Fikk ordre fra Gamst og utskjelling fra Hangeland

John Arne Riise.

|||Kypros - Norge 1-2

LARNACA (Dagbladet): Det er vanskelig å se logikken i at en venstreback plutselig skal ligge høyere i banen enn noen av lagkameratene, når motstanderen nettopp har tatt frispark langt inne på motsatt halvdel.

Det var likevel nettopp det som skjedde da John Arne Riise sendte Norge i ledelsen etter bare 85 sekunder, med en avslutning av klassisk Riise-merke: Knallhardt i hjørnet fra 16 meter.

- Du luktet den kontringen veldig tidlig. Hva skjedde?

GLADGUTTER: Carew og Riise feirer Norges andre scoring. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
GLADGUTTER: Carew og Riise feirer Norges andre scoring. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer

- Vi visste at de har en svakhet på kontringer imot. De hadde frispark, og så sier Gamst til meg: «Stikk, bare gå». Og jeg er ikke vanskelig å be. Huseklepp hadde en fantastisk førstetouch, pasningen var perfekt, og jeg lurte på om jeg skulle ta med meg ballen eller skyte direkte. Jeg gikk for det siste, og traff klokkereint. Deilig, sier Riise til Dagbladet.

Lyttet endelig
Morten Gamst Pedersen røper at han var enda litt strengere i ordbruken enn det Roma-proffen gjengir.

- «Løp, for helvete», ropte jeg.

- Hva gjorde at du følte for å jage ham fram?

- Han var foran meg, og jeg så det store rommet. Så jeg ropte bare «løp, løp for helvete». Det er godt han hører etter på noe, sier Gamsten til Dagbladet med et smil.

Klandret Riise
Men der Riise viste klasse ved Norges første scoring, leverte han forsvarsspill på juniornivå da Giannis Okkas ga Kypros nytt håp etter 58 minutter:

GIGANTEN: John Arne Riise trekker fram Brede Hangeland som kampens store spiller. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
GIGANTEN: John Arne Riise trekker fram Brede Hangeland som kampens store spiller. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer

Han hadde tilsynelatende full kontroll etter at kaptein Brede Hangeland hadde vunnet en hodeduell rett foran egen boks, men var sløv da han lot Konstantinos Makridis krige til seg ballen. Han la ballen 45 grader ut, og Okkas banket inn 1-2 via Tom Høgli.

Brede Hangeland snudde seg mot Riise og viste med hele seg hva han mente om venstrebackens innsats i den situasjonen.

- Du var bra sint på Riise der?

- Jeg må se situasjonen om igjen. Jeg følte at han kanskje burde klarert den der. Men jeg må se det igjen på TV, svarer Hangeland.

STRAK VRIST: John Arne Riise scoret med en varemerke-avslutning i lengste hjørne. Foto:Bjørn Langsem/Dagbladet .
STRAK VRIST: John Arne Riise scoret med en varemerke-avslutning i lengste hjørne. Foto:Bjørn Langsem/Dagbladet . Vis mer

Riise så nesten ut til å være redd for å stikke fram hodet i situasjonen, etter hjernerystelsen han pådro seg i forrige måned. Det avkreftet han imidlertid etterpå.

- Jeg vurderte å ta ballen med beinet og klinke den vekk, men den kom såpass høyt og hvis jeg hadde bommet der ville jeg felt ham. Da hadde de fått straffe og jeg mitt andre gule. Jeg måtte bare ta en vurdering der og da, forklarer han til Dagbladet.

Fem poeng på Portugal
Hangeland var for øvrig svært nær sitt andre landslagsmål i første omgang, da han traff meget godt med venstrebeinet etter at Huseklepps skudd ble reddet på streken sekunder i forveien.

Men til fortvilelse for kapteinen ble avslutningen blokkert.

- Jeg tror aldri jeg har truffet så godt med venstrebeinet. Det er jo helt utrolig, når jeg endelig treffer står det en fyr der. Det var skuffende, sier han og gliser.

TAKKET FANSEN: De norske spillerne var opptatt av å skryte av de mange tilreisende nordmennene på tribunen, over 2000 i tallet. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
TAKKET FANSEN: De norske spillerne var opptatt av å skryte av de mange tilreisende nordmennene på tribunen, over 2000 i tallet. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer

For det kan han selvsagt tillate seg når Norge for alvor har tatt kommandoen i gruppa, og topper fem poeng foran toer Portugal etter tre kamper.

Drillo sa etter kampen at Norge nesten helt sikkert sikrer playoff med seier i hjemmekampene mot Kypros og Island. Hangeland velger å ty til en gammel, men klok floskel:

- Det er ingen vits i å selge skinnet før bjørnen er skutt. Vi har bare spilt tre av åtte kamper. Men jeg skal ikke stå her og lyve, det ser lovende ut. Vi trenger uansett mye mer enn de ni poengene vi har nå, sier Hangeland til Dagbladet.

Åtte mot fire
Jubelkvelden i Larnaca kunne fort blitt ganske så middels om Kypros hadde fått utlikningen de fort kunne greid, for mot slutten av 2. omgang var det en glimrende Jon Knudsen og et duellsterkt midtstopperpar som i fellesskap holdt skuta flytende.

John Arne Riise beskriver følelsen slik:

- Det siste kvarteret var det blå trøyer overalt jeg snudde meg. Det var så mange spisser at det var helt vilt.

- Hvem synes du var banens gigant i dag?

- Brede. Han og Kjetil (Wæhler) var veldig gode i dag. Vi jobbet hardt, men jeg følte at det var åtte mot fire mot slutten. Heldigvis har vi et forsvar som fungerer veldig bra nå, sier Riise.