Marit Bjørgen med ny bok:

Fikk sjokk av dopingbeskjed

Marit Bjørgen (41) forteller om et ukjent dopingdrama i ny bok. Langrennsesset åpner også opp om en fri ungdomstid.

BOKAKTUELL: Marit Bjørgen hadde stor suksess med ski på beina. Nå kommer biografien om hele Norges skihelt. Foto: Berit Roald / NTB
BOKAKTUELL: Marit Bjørgen hadde stor suksess med ski på beina. Nå kommer biografien om hele Norges skihelt. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka kommer «Vinnerhjerte» - historien om Marit Bjørgen - i bokhandelen. Biografien er skrevet av NRK-profil Ingerid Stenvold som har jobbet tett på skistjernen i arbeidet med bokprosjektet. Stenvold er til daglig anker i Dagsrevyen på NRK.

Der forteller hun blant annet om et ukjent dopingdrama fra Lahti-VM i 2017. Da hun kom hjem fra VMet, hvor hun tok fire gull, fikk hun beskjed om at en dopingprøve inneholdt et avvik.

«Olberg (landslagslege Petter Olberg, journ.anm.) fortalte at han hadde fått en henvendelse fra FIS (det internasjonale skiforbundet). Dopinglaboratoriet i Lahti hadde funnet et avvik i prøven hun hadde tatt etter tremila i VM. Det var som om en klo grep tak i magen hennes og vred rundt. Hun fikk panikk», står det i boka.

«SEXY ICON»: Marit Bjørgen hadde svaret klart da hun ble spurt hvordan hun stiller seg til å bli kalt et sex-symbol. Video: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Urinprøven inneholdt spor av 19-norandrosteron. Et prestasjonsfremmende stoff på WADAs forbudsliste.

Bjørgen hadde brukt Primolut-N i forkant av og under VM, tre piller om dagen. Det er et preparat som brukes for å forskyve menstruasjon, noe som er vanlig blant kvinnelige utøvere, sier hun på Dagsrevyen.

Primolut-N er et lovlig preparat og hun hadde ført det opp på listen over medisiner.

- Det var helt jævlig å få den telefonen, sier Bjørgen til VG.

COMEBACK: Marit Bjørgen forteller om hvorfor hun nå gjør comeback i langrennssporet på besøk hos NRKs Anne Lindmo. Video: Lindmo, NRK. Vis mer

Episoden fra 2017 gjorde at hun var redd hun skulle bli fratatt all ære som langrennsløper.

- Det ble ikke noe dopingsak. Det ble mellom meg, FIS og mine trenere, sier Bjørgen på Dagsrevyen, mandag.

Videre i boka forteller Bjørgen at redselen for å gjøre en feil ble etter hvert en stor påkjenning som gikk ut over motivasjonen. I boka forteller hun om flere episoder hvor hun har vært redd for å kunne bli mistenkt for å ha gjort noe galt.

Foto: Faksimile
Foto: Faksimile Vis mer

Fokus på vekt

Bjørgen deler også åpenhjertig om kropp og helse i boka.

Stenvold skriver i «Vinnerhjerte» at fokuset på kropp og vekt har fulgt Bjørgens karriere i alle åra hun var på landslaget.

41-åringen mener kroppen hennes har vært gjenstand for evig diskusjon og kommentarer. Rundt henne har nære venner slitt med spiseforstyrrelser.

I boka står det at Skiforbundet er blant dem som har fått kritikk for å bidra til å opprettholde tabuet, for ikke å kalle en spade for en spade, men snarere gå rundt grøten når tilfeller har dukket opp.

Det er spesielt et utsagn hun har irritert seg over.

«Det er vanskelig å få i seg nok mat når man trener så mye».

Bjørgen sier at hun hørt dette også fra ledere og leger, og påpeker at dette ikke er problemet.

«Det er ikke vanskelig å få i seg nok mat, men man må være enig i at kroppen trenger det, og så må man lage seg gode rutiner ut fra det » sier hun i boka.

Men Bjørgen er også delt om kritikken. Hun mener at de som etterlyser åpenhet, må ha i mente at dette er sykdom. 41-åringen etterlyser enda mer åpenhet.

- Jeg kan bare være åpen om mitt eget forhold til mat, og håpe at det kan hjelpe andre. Jeg tror det er viktig å være tålmodig i den perioden hvor kroppen utvikler seg. Det er viktig å være bevisst på den perioden, sier hun til Dagsrevyen.

Gjemte hjemmebrent

I boka kommer det også fram at det var viktig for Bjørgen å ha en normal ungdomstid - tross satsingen på langrenn.

41-åringen sier at hun som ungdom hadde en femlitersdunk med hjemmebrent gjemt bak senga på pikerommet, som foreldrene ikke visste om.

«Også på dette området var det en stor grad av frihet under ansvar. Men bygdefestene føltes alltid som et trygt sted. De fleste kjente hverandre, og det var voksne der, enten til stede på festen eller i umiddelbar nærhet, det var alltid noen som passet på», skriver Stenvold.

Fortsatt aktiv

Marit Bjørgen la egentlig opp etter OL-sesongen i 2018, men har fortsatt med langløp. Med åtte gull, fire sølv og tre bronsemedaljer er hun tidenes mestvinnende vinterolympier.

Bjørgen ligger likevel ikke på latsiden.

I slutten av september ble det en ny duell mellom Therese Johaug og Marit Bjørgen i rulleskirennet Tryvann opp. Til det var Johaug for god, mens Bjørgen hadde en dårlig dag.

Løpet var på 10,3 kilometer fra Sørkedalen opp til Tryvannstårnet i Oslo. Johaug var i fjor litt over to minutter foran Marit Bjørgen da sistnevnte gjorde comeback, skrev NTB:

Det målet sprakk tidlig. 41 år gamle Bjørgen syntes å slite med teknikken, og hun klarte ikke å holde farten oppe på rulleskiene i de lette partiene de første tre-fire kilometerne fra Sørkedalen til Bogstad Camping. Ved passering Holmenkollen stasjon var hun allerede rundt 1.20 minutter bak Johaug.

Bjørgen endte på femteplass og var slått med 3.04 av venninnen.

Bjørgen har flere av langløpene som mål denne sesongen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer