Fikk Mourinho sparket fra Chelsea: - Besøkte Solskjær i Manchester og fikk applaus

Slik oppleves José Mourinho under press.

SIST DET SKJEDDE:
Sist gang José Mourinho fikk sparken som Chelsea-manager var etter uavgjortkampen mot Knut Tørum og Rosenborg i 2007. I kveld kan det samme skje igjen om det blir tap mot Liverpool.
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .
SIST DET SKJEDDE: Sist gang José Mourinho fikk sparken som Chelsea-manager var etter uavgjortkampen mot Knut Tørum og Rosenborg i 2007. I kveld kan det samme skje igjen om det blir tap mot Liverpool. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .Vis mer

Følg Chelsea - Liverpool live her fra kl. 13.45

(Dagbladet): Chelsea-manager José Mourinho er hardt presset og trenger sårt en seier i storkampen mot Liverpool i dag. En ny skuffelse kan bety at portugiseren må ta sin hatt og gå.

Det vil i så fall skje for andre gang i historien. For åtte år siden, i 2007, fikk nemlig Mourinho sparken i Chelsea. Det skjedde etter 1-1-kampen hjemme mot Rosenborg i Champions League.

Da var bergenseren Knut Tørum trener for trønderne. Da ble Tørum mannen som fikk begeret til å renne over slik at Mourinho fikk sparken.

- Han var helt iskald og kul. Det var vanskelig å se det på ham at han slet. Jeg husker han hadde en utrolig gøy pressekonferanse rett før kampen. Det var på nivå med det beste av Nils Arne Eggen, forteller Tørum til Dagbladet.

Også etter kampen var den kontroversielle treneren både kald og kul. Kult var det også for Tørum å kapre ett poeng på Stamford Bridge og få avsluttet Mourinhos eventyr i Chelsea.

- Det er mange som synes det er en god historie. Jeg husker for eksempel da jeg besøkte Ole Gunnar Solskjær i Manchester. Da presenterte han meg som mannen som klarte det ingen andre klarte: Mannen som fikk Mourinho sparket, forteller 44-åringen.

- Da ble jeg møtt av en varm applaus. Det var tydeligvis populært der, men det har ikke vært like populært blant Chelsea-supporterne som jeg kjenner, sier Tørum og ler.

- Nitrist Miika Koppinen scoret Rosenborgs mål mot Chelsea. Han husker det særdeles godt.

- Det var et fantastisk øyeblikk. Det er noe jeg aldri glemmer. Det var en stor opplevelse, og det var ekstra kult at vi fikk Mourinho sparket, sier Koppinen til Dagbladet.

Han tror imidlertid at Mourinho klarer å snu den vonde trenden denne gangen.

- Det er større sjanse for at Chelsea klarer det enn Tromsø klarer det, illustrerer den tidligere Tromsø-profilen.

- Det har vært nitrist å se på dem i år. Det har ikke vært mye å glede seg over i Chelsea heller.

Koppinen husker i 2007 en svært rolig Mourinho - kanskje endog i overkant rolig.

- Ja, han var litt for rolig. Han virket veldig oppgitt og nesten resignert ut. Det virket som han nesten hadde gitt opp, forteller finnen.

- Smålig av Mourinho Nå er det annerledes. Mourinho har tidvis vært et fyrverkeri denne sesongen og vært involvert i svært mange bisarre situasjoner.

SPARKEN: Først fikk Knut Tørum José Mourinho sparket. Så mistet han selv jobben som trener i Rosenborg.
Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
SPARKEN: Først fikk Knut Tørum José Mourinho sparket. Så mistet han selv jobben som trener i Rosenborg. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet. Vis mer

- Alle forandrer seg, også Mourinho. Men jeg synes han fremdeles er ganske rolig og kald. Jeg tror han fortsatt har respekten i garderoben. Det virket det som han hadde mot oss i 2007 også. Jeg fikk inntrykk av at kroppsspråket deres var bra og at de ga alt, forteller Tørum.

- Mourinho har klaget på mye i år, men han har nok en tanke bak alt. Det er i håp om at Chelsea skal vinne flere fotballkamper. Jeg synes det er smålig å klage så mye på dommeren, men Mourinho mener sikker at det har en effekt i det lange løp, tror den tidligere Rosenborg-treneren.

Han har hørt at portugiseren er et helt annet menneske når han ikke har kameraer på seg selv.

- Via medieavdelingen i Chelsea fikk jeg vite at han aldri åpner seg for noen journalister, i frykt for at de skal bruke det mot ham. Han åpner seg kun for Chelseas egne mediefolk. Og på privaten skal han visst være en helt annen person, forteller Tørum.

Den tidligere Rosenborg-treneren kommer neppe til å lede en klubb i Champions League igjen med det første. I dag er han nemlig trener for Arendal Fotball.

- Klubben har potensial. Vi har lyst opp i OBOS-ligaen og stabilisere oss der. Noen mener også at det er mulig å komme enda høyere, varsler Tørum.