TØFT: Petter Northug fikk det tøft på 15 kilometer fri teknikk på Gålå fredag. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
TØFT: Petter Northug fikk det tøft på 15 kilometer fri teknikk på Gålå fredag. Foto: Geir Olsen / NTB scanpixVis mer

Petter Northug sliter

Fikk rundjuling i norgescupen. Svensk ikon tviler på Northug-suksess

Petter Northug (32) fikk det tøft på fredagens 15 kilometer fri teknikk under norgescupen på Gålå.

Petter Northugs kamp for å finne formen fortsetter. Fra nå er hvert renn et skjebnerenn. Fredag fant han ikke det han lette etter.

Northug åpnet tilsynelatende rolig, før han økte tempoet igjen og tok ledelsen ved 5 kilometer. Der ble han seinere passert av blant andre Dario Cologna og Vebjørn Turtveit.

Både Cologna og Turtveit gjorde en meget god 15 kilometer på Gålå fredag. Petter Northug måtte se seg godt slått i mål - med hele to minutter opp til nevnte Turtveit, og to minutter og seks sekunder til seiersmann Dario Cologna.

Kort oppsummert ble det et blytungt løp for Northug.

- Jeg tror de ler av meg, rister på hodet, og tenker «for en idiot», sier Northug til NRK.

Nå tviler han på VM-sjansene.

- Jeg må jo prøve. Men det begynner å bli fryktelig. Det er milevis unna et bra nivå. Det er elendig. Det har skjedd underverker før, men det er noen tiår siden, sier Northug.

Tviler

Svenske Jörgen Brink (44) er svenskenes langløpskonge, med blant andre tre seiere i Vasaloppet. Han legger opp etter sesongen, men sikter på en ny seier i prestisjerennet til våren.

Han håper Northug kan vise glimt av gammel storhet denne sesongen, men er i tvil om det går.

- Etter det jeg har lest i aviser, så virker han ikke veldig positiv. Han har mistet mye trening i en viktig periode, og trening er ferskvare. Det virker veldig usikkert, må jeg si. Jeg har vanskelig for å tro at han kan klare å skape store resultater nå, sier Jörgen Brink til Dagbladet.

SVENSK IKON: Jörgen Brink. Foto: Peter Skaugvold/Bildbyrån
SVENSK IKON: Jörgen Brink. Foto: Peter Skaugvold/Bildbyrån Vis mer

Mens Northug går norgescup på Gålå denne helga, går Brink svensk cup i Idre. Der skal han gå 15 kilometer og sprint.

Brink mener det nå handler om å trene bra og spisse formen.

- Jeg håper Northug får det til. Han er et ikon i skiverdenen, og det hadde vært gøy om han hadde lykkes. Det norske laget er så sterkt at han må være på topp om han skal komme noe sted, sier Brink.

Snakker ned seg selv

Petter Northug har lenge snakket ned egen form.

- Hvis kroppen responderer, kan jeg få gnisten som trengs for å gjøre det bra i konkurranser. Da kommer det naturlig, og da kan jeg trylle fram et par gode resultater i konkurranser. Men det blir ikke noe kontinuitet og stabile resultater, erkjente Northug på Beitostølen forrige uke.

- Jeg håper å få trylle fram en form på sprint, i hvert fall. Jeg merker at tempoet er der. Med Klæbo på laget betyr det at det er tre plasser å kjempe om i Seefeld. Har man ikke gått fort før jul, må man gå styggfort etter jul.

Petter Northug ga da seg selv tre uker på å prestere. Ellers kan det fort være slutt.

I morgen går han for øvrig sprinten på Gålå.