- Fikk morfin fordi jeg var så dårlig at jeg ikke klarte å bevege meg

Drillo om kampen mot sykdommen.

MYE BEDRE I DAG:  Egil «Drillo» Olsen. FOTO: NTB SCANPIX
MYE BEDRE I DAG: Egil «Drillo» Olsen. FOTO: NTB SCANPIXVis mer

(Dagbladet): I slutten av 30-åra fikk Egil «Drillo» Olsen (71) påvist Bekhterevs sykdom. I et intervju med Mediaplanet - en temaavis om kroniske sykdommer - forteller landslagssjefen om sitt helvete.

- Jeg fikk store problemer med smerter og stivhet over lengre tid, fortrinnsvis i rygg og nakke. Såpass ille var det at da jeg var i militæret, klarte jeg nesten ikke å legge geværet bakpå nakken. Sersjantene trodde jeg som vanlig bare tullet med dem, men jeg var rett og slett for stiv i kroppen, sier Drillo.

Arvelig
Bekhterevs er en arvelig, revmatisk sykdom. Den rammer hyppigst menn i 20-30-årsalderen. Forekomsten i Norge antas å være 0,3 prosent.

Drillos sykdom er velkjent. Han har tidligere byttet ut hofta, og beskrevet seg selv som et «reservedelsmenneske». Det har ført til at det har pepet i sikkerhetskontrollen på diverse flyplasser.

- Jeg hadde mye vondt fra jeg var 30 år, og sykdommen ble oppdaget altfor seint. Jeg var hos mange leger, men ingen koblet smertene til Bekhterevs sykdom, sa Drillo til TV 2 i fjor.

Heldigvis har smertene avtatt med åra. Men på sitt verste var det ille. Medisiner reddet ham.

- For meg ville det vært håpløst å klare seg uten dem i den perioden jeg var hardest rammet. I tillegg til stivhet var det noen kraftige smerter. En gang fikk jeg til og med morfin fordi jeg var så dårlig at jeg ikke klarte å bevege meg, sier Drillo til Mediaplanet.

Normalt liv
I dag lever landslagssjefen et tilnærmet normalt liv. Han er friskere enn noensinne.

- Jeg har vært flink til å trene og holde meg i form. Ja, i det hele tatt levd relativt sunt. Jeg har løpt mye, spilt fotball, tennis og gått tur med bikkjene hver morgen. Det føler jeg har hjulpet, sier Drillo.

Mandag møtes landslaget for å forberede seg til den viktige kampen i VM-kvaliken borte mot Albania neste fredag. Norge må vinne for å holde liv i håpet om mesterskapet i Brasil.

Den påfølgende tirsdagen er det treningskamp mot Makedonia.