Fikk seieren i gave

Finske Mika Häkkinen ledet klart men fikk motorhavari runden før mål. Da kom Michael Schumacher.

- Jeg er dødsskuffet, for pokker, du vet... Jesus, stammet og stotret Häkkinen på pressekonferansen etter å ha blitt forbikjørt av åtte biler da han måtte svinge inn til siden og stoppe.

Tittelforsvarer Schumacher klarte nesten å ta inn finnen etter sistnevntes siste pitstop, men Häkkinen kjørte som en gud og økte forspranget fra runde til runde.

Helt til rett før slutt.

- Dette kunne blitt en helt fantastisk avslutning for meg, alt gikk så lett. Det verste er at jeg trengte ikke presse bilen, jeg cruiset bare gjennom. Men det gikk ikke likevel, sa Häkkinen.

Clutcheksplosjon

Finnen hadde vunnet tre år på rad i den katalonske hovedstaden, og ledet altså med 40 sekunder på Schumacher da den 65. og siste runden skulle kjøres. Plutselig forsvant nesten farten i bilen hans, og den spydde ut røyk. En talsmann for Mercedes sa senere at clutchen hadde «eksplodert».

- Jeg tror det var clutchen, men er ikke helt sikker. Jeg har vært med så lenge at jeg vet at vi ikke har vunnet før vi har passert målstreken. Men det blir tøft i morgen, sa McLaren-sjef Ron Dennis.

Häkkinen jaget sin første seier for sesongen. I stedet kjørte Schumacher triumferende i mål. Skjønt triumferende:

- Vi kjørte begge veldig bra, men da jeg så at han måtte gi seg før slutt, ble jeg sjokkert. Jeg er oppriktig lei meg på hans vegne. Derfor gikk jeg også bort til ham etter løpet, sa Schumacher, som nærmest løp over til Häkkinen etter målpassering.

32 bak

Likevel kan tyskeren smile når han ser på VM-sammendraget. Etter 5 av 17 løp har Häkkinen bare fire poeng. Han er 32 poeng bak sin arge konkurrent. David Coulthard, som er finnens lagkamerat, var den eneste av de fire beste i sammendraget som kom høyt opp i Spanias Grand Prix, men han tapte likevel terreng.

Skotten ble nummer fem, og er nå åtte bak «Schumi», selv om han begynte dagen som leder. Det var hans dårlige utgangspunkt langt bak i startoppstillingen som forårsaket den svake plasseringen. For første gang på fem løp i år var ikke Coulthard på pallen.

- Dette var ikke av våre beste dager, understreket han etter målpassering.

For Schumacher ble det en god dag. Den tredobbelte verdensmesteren fra Tyskland tok sin 47. Formel 1-seier, og er dermed bare fire unna Alain Prosts historiske rekord på 51.

  • Neste runde går i Østerrike 13. mai.
DRAMATIKK: Michael Schumacher i den røde Ferrarien har passert Mika Häkkinen og har klar bane mot mål.
SKUFFET: Mika Häkkinen var knust etter å ha fått biltrøbbel på siste runde.