirui, imponerte veldig med å løpe inn til råsterke 2.07.38. Han slo landsmannen Kipruto med to og et halvt minutt. Bronsen gikk til Etiopias Feyisa Lilesa. Han var snaue tre minutter bak Kirui i mål.

Fulgte planen Urige Buta sa at han aldri har vært plaget med kramper før, verken i maraton eller andre langdistanseløp, og han var ganske sikker på at han ikke hadde startet for hardt.

- Jeg fulgte planen min, og i begynnelsen hang jeg meg på kenyanerne. Starten var ikke for rask, det føltes i alle fall ikke slik, sa Buta som nesten hadde problemer med å få beina til å holde ham oppreist i minuttene etter innkomst.

Han sa også at han hadde lagt vekt på å løpe så jevnt som mulig, og han var nøye med å ta til seg drikke.

- Jeg mistet vannflaska en gang etter 20 kilometer. Da jeg skulle gripe den var jeg så svett og våt på hendene at den bare glapp fra meg, men heldigvis fikk jeg tak i en annen flaske på den offisielle væskestasjonen, så heller ikke det ble noen krise, forklarte han.

- Nå er jeg fryktelig skuffet, for det er ikke slik jeg hadde sett for meg dette løpet, forklarte Urige Buta.

Måtte til mål - Det var etter at vi hadde passert 30 kilometer at problemene oppsto, og jeg må innrømme at jeg var inne på tanken om å bryte, men på den annen side hadde jeg i hodet at jeg måtte komme meg til mål, sa løperen som fikk norsk pass i juni, og det var først da han kunne tas ut på det norske VM-laget.

- Hva synes du om Kirui som vant på 2.07 timer?

- Hva? 2.07 ... Det er vel ikke noe annet å si enn at det er veldig bra, sa Buta om den regjerende verdensmesterens innsats.

Kirui rykket da det var omtrent ti kilometer igjen å løpe, på det tidspunktet da Buta selv fikk store problemer. De siste kilometerne ble en eneste lang parademarsj for kenyaneren, som presterte årsbeste i VM-løpet.

Urige Buta ser nå fram til å komme seg hjem til Norge og ta en liten ferie.

- De neste 14 dagene kommer jeg nok ikke til å trene særlig mye. Jeg vet heller ikke når jeg kommer til å satse på å løpe maraton igjen, for etter at jeg ble klar for VM, er ingen planer lagt etter dette, sa han til NTB.

Og så vaklet han videre innover i intervjusonen. Et VM-eventyr var over, og det endte på ingen måte som han hadde håpet og trodd.

Han hadde tatt mål av seg til å ende blant de 15 beste. Han skulle også bli blant de tre til fem beste europeerne. Det viste seg at han hadde ni europeere foran seg på den endelige resultatlista, så han var langt unna å oppfylle målsettingen.

(NTB)