BLE LIGGENDE: Aleksandr Samedov fikk vondt i hodet etter å ha skallet med Thomas Vermaelen. Etter en sniff luktesalt spilte han videre. Foto: REUTERS/Ricardo Moraes/NTB Scanpix
BLE LIGGENDE: Aleksandr Samedov fikk vondt i hodet etter å ha skallet med Thomas Vermaelen. Etter en sniff luktesalt spilte han videre. Foto: REUTERS/Ricardo Moraes/NTB ScanpixVis mer

Fikk luktesalt etter å ha dundret i bakken

Men Samedov skulle nok vært byttet ut.

• Belgia - Russland 1-0 (0-0)

(Dagbladet): Det var bare spilt tre minutter av kampen mellom Belgia og Russland da Aleksandr Samedov og Thomas Vermaelen steg til værs i en hodeduell. 

SKALLET: Samedov og Vermaelen i duell. Foto: AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS / NTB Scanpix
SKALLET: Samedov og Vermaelen i duell. Foto: AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS / NTB Scanpix Vis mer

Samedov fikk seg en smell i hodet etter duellen, og ble liggende. 

Det medisinske personale kom stormende til for å se hvordan det gikk med Lokomotiv Moskva-spilleren. 29-åringen virket groggy, men russernes støtteapparat hadde en løsning for å få Samedov til å kvikne til: Luktesalt. 

Burde vært tatt av Ammoniumkarbonat, som er den vitenskapelige betegnelsen på luktesalt, brukes vanligvis for å få liv i bevisstløse folk - gjerne boksere som har blitt slått i bakken. På fotballbanen er det mindre utbredt, men virket å hjelpe for russernes høyreving, som spilte videre etter smellen. 

Skulle russerne ha fulgt Fifas retningslinjer, hadde han trolig ikke gjort det. 

På sine nettsider har Fifa nemlig utarbeidet en plakat med trinn-for-trinn-beskrivelse av hvordan hodeskader skal behandles, særlig med hensyn til mistanke om hjernerystelse. 

VONDT I HODET: Samedov hadde tydelig vondt etter smellen. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev/NTB Scanpix
VONDT I HODET: Samedov hadde tydelig vondt etter smellen. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev/NTB Scanpix Vis mer

En lang liste med mulige symptomer på hjernerystelse er listet opp, og det understrekes i klartekst at «enhver spiller som kan ha pådratt seg en hjernerystelse umiddelbart skal tas av banen, og ikke spille igjen før en ordentlig medisinsk undersøkelse er gjennomført». 

Vermaelen ut Også etter halvspilt førsteomgang ble to mann liggende etter en ny hodeduell. Denne gangen var det Belgias Toby Alderweireld og russernes Maksim Kanunnikov.

Begge kom seg raskt til hektene igjen.  

Thomas Vermaelen måtte byttes ut etter en drøy halvtime, men det hadde ikke sammenheng med Samedov-duellen.

Arsenal-spilleren pådro seg en skade på oppvarminga.

KOM SEG PÅ BEINA: Samedov (midten) ble støttet av lagkamerat Vasilij Berezutskij og den tyske dommeren Felix Brych. Foto: AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA / NTB Scanpix
KOM SEG PÅ BEINA: Samedov (midten) ble støttet av lagkamerat Vasilij Berezutskij og den tyske dommeren Felix Brych. Foto: AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA / NTB Scanpix Vis mer