FORBEREDER KAMP: Jonas Svensson har trent med fotballandslaget hele denne uka. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FORBEREDER KAMP: Jonas Svensson har trent med fotballandslaget hele denne uka. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

VM-kvalifisering: Norge - Tsjekkia

Fikk rødt kort, men plutselig gjaldt det ikke lenger: - Ble overrasket, sier Svensson

Har markert seg som en tøff spiller i Nederland. Sier alle tapene med Norge går på stoltheten løs. 

Norge - Tsjekkia, på Eurosport klokka 20.45

ULLEVAAL (Dagbladet): Norge møter Tsjekkia i VM-kvalifiseringen klokka 20.45. Høyreback Jonas Svensson (24) sier rett ut at tapene med landslaget går på stoltheten løs.

Den tidligere Rosenborg-spilleren har hatt en god sesong i AZ Alkmaar i Nederland. Han har fått mye spilletid for laget som endte på sjetteplass i Æresdivisjonen. Men han har også markert seg som en tøff spiller. I de tre første kampene etter overgangen i januar fikk han tre gule kort. I den siste seriekampen mot Utrecht fikk han rødt kort og marsjordre.

Dermed trodde han at han måtte stå over det påfølgende oppgjøret i kvalifiseringen til Europa League mot samme lag. Men plutselig gjaldt ikke kortet lenger. Det var i alle fall slik Svensson oppfattet det.

RÅSTERK: Jonas Svensson gir ikke ved dørene i duellene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
RÅSTERK: Jonas Svensson gir ikke ved dørene i duellene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg ble overrasket. Jeg tror ikke det hadde skjedd i Norge. Men det er tydeligvis vanlig i Nederland. Jeg vet da pokker. Det ble i alle fall gjort om.

Brukte hånda

Vi tar det fra begynnelsen:

Det som skjedde var at gjestene fra Utrecht ledet 1-0. I et angrep, der en Utrecht-spiller var i ferd med å komme seg fri utenfor 16-meteren, brukte Svensson ei hånd til å holde ham igjen.

Dommeren må ha vurdert det slik at han var sistemann, og ga det røde kortet. TV-bildene viser derimot at Svensson var nest sist og skulle hatt gult kort. Det var slik det nederlandske fotballforbundet vurderte situasjonen etterpå. Det røde kortet ble stående, men karantenen på én kamp gjaldt ikke.

Ifølge juridisk rådgiver Hanna Kjærnet i Norges Fotballforbund er det svært sjelden at dette skjer. Men det kan skje - også i Norge - dersom bevis, som TV-bilder, er gode nok.

Lyktes ikke

Denne gangen slo det heldig ut for Svensson. Dessverre for klubben lyktes den ikke i de påfølgende kampene i kvalifiseringen til Europa League. Til Dagbladet forteller Svensson at han bevisst har lagt seg på en tøff linje i Nederland.

- Når du kommer til en ny klubb, så vil du vise deg fram. Én ting er å sette deg i respekt hos motstanderne. Og siden jeg er en relativt beskjeden gutt, vil jeg vise medspillerne at jeg er med i krigen. Jeg vil fortelle dem at de kan stole på meg.

Den kompromissløse høyrebacken fortsetter:

- Det er også litt annerledes fra Eliteserien. Du kan gjøre mer i nederlandsk fotball uten at det blir frispark. Det overrasker meg.

To hakk opp

Svensson bor i Amsterdam og pendler 20 minutter til Alkmaars treningsfelt. Han mener nivået i Æresdivisjonen ligger et par hakk opp fra Eliteserien.

Men i kveld handler det om Norge. Trener Lars Lagerbäck har etterlyst mindre snille spillere. I Svensson har han en slik.

- Vi må begynne å vinne kamper. Vi har sluppet inn altfor mange mål. 87. plass på FIFA-rankingen lyver ikke. Det er altfor dårlig. Vi må ta på oss klatreskoene, illustrerer han.

PS: Under kan du se en link til TV-bildene der Svensson pådrar seg det røde kortet.