Martin Ødegaards ferdigheter utfordrer Lagerbäck

Fikk Lagerbäck til å tenke nytt

Martin Ødegaards talent og ferdigheter har fått Lars Lagerbäck til å tenke utenfor boksen. Det er bra for Norge.

HAR FORANDRET NORGE: Da Lars Lagerbäck ga Martin Ødegaard en fri offensiv rolle i det norske laget, skjedde det noe med Norge. Laget ble bedre. Det var Martin Ødegaards ferdigheter som utfordret Lagerbäcks filosofi. Og Norges landslagstrener lot seg utfordre. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
HAR FORANDRET NORGE: Da Lars Lagerbäck ga Martin Ødegaard en fri offensiv rolle i det norske laget, skjedde det noe med Norge. Laget ble bedre. Det var Martin Ødegaards ferdigheter som utfordret Lagerbäcks filosofi. Og Norges landslagstrener lot seg utfordre. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Romania-Norge, kl. 20.45

BUCURESTI (Dagbladet): Så var han ikke hogd i stein likevel, Lars Lagerbäck. Og godt er det. Når ting ikke går som det skal er det nemlig nye tanker og ideer man trenger.

Ikke mer av det gamle.

I FJOR, DA vi spilte mot lavere rangerte nasjoner, virket Lagerbäcks Norge relativt bra. Resultatene bygde selvtillit og vi vant vår gruppe i Nations League.

Det ga oss den EM-bufferen vi trengte med Tyskland, Sverige og Romania som motstandere i kvalifiseringsgruppe F.

ANALYSE: Dagbladets fotballkommentator, Morten P, analyserer landslaget før de møter Romania tirsdag. Reporter: Tore Ulrik Bratland / Dagbladet Vis mer

2019 BEGYNTE IKKE like bra. Fordi motstanden plutselig var bedre. 1) Det var vanskeligere å håndtere defensive dødballer og innlegg fra sidene, der sleit vi voldsomt. 2) Da kollektivet først sprakk defensivt, sprakk det skikkelig. Og resultatet av det – etter kamper mot Spania (1-2), Sverige (3–3) og Romania (2–2) – gjorde laget usikkert og tappet Norge for mye den selvtilliten som var bygd gjennom 2018.

Da vi dro til Færøyene i juni – for å møte laget som per nå har null poeng og minus 20 i målforskjell – spilte Norge som et aspeløv.

Selvtilliten var borte.

Færøyene skapte fem gedigne målsjanser.

Det var så vidt vi slo dem.

HELDIGVIS MØTTE VI Malta i den neste kampen. På Ullevaal. Det kunne ikke gå galt. Det går aldri galt mot Malta. Det måtte bli tre poeng. Men selv om Lars Lagerbäck introduserte Erling Braut Haaland for A-landslagsfotball den kvelden, virket ikke Norge som det skulle.

Tre dager seinere ventet Sverige i Stockholm.

ETTER DE FEM første gruppespillkampene hang Norges EM-håp i en tynn tråd før Sverige i Friends Arena. Lars Lagerbäck visste at han måtte gjøre noe. Norge var gått i stå. Laget virket ikke som det skulle. Og med Martin Ødegaard i gang for fullt for Real Sociedad i La Liga, gjorde farbror Lars (70) noe han knapt har gjort gjennom et langt liv i fotballen.

Han brøt med eget tankesett.

Han brøt med sin klassiske 4-4-2.

IDEEN OM Å gi Martin Ødegaard en fri offensiv rolle i det norske laget, rett og slett legge forholdene til rette for at 20-åringen er på ballen så mye som mulig, er kanskje det smarteste Lars Lagerbäck har gjort siden han kom til Norge for to og et halvt år siden. Selvfølgelig var det viktig å stramme opp den defensive strukturen i et skjørt fotballag, du vinner ingenting om du ikke evner å forsvare deg.

Men for å ta steg videre må du også få til noe i den andre enden.

MARTIN ØDEGAARDS SESONGSTART i La Liga fikk Lars Lagerbäck på nye tanker. Han så hvordan 20-åringen tok defensivt ansvar i klubblaget. På bakgrunn av det, fordi guttens ferdigheter med ball er så åpenbare, valgte han å gi Martin offensiv frihet i landslaget. Jeg er sikker på Lars Lagerbäck følte han la hodet sitt på blokka da han valgte bort sin sedvanlige og trygge 4-4-2 fotball i Stockholm, ikke minst fordi eksperimentet ble iverksatt mot Sverige.

Men tøffe tider trenger tøffe beslutninger.

Akkurat som gode fotballspillere trenger kloke trenere.

SOM 19-ÅRING VAR ikke Martin Ødegaard veldig interessant for Lars Lagerbäck. Som 20-åring er han navet i det offensive hjulet. Etter et 13 minutters innhopp mot Australia i mars 2018, fikk Martin Ødegaard starte den påfølgende og betydningsløse påskekampen mot Albania i Tirana. Etter det kom han ikke på banen før innhoppene mot Slovenia og Kypros i november.

Norge spilte 10 kamper i fjor, Martin Ødegaard var på banen i fire av dem.

I år har vi spilt sju.

Martin Ødegaard har startet alle.

DA LARS LAGERBÄCK valgte bort Martin Ødegaard ble Norge et bedre lag defensivt. Når han nå velger å prioritere 20-åringens blikk og ferdigheter gjennom å gi Martin frihet til å snekre angrep, blir Norge et bedre fotballag. Det tok litt tid - mange mener det tok for lang tid, mens jeg mener det tok den tida det var nødt til å ta - men det blir bare enda en diskusjon om mora og dattera.

Det viktigste er at Martin Ødegaards kvaliteter utfordret Lars Lagerbäcks måte å tenke fotball på.

Og at Lars Lagerbäck lot seg utfordre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer