Morten Thoresen før VM:

Fikk mentalhjelp etter OL-kollaps

Da OL-sjansen glapp måtte Morten Thoresen oppsøke profesjonell hjelp. Nå er blikket rettet mot VM på hjemmebane.

TØFF PERIODE: Morten Thoresen var langt nede etter OL-kollapsen og trengte mental hjelp for å reise seg. Reporter: Ragna Kristine Sandholt. Video: Melina Pambou / Rødt Kort. Vis mer
Publisert

- Det var nesten som en kjærlighetssorg. Jeg var ikke meg selv etter det og trengte mental hjelp. Hverdagen min har dreid seg om å kvalifisere seg inn til OL i fem år. Og når det ikke skjer så får man en skikkelig knekk. Det var veldig hardt for både hode og kropp, sier Morten Thoresen til Dagbladet.

- Det gikk veldig hardt inn på meg. Det gjorde det.

For nedturene har vært mange siden bryteren, som representerer Bodø bryterklubb, tok EM-gull i roma i 2020.

OL-oppladningen bar for det første preg av strenge coronarestriksjoner. Og da de først kom seg ut på reise ble fem av bryterne på landslaget coronasmittet i Ungarn før den første kvalifiseringen.

Under kvalifiseringen ble OL-drømmen desto fjernere for Thoresen og resten av bryterlandslaget. Førstnevnte gikk først på et tap mot ungarske Bálint Korpási. I oppsamlingsheatet mot bulgareren Deyvid Dimitrov gikk det likedan.

Da siste sjanse gjensto, under kvalifiseringen i Budapest, gikk lufta for alvor ut av ballongen for samtlige: Ingen av de norske utøverne klarte sist frist.

Skuffelsen ble så stor at Thoresen til slutt måtte oppsøke hjelp for å takle det han omtaler som «kjærlighetssorgen».

- Stig (Stig-André Berge) har vært veldig god å snakke med og jeg har fått mental hjelp fra Olympiatoppen. Der jeg har brukt ganske mange timer for å få hodet på rett kjør igjen, og for å se fram til et VM på hjemmebane.

TOK GULL: Morten Thoresen feirer EM-gullet i Roma. Foto: AP/NTB
TOK GULL: Morten Thoresen feirer EM-gullet i Roma. Foto: AP/NTB Vis mer

- Jeg skal faen av meg ta rotta på han

Nå er derimot blikket rettet mot VM på hjemmebane i Oslo 4. oktober. Men hadde det ikke vært for at mesterskapet avholdes nettopp der, tror Thoresen det hadde blitt tungt.

- Hadde jeg ikke hatt et VM på hjemmebane å se fram til, så tror jeg det hadde vært ti ganger hardere å starte opp å trene igjen som normalt, sier Thoresen før han fortsetter:

- Et VM på hjemmebane opplever man kanskje en gang i karrieren og jeg er en av de heldige som skal få oppleve det. Jeg må bare trøkke til på trening.

Skuffelse eller ei. Skal vi tro Thoresen rett har det uansett kommet noe godt ut av OL-nedturen. Etter et slags mentalt skifte gikk brytertalentet ut på matta med en toppidrettsmentalitet som kanskje de færreste kan forstå.

- Jeg gikk inn på hver eneste trening og tenkte at jeg skal ha han som skal til OL og jeg skal faen av meg ta rotta på han. Jeg skal banke dritten ut av han på trening, liksom. Jeg gikk inn på trening med den mentaliteten. Til slutt var det ikke så veldig mange som hadde lyst til å gå med meg heller, sier Thoresen med et glimt i øyet.

- Jeg føler det har hjulpet treninga mi, men jeg skulle selvfølgelig helst vært i OL.

LEGGER OPP: Etter en lang og imponerende karriere skal Stig-Andre Berge nå legge opp, og det er noe som skremmer han. Reporter: Ragna Kristine Sandholt. Video: Melina Pambou / Rødt Kort. Vis mer

- Sinnsykt stemning

Om knappe tre uker står VM for tur og akkurat nå er kroppene til bryte-gutta mørbanket etter intensiv trening. Holder både Thoresen og resten av laget ut er det ingenting som vil slå følelsen av å bryte foran et fullsatt Jordal Amfi, mener han.

- Jeg tror jeg kommer til å gå inn på Jordal før jeg tar meg tre sekunder, stopper opp, og prøver å kjenne på stemninga og huske øyeblikket. Jeg tror det blir et øyeblikk jeg kommer til å huske resten av mitt liv. Jeg tror det blir helt sinnssykt med stemning.

- Jeg greier nesten ikke å forklare det, fordi jeg tror det kommer til å være så stort.

På Jordal skal han også takke av treningskamerat Stig-Andre Berge, som etter 20 år i gamet legger opp etter mesterskapet. Å ta farvel med Berge som brytemakker blir ikke bare enkelt, poengterer Thoresen.

Berge var mannen som ga han juling de tre første åra på landslaget. Det var også mannen som til syvende og sist gjorde det av kjærlighet.

- At han Stig legger opp. Det må jeg ærlig si blir kjempe trist. Jeg har hele karrieren min og takke Stig for, sier han.

Morten Thoresen er en av fire brytere NRK følger tett i dokumentarserien «Hodet i klemme».

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer