Fikk magesår, sparken og måtte gå på sosialen

Bryteren Fritz Aanes (22) fikk i går vite at domsutvalget i Norges Idrettsforbund (NIF) bare innstiller på seks måneders utestengelse etter dopingsaken i Sydney-OL.

- Det er den første gla'meldingen jeg har fått det siste halvåret. I slutten av februar var jeg så langt nede at jeg fikk magesår, sier Fritz Aanes til Dagbladet.

Narvik-gutten har til fulle fått føle hvordan problemene tårner seg opp for idrettsutøvere som blir tatt i doping - i Fritz' tilfelle en positiv dopingtest på nandrolon etter å ha spist kosttilskuddet Pyrovate.

- Jeg har knapt smilt etter OL. Men det har jeg ikke hatt særlig grunn til heller, med den ene dårlige meldingen etter den andre, sier Fritz Aanes.

På sosialen

Det er skrevet mye om hvordan de finske langrennsløperne som ble dopingtatt i Lahti har mistet sin viktigste inntektskilde.

- Det er jo ingen grunn til å synes synd på utøvere som er tatt i doping. Men på det menneskelige planet vet jeg akkurat hvordan de har det nå, sier Aanes.

For Fritz ble den økonomiske situasjonen så ille at han havnet på sosialkontoret i Sverige.

- Det var ikke kult å stå der og tigge etter penger. Men jeg var helt blakk. Kassa var bunnskrapt, sier Fritz Aanes.

Han tapte 100000 kroner i støtte fra Olympiatoppen, og han mistet egne sponsorer i både Norge og Sverige.

Ingen med penger ville assosieres med den dopingtatte bryteren.

Klubben tapte penger

Nå jobber han deltid på skolefritidsordning i Gävle, og hever 6000 kroner i måneden i lønn.

Personlige økonomiske problemer var én ting. For Fritz føles det like ille at klubben hans - BK Loke - også har tapt rundt 400000 kroner i brutte sponsorkontrakter etter dopingskandalen i Sydney.

- Klubben tegnet solide avtaler med pengesterke sponsorer i forkant av OL. Bare noen uker etterpå fikk BK Loke beskjed om sponsorene ville benytte seg av klausulen som sa at kontrakten kan brytes dersom en av klubbens utøvere blir tatt i doping.

Ingen sa det til ham direkte, men Fritz merker at det var krefter i klubben som helst så at han pakket og forsvant slik at sponsorene kunne komme på banen igjen.

Flytter til Oslo?

Og Fritz har tatt hintet.

Han har sagt opp ungkarsleiligheten litt utenfor sentrum av Gävle - 18 mil nord for Stockholm. 1. juni setter han sannsynligvis kursen for Oslo.

- I øyeblikket er det det mest nærliggende alternativet. Det hadde også vært interessant å flytte til Malmö, hvor det er et bra brytemiljø. Men det er nok ikke så lett for en dopingutestengt bryter å få seg en ny klubb.

I stedet håper han at Norges Bryteforbund tar godt vare på ham når han kommer til Oslo.

Og gjennom Dagbladet retter han en kraftig advarsel til sitt eget forbund.

Lover OL-gull

- Om de ikke støtter meg 100 prosent fra dag én, så pakker jeg veska og slutter. Nå orker jeg ikke mer motgang. Velger de å støtte meg, så får de en olympisk mester i 2004 igjen for det, nærmest lover Fritz Aanes.

Men tross innstillingen fra NIFs domsutvalg i går, så er det ennå et stykke vei å gå før Fritz Aanes kan bryte igjen.

Fortsatt er han utestengt av Det internasjonale bryteforbundet (FILA), som Aanes gjennom sin advokat Are Johnsen har gått til sak mot gjennom Den internasjonale voldgiftsretten for idrettssaker (CAS) i Lausanne.

3. april avgjør CAS - med den norske høyesterettsdommeren Odd Seim Haugen som en av tre dommere - om de skal behandle saken. Are Johnsen går for full frifinnelse.

BARE NEDTUR: Bryteren Fritz Aanes ble tatt for doping i Sydney-OL. Etterpå ble han blakk og pådro seg magesår.